Zațul de după Clotilde Armand și scenariul din 2020 cu fostul șef al AEP. Toni Greblă în atenția procurorilor

Zațul de după Clotilde Armand și scenariul din 2020 cu fostul șef al AEP. Toni Greblă în atenția procurorilor

Scandalul cu primărița USR de la Sectorul 1 continuă și după ce alegerile din 9 iunie au fost validate. Ca știre de ultimă oră, Clotilde Armand este acuzată și de CSM că a făcut presiuni asupra justiției. Culmea este că, de 4 ani, de atunci când o țară întreagă a văzut cum se umbla la sacii cu voturi de către oamenii candidatei USR, scenariul lui Clotilde Armand se repetă, iar vechile anchete și plângeri penale trenează.

În acest weekend, sâmbătă, rezultatul votului în urma alegerilor locale din 2024, în Sectorul 1 al Capitalei, a fost tranșat. Decizia Biroului Electoral Central a fost de a respinge cererea lui Clotilde Armand și a Alianței Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei privind reorganizarea scrutinului. Iar decizia a fost anunțată printr-un comunicat oficial. Credeți că primărița care a pierdut alegerile s-a potolit. Nu. A spus că va aștepta decizia instanței de judecată, fiindcă s-a adresat tribunalului.

Când a făcut același demers primarul Daniel Tudorache, în 2020, reclamând că trupa lui Clotilde Armand i-a furat voturile, a fost hulit și pus la zid de toți liderii USR. I se spunea fostului edil că trebuie să accepte rezultatul votului, să-și recunoască înfrângerea. Acum toată lumea le spune lor același lucru, dar nu vor să accepte.

Clotilde Armand merge și mai departe. Fix așa cum a procedat după alegerile din septembrie 2020, când a făcut tot posibilul să-și anihileze adversarii și chiar pe cei care, într-un fel sau altul, au ajutat-o. Să ne reamintim niște episoade de acum 4 ani fiindcă scenariul urmat de Clotilde Armand și grupul ei de susținători USR e cam același. Desigur, sunt și jurnaliști care la alegerile din 2020 nu vedeau nicio neregulă în modul în care s-a desfășurat votarea în sectorul 1 și nici cum a câștigat Armand scaunul de primar. Le văd însă acum, fix pe acelea despre care scriam noi atunci: ștampila care se imprimă și pe celaltă parte a hâtiei proaste, saci desfăcuți, probleme cu listele cu votanți, cu preluarea buletinelor de vot și finalitatea numărării în timp rezonabil. Noi suntem însă catalogați drept pesediști sau liberali, ei „păzesc democrația”.

Cum se ia capul președintelui Autorității Electorale Permanente

În ultima perioadă s-a tot vorbit și s-a scris despre susținerea lui Clotilde Armand și a acoliților săi de către rețeaua generalilor Coldea -Dumbravă, foști șefi ai SRI cu legături strânse cu Laura Codruța Kovesi și cu reprezentanți ai Ambasadei Franței la București. Executanți au avut și au mai rămas și în Parchete și în instanțele de judecată. Doar că, din informațiile pe care le am din surse credibile și din propriile constatări pe marginea deciziilor din ultima perioadă, tactica magistraților s-a mai schimbat.

La acest moment s-a cerut capul lui Toni Greblă. Clotilde Armand a sărit prima și a anunțat că i-a făcut plângere penală președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, pentru că votul ei a fost fraudat. Președintele USR, Cătălin Drulă, l-a acuzat și el public, afirmând că a acționat ca „o marionetă PSD-PNL” și, sub conducerea sa, s-au desfășurat „cele mai mari fraude din istoria recentă”. Drulă a cerut „demiterea imediată” a lui Toni Greblă.

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat imediat de presă dacă Greblă va fi demis sau i se va cere să demisioneze.

„Nu. Dar domnul Toni Greblă organizează saci pe străzi? Eu înţeleg, e greu să pierzi, dar trebuie să existe şi demnitate în politică. Nu poţi acum patru ani să spui un lucru şi acum să spui alt lucru, în funcţie de cum ţi-a convenit”, a răspuns Ciolacu.

