Zelenski: renunțarea la teritorii, o chestiune „foarte, foarte dificilă”

Zelenski: renunțarea la teritorii, o chestiune „foarte, foarte dificilă”Volodimir Zelenski, Sursa Foto: Arhiva EVZ

Confruntat de aproape treizeci de luni cu invazia pe scară largă a țării sale de către Rusia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski discută despre situația de pe front, pe care o consideră „dificilă”, și despre posibilul rezultat al războiului.

Zelesnki: Pentru țara noastră, participarea e o victorie, dar nu e o sărbătoare

Interviu acordat publicațiilor Le Monde, Libération, L'Equipe și Agence France-Presse, în timpul unei călătorii la Rivne, în nord-vestul țării.

Le Monde: Nu ați participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. De ce?

Volodimir Zelenski: Aș fi răspuns cu plăcere invitației lui Emmanuel Macron, dar țara trece printr-o perioadă dificilă. Rușii lovesc teritoriul nostru. Nu le pasă că Jocurile Olimpice au loc chiar acum. Lovesc infrastructura noastră energetică de câteva luni.

Putem descrie, fără îndoială, Olimpiada ca pe un eveniment politic, dar pentru mine este, înainte de toate, o mare sărbătoare. Pentru toți sportivii, desigur, și pentru Franța, în primul rând. Pentru echipa noastră, participarea la JO pe timp de război este deja o victorie. Dar pentru țara noastră nu este o sărbătoare.

Zelenski despre prezența rușilor la JO: Acestea nu sunt sancțiuni

Le Monde: Cincisprezece sportivi ruși și optsprezece belaruși au fost autorizați de Comitetul Olimpic Internațional să participe sub steag neutru. Sunteți mulțumit de această decizie?

Volodimir Zelenski: Uneori suntem surprinși să vedem că, deși au fost impuse sancțiuni, Rusia câștigă bani din resurse energetice sau că unele dintre băncile sale funcționează. Acestea nu sunt sancțiuni, sunt semi-sancțiuni.

De aici și importanța interzicerii participării oficiale a echipei Federației Ruse la Jocurile Olimpice și le mulțumesc tuturor celor care s-au opus efectiv. Dar, și aici, sunt jumătate de sancțiuni. Desigur, sportivii ruși și belaruși sunt mult mai puțini la număr, dar nimeni nu se lasă păcălit.

Dacă vrem să luptăm cu tirania, cu autoritarismul, atunci trebuie să acționăm foarte concret. Nu este nevoie să impunem sancțiuni pe jumătate. Nu e nevoie să jucăm populismul. Scuzați-mă, dar rușii au ucis 488 de sportivi și antrenori ucraineni în timpul războiului. Să punem pete de sânge pe acest steag neutru, și atunci vor putea concura. Pentru că asta merită.

Război Ucraina

Război Ucraina. Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

„Rușilor le este frică să dea înapoi. Dacă se retrag, sunt uciși”

Le Monde: Rușii continuă să avanseze în estul Ucrainei. De ce câștigă teritoriu?

Volodimir Zelenski: Există mai multe motive pentru aceasta. Am pregătit paisprezece brigăzi, nu mai este un secret. Brigăzi pe care am vrut să le echipăm cu arme, pentru a ne apăra teritoriul și a stabili o rotație, dând soldaților posibilitatea de a se odihni și de a fi înlocuiți. Dacă din paisprezece brigăzi doar trei sunt echipate, îi putem opri pe ruși? Suntem foarte recunoscători pentru ajutorul care a fost votat [de aliații Ucrainei], pentru toate acele miliarde. Dar cum să rotești dacă brigăzile sunt incomplete militar?

Al doilea motiv, și acesta este un fapt pe care trebuie să-l acceptăm, este că rușilor le este frică să dea înapoi. Dacă se retrag, sunt uciși. Acesta este adevărul absolut. Noi nu ne putem permite niciodată asta, niciodată. Nu este logic să lupți pentru viața umană fără a o păstra. Rușii nu vor să se gândească la asta. Lui Putin îi este indiferent, el nu numără [morții].

Al treilea motiv este imposibilitatea folosirii armelor [livrate de Occident] în modul pe care îl considerăm necesar. Faptul că nu putem folosi toate armele noastre pentru a opri inamicul este o provocare majoră. Ce ați face în locul nostru?

Voi lua un exemplu foarte simplu. Orașul Harkiv este atacat de rachete care vin din Belgorod. Chiar dacă avem Patriot sau alte sisteme [de apărare aeriană], ele nu ne protejează complet. Chiar și Kievul este protejat și totuși [rachetele] își ating țintele acolo.

Zelenski: Avem nevoie de mijloace suplimentare de apărare aeriană

Le Monde: Forțele armate ruse desfășoară în prezent resurse semnificative pentru a ocupa întreaga regiune Donețk, în estul Ucrainei...

Volodimir Zelenski: Este dificil pe tot Frontul de Est. Din moment ce rușii nu au reușit să ia Harkivul – și înțelegem că nu vor reuși – obiectivul lor principal s-a schimbat. Frontul pe care își concentrează eforturile este, desigur, Estul în ansamblu, Sloviansk, dar și orașul Pokrovsk. Vor și Kostiantinivka, Toretsk, speră să poată lua Sloviansk, dar, deocamdată, acestea sunt doar proiecte.

Avem nevoie de mijloace suplimentare de apărare aeriană pentru a preveni ca avioanele lor să lovească teritoriul nostru. E greu să te lupți cu ei în aer, asta e un fapt. Flotila lor este mai mare decât a noastră.

Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski. Sursa foto: Arhiva EVZ

Le Monde: Credeți că noua lege a mobilizării va fi suficientă pentru a stabiliza situația?

Volodimir Zelenski: Vârsta minimă a fost redusă. Comandamentul militar îmi spune că ritmul de mobilizare a crescut. Există oameni dispăruți pe câmpul de luptă, pentru că [generația următoare] este încă în pregătire. Nu suntem ruși. Acasă, unii soldați au avut doar șapte zile de antrenament înainte de a fi trimiși pe front. La noi, băieții trebuie să stea la antrenamente cel puțin două luni.

Lupta cu cifre împotriva Rusiei este o provocare dificilă. Trebuie să fim deștepți și să facem tot posibilul pentru a păstra viețile soldaților noștri. De trei sau patru săptămâni, ei pierd o mie de oameni pe zi, o mie de morți și răniți. Sunt nebuni. Putin și-a pierdut mințile. Cum poți să-ți omori o mie de oameni în fiecare zi? Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să căutăm cantitatea. Într-un an de război, 300.000 de soldați ruși au murit sau au fost deja răniți.

„Putin se teme de poporul său”

Le Monde: Sunteți tatăl unui băiat, acum adolescent. Ce i-ați spune unui tânăr ucrainean căruia îi este frică de mobilizare, de luptă?

Volodimir Zelenski: Avem o datorie. Trebuie să ne apărăm țara. Scopul lui Putin este să ne distrugă pe toți. Trăim într-un moment decisiv al istoriei noastre. Nu o spun cu patos, nu o spun pentru cărți sau pentru memorie, o spun ca să supraviețuim. Ucraina luptă pentru supraviețuirea sa. Dacă toată lumea ar gândi ca noi, sunt sigur că i-am fi oprit până acum.

Întregul sistem rusesc se bazează pe resurse energetice, absolut totul. Nu va supraviețui fără ele. Putin se teme de poporul său și a spus asta de mai multe ori. De aceea trebuie să ne asigurăm că oamenii înțeleg ce este războiul. Rușii trebuie să fie izolați de restul lumii. Ei trebuie să înțeleagă că economia lor se prăbușește, că afacerile lor nu cresc. Mai întâi vor mânca tot ce le-a mai rămas în Rusia, apoi se vor mânca între ei.

Zelenski despre China comunistă: Când există un agresor, nu trebuie să te poziționezi ca mediator

Le Monde: Ce măsuri ia administrația dumneavoastră pentru a se pregăti pentru posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă?

Volodimir Zelenski: Nu putem influența alegerile, evident. Statele Unite ale Americii reprezintă astăzi o provocare. Există riscuri imposibil de prevăzut. Dacă Kamala Harris câștigă, atunci da, vor fi reprezentanți ai Partidului Democrat, dar totuși, nu este Joe Biden. Dacă este Donald Trump, echipa mea a vorbit cu echipa lui și eu am vorbit cu el.

