Zeci de parlamentari europeni sar în apărarea lui Iohannis și cer măsuri ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI. Politicieni ACUZAȚI de DISCRIMINARE

Zeci de parlamentari europeni sar în apărarea lui Iohannis și cer măsuri ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI. Politicieni ACUZAȚI de DISCRIMINARE

Peste 20 de parlamentari europeni din Germania, Suedia, Polonia, Ungaria, Elveţia și Lituania au semnat un proiect de rezoluţie prin care cer luarea unor măsuri urgente pentru a solicita României protejarea minorităţilor naţionale. Inițiativa celor 22 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) survine după declaraţiile publice ale unor politicieni români, Darius Vâlcov şi Liviu Pop, referitoare minoritatea germană, după ce au scris pe Facebook că #rezist şi Forumul Democrat al Germanilor din România sunt organizaţii naziste, iar președintele Iohannis era asemănat cu Hitler.

Printr-un proiect de rezoluție, peste 20 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cer forului să ia măsuri urgente pentru a solicita României protejarea minorităţilor naţionale. Inițiativa survine după declaraţiile lui Darius Vâlcov şi Liviu Pop în legătură cu minoritatea germană din România. Cei 22 de semnatari sunt parlamentari din mai multe ţări, între care Germania, Suedia, Polonia, Ungaria, Elveţia, Lituania. Ei sunt membri ai PPE, dar şi ai socialiştilor europeni, transmite News.ro.

„De când un membru al minorităţii germane a fost ales preşedinte al României în 2014, şi tot mai intens în ultimele luni, această minoritate s-a confruntat cu atacuri sistematice şi a fost ţinta insultelor colective din partea unor înalţi demnitari reprezentanţi ai partidului de guvernământ PSD şi a mass-media apropiată Guvernului, ceea ce poate afecta permanent pacea socială”, se arată în document.

Semnatarii arată că minoritatea germană, care s-a stabilit în România în urmă cu secole, intră sub incidenţa Convenţiei cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale semnată de Consiliul Europei în 1995 şi ratificată şi de România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițiatorii rezoluției amintesc că fostul ministru Liviu Pop a catalogat Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui lider a fost președintele Klaus Iohannis, drept o „organizaţie nazistă” într-un interviu publicat în luna august. În plus, fostul ministru al finanţelor, actualul consilier guvernamental, Darius Vâlcov, a publicat un videoclip pe Facebook cu un montaj ce include simboluri naţional-socialiste menite să înstrăineze preşedintele român care este membru al minorităţii germane.

„Intensitatea şi frecvenţa defăimărilor colective venite din cercurile guvernului şi eşecul altora de a se distanţa în mod public din acestea sunt motive de îngrijorare. Adunarea Parlamentară ar trebui să investigheze implementarea protecţiei minorităţilor naţionale în România şi să solicite urgent României să-şi respecte îndatoririle pentru a proteja minorităţile naţionale - în acest caz protejarea minorităţii germane”, susţin parlamentarii care au iniţiat rezoluţia.

Darius Vâcov a postat pe pagina sa de Facebook, la începutul lunii septembrie, un clip video care sugerează că #rezist şi Forumul Democrat al Germanilor din România sunt organizaţii naziste. În montaj apărea şi o fotografie cu preşedintele Iohannis, pe care îl aseamănă cu Hitler.

Senatorul PSD Liviu Pop declara, pe 23 august, la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis a condus o organizaţie care este un „continuator” al unui grup nazist, fostul ministru al Educaţiei spunând că are aceste informaţii „de pe net”. „Grupul Etnic German a fost organizaţie nazistă condamnată pentru crime de război (...) Dacă Forumul German nu e continuatorul Grupului Etnic German, aştept oficial lucrurile acestea, eu am spus ce citesc de pe net”, aafirmat Pop.

Darius Vâlcov a fost amendat de CNCD cu 2.000 de lei, iar Liviu Pop a primit avertisment.

În acest context, amintim că, în aprilie 2018, ziarul israelian de limba engleză „The Jerusalem Post” a publicat un articol de opinie în care președintele român, Klaus Iohannis, era dur criticat pentru poziția sa în chestiunea privind relocarea Ambasadei României din Israel. „Cum poate președintele român Klaus Werner Iohannis - care timp de 23 de ani a fost și președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, ce se pretinde a fi succesorul legal al unei foste organizații naziste - să fie un prieten al Israelului?”, titra, atunci, publicația israeliană.