Vă reamintesc ce s-a întâmplat după alegerile din 2020 cu șeful AEP, Constantin Mitulețu Buică, când a existat dosarul penal privind suspiciunea de fraudă la votarea primarului Sectorului 1. Dosar neelucidat nici astăzi, din varii motive, după cum știți.

Cum a fost redus la tăcere fostul șef al AEP de la alegerile din 2020

La câteva luni după izbucnirea scandalului cu sacii de vot răscoliți și validarea ca primar al sectorului a lui Clotilde Armand, pe 21 martie 2021, președintele AEP Mitulețu a fost pus sub acuzare de un procuror pentru două infracțiuni de abuz în serviciu. Era vorba despre sancționarea, în 2019, a doi directori din instituţie, care au făcut plângere la Parchet. Faptul că se începea urmărirea penală împotriva lui Constantin Mitulețu Buică la doi ani de la reclamație arată că dosarul a fost ținut la sertar până când a fost nevoie. Nu  mai e niciun secret că „scheletul din dulap” era o armă moștenită din vremea Arhivei SIPA.

Învinuitul Mitulețu Buică a declarat că sancționarea subalternilor a fost perfect legală, dar nimic nu l-a convins pe procuror să renunțe la a-l trimite în judecată după alegeri, tocmai când un alt procuror pornise o anchetă cu privire la fraudarea voturilor pe care AEP le-a validat în favoarea lui Clotilde Armande.

Dosarul penal făcut lui Constantin Mitulețu Buică l-a scos din joc pe acesta. Șeful AEP a fost schimbat din funcție imediat, iar procurorul Iașinovschi de la SIIJ nu l-a mai putut audia. Nimeni nu avea interes ca acesta să vorbească despre lege, proceduri, vinovății.

Metoda de „paradeală” a funcționat și Clotilde a scăpat

Scenariul prin care fostul șef al AEP a fost eliminat din ancheta deschisă în 2020 a funcționat. Cei care au vrut-o pe Clotilde Armand primar, știau ce „schelete” avea Mitulețu Buică: își trecuse în CV că a absolvit o universitate unde doar își dăduse licența, că a plagiat lucrarea de doctorat, că și-a angajat abuziv cumnata la Parlament. „Îngerii păzitori” nu le-au scos la iveală până la alegeri, dar apoi l-au făcut praf.

„În imaginile filmate în noaptea de 28/29.09.2020 apare președintele Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 care, împreună cu președintele secției de votare, au intrat în cameră pentru a ridica sacul care conține semnăturile votanților. Alături de aceștia se aflau și reprezentanți USR-PLUS, care în conformitate cu dispozițiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral”, se arata într-un comunicat al Biroului Electoral al Sectorului 1.

Cu toate acestea, nimeni de la AEP - nici președintele Mitulețu Buică, nici șeful de la sectorul 1 - nu a dat declarații în fața procurorului Iașinevschi, care începuse anchetarea fraudei.

Judecătorii au anulat rechizitoriul procurorilor făcut pentru fostul șef al AEP

Pe 7 iunie 2022, Tribunalul București a constatat „neregularitatea rechizitoriului” prin care a fost trimis în judecată Constantin Mitulețu Buică pentru angajarea funcționarilor în 2019. Mai mult, instanța a anulat ordonanța prin care șeful AEP a primit calitatea de suspect, ca împotriva lui să se poată începe urmărirea penală. Aceasta deoarece, au stabilit judecătorii, lui Constantin Mitulețu Buică i-a fost încălcat dreptul la apărare. Hotărârea este definitivă.

Probabil că scenariul acesta nu va mai funcționa acum și împotriva lui Toni Greblă, chiar dacă Clotilde Armande i-a făcut plângere penală. Ciolacu a tăiat macaroana în legătură cu demiterea lui, iar procurorii nu mai au atât tupeu să execute ordine pentru „madame USR”, fie ele venite și dinspre servicii.

Zațul de după plecarea lui Clotilde rămâne, e gros și-l vom mai râcâi cu bățul cu care n-am reușit să omorâm nici șobolanii, nici gândacii.