Zeci de mii de amenzi pentru cei care intră în țară. Guvernul vrea să modifice normele formularului PLF

Zeci de mii de amenzi pentru cei care intră în țară. Guvernul vrea să modifice normele formularului PLF Bărbat amendat de Poliție după ce a sunat nejustificat la 112. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Passenger Locator Form, abreviat PLF, este documentul digital de intrare pe teritoriul României din cauza cărora zeci de mii de oameni au fost amendați. Călătorii riscă amenzi mari pentru necompletarea formularului.

Propunerea Guvernului este ca acest formular să fie completat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România, față de termenul de 24 de ore din prezent, informează HotNews.

Noi obligații la intrarea în țară

Cei care doresc să intre pe teritoriul țării  sunt nevoiți să  introducă și CNP-ul și datele personale din pașaport sau carte de identitate, iar Poliția de Frontieră va supraveghea completarea formularelor de către toți cei care tranzitează România.

Aceste noi măsuri sunt prevăzute într-un proiect de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Sănătății, dar care nu se află încă pe ordinea de zi a ședințelor Guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amenzile sunt usturătoare pentru cei care nu completează formular PLF în termenii stabiliți, ajungând chiar până la 3000 lei. Mai mult, riscă amenzi și cei care introduc date eronate sau incomplete în formular.

Scopul formularului PLF

Formularul de localizare a pasagerilor, prescurtat PLF este un document utilizat de mai multe țări prin care autoritățile sanitare să poată să urmărească dacă persoanele respective sunt expuse unei boli infecțioase în timpul călătoriei cu avionul, vaporul (croazieră sau feribot), dar și cu autobuzul sau trenul.

Informațiile pe care călătorii le furnizează în PLF-uri pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țările de destinație pentru a contacta rapid călătorii, cu scopul de a proteja sănătatea călătorilor și a contacților acestora, precum și de a preveni răspândirea ulterioară a unei bolii infecțioase, potrivit explicațiilor oficiale regăsite pe euplf.eu.

Țările care necesită completarea PLF utilizează în prezent formulare de localizare a pasagerilor pe hârtie sau au dezvoltat sisteme naționale online. În lumina pandemiei de COVID-19, a fost dezvoltată o aplicație web pentru un formular digital al UE de localizare a pasagerilor (dPLF) pentru a facilita utilizarea PLF-urilor în timpul amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate.

Procedura de completare a formularului PLF

PASUL 1: Înregistrare

Călătorii trebuie să se înregistreze la aplicația web EU dPLF furnizând o adresă de e-mail validă și o parolă. Călătorii vor primi un e-mail de confirmare la adresa de e-mail pe care au furnizat-o. Pentru a valida și completa înregistrarea călătorii trebuie să facă clic pe linkul trimis la adresa de e-mail declarată.

PASUL 2: Completați dPLF

Călătorilor li se va cere să furnizeze informații despre:Informații despre transport și călătorie -Informatii personale -Informatii de contact -Informații despre adresa permanentă -Cazare anterioară -Adresă temporară -Însoțitori de călătorie -Urgență Informații de contact

PASUL 3: Examinați și trimiteți dPLF

Înainte de trimiterea formularului, călătorul va putea să previzualizeze datele pe care le-a completat și să le editeze dacă este necesar. După completarea formularului digital de localizare a pasagerilor, călătorii trebuie să apese butonul de trimitere. Călătorii vor primi un e-mail de confirmare la depunerea dPLF.

PASUL 4: Primește codul QR

Călătorii vor primi dPLF cu codul lor unic de răspuns rapid (QR) și vor fi notificați prin e-mail (e-mailul va conține codul QR și un link pentru a descărca dPLF în format PDF).