Zelenski avertizează că îndoielile privind aderarea Ucrainei la NATO pun în pericol Europa
- Dosofteea Lainici
- 1 iunie 2023, 20:30
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a avertizat joi pe liderii europeni că orice îndoieli pe care le manifestă înainte de a admite Kievul în alianța NATO vor încuraja Rusia să atace mai multe țări.
„Trebuie să ne amintim că orice îndoială pe care o arătăm aici în Europa crează un gol pe care Rusia va încerca cu siguranță să îl ocupe”, a declarat el la un summit european din Moldova.
Ucraina și Republica Moldova sunt candidate la aderarea NATO și la Uniunea Europeană, dar unele capitale europene se feresc să stabilească un calendar oficial pentru aderare, în condițiile în care invazia Rusiei continuă. Adresându-se celor patru duzini de lideri europeni din interiorul și din afara Uniunii și alianței, liderul ucrainean a avertizat că amânarea unei decizii ar submina puterea Occidentului.
El s-a plâns că, dacă Ucraina și Moldova nu au o cale clară de aderare, forțele politice pro-occidentale vulnerabile din Belarus și Georgia vor fi în pericol.
„Fie că aceste îndoieli sunt legate de măsuri vitale de securitate sau îndoieli cu privire la unitatea noastră, poate cu privire la capacitatea noastră de a face față provocărilor timpului nostru, fiecare îndoială aduce mai multă nesiguranță”, a spus el.
Zelenski, despre aderarea Ucrainei la NATO
Miniștrii de externe ai NATO au dezbătut separat la Oslo ce nivel de promisiuni sau garanții de securitate ar putea fi acordate Ucrainei la summitul alianței din iulie. „Aș dori să subliniez că în vară, la Vilnius, la summitul NATO, este nevoie de invitații clare de aderare la NATO și sunt necesare garanții de securitate până la aderarea la NATO”, a declarat Zelenski, adăugând că dorește o invitație clară de aderare la UE.
„Recent, un jurnalist chinez m-a întrebat „De ce NATO?”, iar răspunsul este foarte simplu. Când nu există garanții de securitate, există doar garanții de război”, a spus el. „Avem nevoie de o pace dreaptă (corectă). De aceea, fiecare țară europeană care se învecinează cu Rusia și care nu dorește ca Rusia să o destrame ar trebui să fie membru cu drepturi depline al UE și al NATO.”
„Și există doar două alternative la acest lucru: Fie un război deschis, fie ocupație rusească.”, potrivit InsiderPaper.