Încă o dată, nu știm astăzi cum va fi dialogul nostru. Era complet rezonabil înainte, dar nu știm ce se va întâmpla după alegerile [din 5 noiembrie]. Cred că vom păstra o majoritate în Congresul Statelor Unite în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina.

Xi Jinping și Vladimir Putin / Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Le Monde: Ce așteptări aveți de la China?

Volodimir Zelenski: Dacă China dorește, poate forța Rusia să oprească acest război. Mi-aș dori ca Beijingul să nu joace rolul de mediator. Aș dori ca ea să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt acestui război. La fel cum Statele Unite fac presiune. La fel cum Uniunea Europeană pune presiune. Și cu cât țara are mai multă influență, cu atât trebuie să exercite mai multă presiune asupra Rusiei. În vremuri de război, când există un agresor, nu trebuie să te poziționezi ca mediator.

„Suntem în luptă pe front atâta timp cât Rusia vrea să ducă acest război”

Le Monde: S-au schimbat condițiile de deschidere a negocierilor cu Rusia sau sunt în continuare aceleași de partea ucraineană? Și anume retragerea prealabilă a tuturor trupelor ruse din teritoriile ucrainene situate la granița din 1991, inclusiv Donbasul și Crimeea ocupate...

Volodimir Zelenski: Cred – ca majoritatea țărilor – că la cel de-al doilea summit de pace din noiembrie trebuie să fie prezenți reprezentanți ai Rusiei, altfel nu vom obține rezultate viabile. Nu vreau să blocheze pregătirea unui plan comun. Dacă toată lumea vrea să-i vadă la masa [negocierilor], atunci nu putem fi împotrivă.

O pace justă pentru Ucraina trebuie să ne permită să ne recâștigăm integritatea teritorială, dar asta nu înseamnă că trebuie să o facem doar cu ajutorul armelor. Ar fi de dorit ca frontierele să reprezinte o condiție prealabilă, pentru a-l opri pe Putin. Suntem în luptă pe front atâta timp cât Rusia vrea să ducă acest război. După aceea vom putea rezolva aceste probleme pe cale diplomatică, dacă Rusia va dori.

Zelenski: Problema teritoriilor nu poate fi decisă decât de poporul ucrainean

Le Monde: Vă gândiți să cedați teritorii?

Volodimir Zelenski: Trebuie să înțelegeți că orice problemă privind integritatea teritorială a Ucrainei nu poate fi rezolvată de un președinte, de o singură persoană sau de toți președinții lumii, fără poporul ucrainean. Este imposibil. Acest lucru contravine Constituției Ucrainei. Și de aceea această întrebare ne privește în exclusivitate.

Cineva spunea recent: „Poate ar fi bine ca Ucraina să cedeze teritorii în schimbul a ceva, garanții de securitate, poate NATO, poate UE etc.??”

Pot fi multe astfel de declarații, dar trebuie să înțelegeți că nimeni nu a oferit nimic Ucrainei în mod oficial. Și Ucraina nu va renunța niciodată la teritoriile sale. Guvernul nu are oficial dreptul de a renunța la teritoriile sale. Pentru ca acest lucru să se întâmple, poporul ucrainean trebuie să-și dorească.

Război Ucraina

Atac. Sursa foto: Platforma X

Vă spun sincer, aceasta nu este cea mai bună variantă, pentru că avem de-a face cu Putin și, pentru el, va fi evident o victorie dacă va recupera o parte din teritoriile noastre. Dar chiar și mai târziu, dacă conflictul va fi înghețat, el poate redeschide conflictul. Acesta este motivul pentru care această întrebare este foarte, foarte dificilă.

„Partenerii noștri se tem să ne lase să lovim în Rusia”

Le Monde: Credeți că veți primi autorizația de a lovi ținte militare cu rachete americane și europene cu rază lungă de acțiune?

Volodimir Zelenski: Ne dorim din tot sufletul. Facem totul pentru asta. Din păcate, partenerii noștri se tem în prezent de acest lucru. Dar ei trebuie să înțeleagă că suntem în viață și că ne luptăm. Și dacă nu vor găsi o modalitate de a ne ajuta, vom reuși să găsim și alte soluții pentru protejarea populației.

(Autor: Thomas d’Istria, corespondent la Kiev. Traducerea din limba ucraineană: Louise Henry; Traducerea în română: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)