Editura Evenimentul si Capital

Se confirmă astfel a nu știu cîta oară cît de mult ne costă pe noi, românii, zbaterea lui Klaus Iohannis pentru obținerea unui nou mandate. România lui Cristoiu

Autor: | | 15 Comentarii | 5973 Vizualizari

Duminică după- amiază, cînd toată lumea se aștepta ca aproape hotărîtul Klaus Iohannis să se hotărască în fine și să ofere națiunii întrebarea de la Referendumul din ziua europarlamentarelor, de la Cotroceni a venit următorul Comunicat:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rînduri și nu va fi reluată acum.

Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern. Administrația Prezidențială nu a primit pînă în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rînduri de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare.”

Pe 19 aprilie 2018, într-un dialog susținut la Antena 3, Liviu Dragnea anunța mutarea ambasadei noastre în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, urmînd exemplu SUA și dînd curs unei sugestii a lui Donald Trump. Am scris la vremea respectivă:

”Înainte de a intra la Sinteza zilei, am luat cunoștință, urmărindu-l pe Liviu Dragnea la televizorul din holul studioului, de anunțul potrivit căruia România își va muta Ambasada din Israel la Ierusalim.

În interviul cu mine, care a fost partea a doua a emisiunii, întrebat de Mihai Gâdea asupra principalelor evenimente ale săptămînii, am spus că pe locul numărul unu în top trebuie așezat acest anunț făcut de Liviu Dragnea.

Cunoscînd bine dosarul Controversei planetare iscate de decizia Americii de a-și muta ambasada practic (teoretic s-a decis asta cu ani în urmă) de la Tel Aviv la Ierusalim, decizie recunoscînd pretențiile Israelului că Ierusalimul e capitala istorică a evreilor și scoțînd din minți pe palestieni, care pretind și ei că Ierusalimul e capitala lor istorică, am arătat în emisiune că o astfel de decizie e pentru România, țară care de 30 de ani n-a cutezat un singur gest de îndrăzneală în politica externă, asumînduși postura oii din turma condusă de berbecii care sînt Marile Puteri europene, un moment de răscruce.

În fine, ieșim și noi din turmă!”

A doua zi a venit din partea Guvernului precizarea:

Nici vorbă de mutare efectivă.

Guvernul a hotărît efectuare unei analize dacă ambasada poate sau nu fi mutată! Pînă la încheierea analizei, nu se poate decide nimic. Mai ales că procesul de finalizare a documentului cere în chip necesar și punctul de vedere al Președintelui Klaus Iohannis. Care președinte a anunțat chiar de a doua zi că nici mort el nu va autoriza mutarea Ambasadei, pentru că ne pune rău cu arabii și, mai ales, pentru că tulbură politica noastră externă de echilibru în Orientul Mijlociu, întemeiată de Nicolae Ceaușescu (sic!).

De la anunțul privind analiza a trecut, iată, aproape un an.

Procesul presupunea în chip necesar consultarea Președinției.

S-a pronunțat Președinția?

Din cîte știam eu, nu.

În aceste condiții nu se putea vorbi de existența unei analize cu o decizie precisă. Parcurgînd Comunicatul Președinției mi-am zis:

Slavă Domnului!

După un an de Ne facem că analizăm, Guvernul a decis în fine să mute ambasada la Ierusalim.

Vor fi, desigur, consecințe pe plan european. Marile Puteri nu vor ca Babuinia de România să decidă cum vrea acolo unde doar Stăpînii au dreptul. Se vor supăra arabii, cucoana Merkel ne va da cu poșeta în cap, iar Alianța Dacian Cioloș-USR va demara campania de modificare a Constituției astfel încît România să încheie un parteneriat strategic cu Fîșia Gaza. Dar în fine am ieșit din turmă!

Viața și activitatea Vioricăi Dăncilă sînt printre ultimele lucruri care mă preocupă la vîrsta mea respectabilă.

N-aveam cum, așadar, să știu unde și cum a făcut Viorica Dăncilă anunțul istoric privind mutarea ambasadei.

M-am grăbit să mă documentez despre temeiurile în real ale Comunicatului Președinției.

Și am aflat următoarele:

Premierul Viorica Dăncilă a fost invitată la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), organizație din America avînd drept scop întărirea, protejarea și promovarea relației SUA-Israel. La conferințele anterioare au participat Donald Trump și Barack Obama, vicepreședintele SUA, Mike Pence, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. La reuniunea din acest an au fost prezenți vicepreședintele SUA Mike Pence și premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Cum a ajuns Viorica Dăncilă să fie prezentă și să țină o cuvîntare în cadrul Conferinței nu e prea greu de presupus. Liviu Dragnea e puternic sprijinit de lobyul evreiesc din SUA după ce Guvernul PSD și-a anunțat intenția de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim urmînd sugestia lui Donald Trump ca și alte țări decît America să facă acest lucru.

Cum arată baia lui Nicolae Ceauşescu! Elena Ceauşescu a cerut să fie poleită cu aur

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI