Amenzi uriașe dacă încălcați această regulă. Se aplică de azi, 8 ianuarie

Amenzi uriașe dacă încălcați această regulă. Se aplică de azi, 8 ianuarie Amendă șoferi. Sursa foto: Arhivă EVZ

Persoanele care poartă mască din material textil sau vizieră de plastic vor fi amendate cu o sumă imensă, începând de sâmbătă, 8 ianuarie.

Din 8 ianuarie, au intrat în vigoare noile restricții sanitare adoptate de guvern în contextul valului 5 al pandemiei de COVID-19. Cea mai importantă măsură vizează obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară în aer liber. Autoritățile au decis că nu mai sunt permise măștile din pânză textilă și nici vizierele din plastic. Singurele acceptate vor fi cele chirurgicale sau de tip FFP2.

Astfel, începând de sâmbătă, toți cei care vor purta măști textile sau viziere din plastic, în spațiul public, vor fi amendați. Iar aceste amenzi vor fi foarte drastice, conform legii, ajungând până la 2.500 de lei.

Explicațiile ministrului Lucian Bode

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a precizat că în condițiile în care tulpina Omicron se răspândește cu rapiditate masca devine obligatorie. Astfel se limitează răspândirea virusului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul, conform Digi 24.

Lucian Bode a precizat că amenzile pentru cei care nu poartă măștile reglementare, sunt cele stabilite deja prin acte normative. Valoarea maximă a aceastora este de 2.500 de lei.

„Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a conchis ministrul de Interne.

sursa foto. EVZ

Ce prevăd noile reguli în legătură cu masca de protecție

Guvernul a aprobat Hotărârea privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României. Odată cu aceasta, au fost introduse și noi măsuri de restricție care se aplică pe durata acesteia.

Între acestea se află și purtarea măştii de tip medical sau FFP2 în toate spaţiile închise şi deschise. Conform noilor reglementări măștile textile nu vor mai fi permise, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul.

Excepție vor face copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care lucrează singure în birou; prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; vorbitorii aflați în spații închise sau deschise, cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public; persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.