Moldovenii de la Zdob şi Zdub se află în turneu de promovare a piesei pentru Eurovision, "So Lucky".
Purtând pe cap cuşmele cu specific naţional, de data aceasta la dimensiuni exacerbate, şi cu încredere în talentul lor, băieţii au pornit-o prin Europa să-şi prezinte piesa care nu se înscrie tocmai în stilul cu care şi-au obişnuit publicul şi care, aşa cum spun ei înşişi, „nu a fost înţeleasă de la început nici de moldoveni”. La Bruxelles se ascultă Zdob şi Zdub
Balcanii i-au primit cu braţele deschise, dar Occidentul i-a tratat cu indiferenţă: „ În Franţa şi Olanda au fost foarte reci”, a spus Roman, explicând ulterior că niciuna dintre televiziunile sau posturile de radio din cele două ţări nu s-au arătat dispuse să îi găzduiască pentru a-şi face cunoscută melodia. Însă, dacă Vestul a fost „rece”, la Bruxelles primirea a fost mai călduroasă. Acolo, Zdob şi Zdub au cântat pe aceeaşi scenă cu Goran Bregovici, iar rockul lor etno a fost apreciat de belgieni. Şi, pentru că acum „merge boys-bandul” şi sunt la mare căutare piesele glamour, băieţii şi-au adaptat repertoriul la tiparul concursului european şi astfel a apărut „So Lucky” – o poveste de iubire între Lucky, un tânăr cu bani căruia nimeni şi nimic nu îi rezistă, şi ea, tânăra deloc impresionabilă de bunăstarea lui, dar singura capabilă să-l schimbe. Pentru a-şi ilustra povestea şi pentru că regulamentul concursului Eurovision prevede că pe scenă nu sunt permişi mai mult de şase membri reprezentanţi ai unei ţări, cei de la Zdob şi Zdub au „sacrificat” un membru al trupei pentru a-i face loc suavei fete cu monociclu.
Deşi o caracterizează drept „neobişnuită” în raport cu stilul care i-a consacrat , Roman spune despre piesa cu care se vor prezenta în concursul de anul acesta că nu se va îndepărta tocmai de ceea ce i-a făcut unici pe piaţa muzicală: dezinhibiţia şi nonconformismul pe scenă - „Prin piesa noastră distrugem standardele şi stereotipurile. Va fi cea mai neobişnuită reprezentaţie artistică de la Eurovision”, susţine solistul, subliniind totodată că melodia „So Lucky” păstrează influenţa etno moldovenească pe care o îmbină cu punk-ul şi rock’n’roll-ul. Piesa duce mai departe fantezia începută în ultimul album Zdob şi Zdub, „Ethnomecanica”, ai cărui protagonişti sunt ciobani ce poartă cuşme şi aripi.
Muzică pe bani puţini în Moldova
Trupa Hotel FM, care va reprezenta România la Eurovision, este sprijinită de Televiziunea Română, iar, potrivit lui Florin Silviu Ursulescu, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, suma investită anul acesta pentru participarea românească în concurs s-a ridicat la valoarea de 500.000 de euro. Pentru moldovenii de la Zdob şi Zdub situaţia este diferită: în afară că pregătirile pentru Eurovision încep la ei mai târziu decât în restul ţărilor participante – „Nu ştiu de ce pierdem timp” – băieţii nu au avut sponsori pentru finala naţională şi nici bani pentru a investi în costume, pe care, spune Roman „le-am făcut cu acul, aţa şi soţia mea. Cuşmele sunt din blană ecologică”.
În finala din Germania vor merge „cu costume de împrumut de la un prieten modelier” (designer vestimentar – n.r.) şi cu un videoclip de prezentare realizat cu prieteni de la televiziunea rusă.
Legaţi total de România şi de Balcani, băieţii de la Zdob şi Zdub vorbesc pentru EVZ despre succes şi despre drumul către Eurovision. INTERVIU EVZ: Atitudinea Franţei şi a Olandei faţă de intenţia de a vă promova a fost una "rece". Cum o explicaţi? Roman Iagupov: Pe undeva, dincolo de competiţia muzicală este vorba şi despre un concurs politic. Pe noi ne notează ţările vecine, şi de aceea cei din Occident sunt mai puţin interesaţi. În ţările mici şi nu prea bogate, cum este Moldova, a fost OK, ţările mari nu ne vor.
Care este povestea cuşmelor gigantice? Ele reprezintă bucuria din copilărie. În ceea ce priveşte dimensiunea lor exagerată, ea are tocmai rolul de a crea acea senzaţie de ieşit din comun. Cuşmele sunt elementele de folclor din melodia noastră pentru Eurovision.
În rest, piesa este foarte urbanistică. Nu este pentru moldoveni, iar noi, pentru a câştiga finala am băgat special elemente de folk cu trompete şi cuşme.
Cum sunt primite concertele voastre în România şi care este impactul lor? Cântăm foarte des în România şi poate tocmai asta a făcut să ne menţinem şi pe piaţa muzicală din Republica Moldova, care nu este foarte pasionată de rock. Cântăm mai mult în cluburi, pentru că sălile mari se umplu greu.
Avem grijă ca de fiecare dată să aducem câte ceva nou, deoarece publicul s-a obişnuit cu stilul nostru şi nu vrem să dezamăgim. Muzica este un limbaj universal şi cu ea putem distruge orice barieră.
În 2007 a început să circule pe internet un mix al piesei voastre cu "Don’t Punk With My Heart" de la Black Eyed Peas. V-aţi gândit la colaborări reale de acest gen? Internetul face şi are multe. Nici nu avem timp să controlăm. Ne amintim de piesă, pentru că am auzit-o la mare anul trecut. Tehnologia este foarte dezvoltată, iar DJ-ii au o imaginaţie extraordinară. Nu ştim cu cine am putea colabora pentru diferite mixuri.
Din nou despre Eurovision. Ce ar însemna pentru voi câştigarea trofeului? Nu facem pronosticuri. Suntem săraci, cinstiţi şi trăim din muzică. Trofeul Eurovision ar însemna cel mai mare trofeu, iar concursul în sine este o nouă etapă în cariera noastră. Ca artist este bine să fii mereu în competiţie. Asta te ţine. <iframe title="YouTube video player" width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/1aNK0L3XiYw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>