Anchetatorii vorbesc despre măsuri de securitate prea lejere şi de un oraş care nu putea să facă faţă valului uriaş de spectatori, aproape un milion şi jumătate. În plus, organizatorii au fost avertizaţi de oficiali.
Spiegel scrie că evenimentul nu avea autorizaţie decât pentru 250.000 de oameni cum nu exista un plan pentru intervenţia pompierilor în caz de pericol şi nici măsuri de securitate suficiente.
"N-ar fi avut nicio şansă", titrează în ediţia de azi cel mai citit ziar din Germania, Bild. Panica s-a iscat când sute de oameni au rămas blocaţi în tunelul lung de 200 de metri şi lat de 30, principalul punct de trecere spre zona de desfăşurare a festivalului.
"Era ca şi cum ar fi fost un zid de oameni în faţa mea. Am început să ţip, credeam că am să mor", spune şocat un tânăr de 18 ani.
Love Parade, organizată de amatori
"Am avertizat acum un an că Duisburg nu este un loc potrivit pentru "Love parade". Oraşul e prea mic şi îngust pentru un asemenea eveniment", spune un reprezentant al poliţiei.
Marek Lieberberg, principalul organizator de concerte în Germania, vorbeşte de amatorism din partea celor care s-au ocupat de "Love Parade": "Nu este o tragedie, este o crimă"!, spune Marek.
"Ştiu că toată lumea vrea un răspuns la întrebarea "de ce", iar lucrurile trebuie clarificate. Le cer oamenilor să nu tragă concluzii premature", spune primarul Adolf Sauerland, care susţine că exista un plan de securitate solid.
Spaţiul rezervat festivalului, aproximativ 260.000 de metri pătraţi, a fost considerat suficient pentru jumătate de milion de oameni. Însă au venit de trei ori mai mulţi.
Printre victimele cu vârste între 20 şi 40 de ani se află şi străini din Australia, Italia, Olanda, China, Bosnia şi Spania.
Martorii au asistat la scene şocante. "Am văzut oameni morţi în tunel, alţii în viaţă dar în stare de inconştienţă la pământ. Unii plângeau", povesteşte Anneke Kuypers, din Noua Zeelandă.
Papa Benedict al XVI-lea, de origine germană, şi-a exprimat îngrijoararea faţă de cele întâmplate, iar cancelarul Angela Merkel a cerut o "anchetă amănunţită".
"Este o zi foarte tristă. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple niciodată", a spus Merkel citată de Skynews.
Un lucru e clar. "Love Parade" nu va mai avea loc niciodată. Organizatorii spun că tragedia ar umbri următoarele ediţii ale festivalului.