Evenimentul Zilei > Actualitate > Zăpadă mică, distracţie mare
Zăpadă mică, distracţie mare

Zăpadă mică, distracţie mare

Chiar dacă stratul de zăpadă nu mai este în stare perfectă, mii de iubitori ai muntelui au luat calea staţiunilor montane şi în acest weekend.

Un weekend plin din toate punctele de vedere în staţiunile montane din întreaga ţară. Mii de turişti au ales să petreacă sfârşitul de săptămână la aer curat şi la zăpadă. Au făcut plajă, s-au dat cu sania, au schiat ori s-au plimbat cu ATV-ul.

Schi de tură


Peste 1.500 de turişti au urcat
în acest sfârşit de săptămână în staţiunea montană Parâng. După snowboard, un alt sport extrem este la modă – schiatul de tură. Acesta presupune parcurgerea unor trasee montane de mare dificultate, pe pante înclinate, cu zăpadă mare. Echipamentul de schi costă de la 1.000 de lei în sus şi este diferit de cel clasic, cu legături mobile şi piele de focă ataşată pe talpa schiului, pentru a putea urca şi în rampe cu o înclinaţie de peste 45 de grade. „Este un sport practicat în special de profesionişti, dar şi cei care ştiu să schieze bine şi vor altceva pot încerca“, ne-a declarat Dumitru Bârlida, şeful echipei Salvamont din Parâng.

 Un alt mod de distracţie care presupune şi un plus de adrenalină este condusul ATV-urilor în grupuri mari, pe pante periculoase şi rampe greu accesibile. Temerarii urcă cu viteze mari şi se rotesc de multe ori în cercuri, cu motoarele turate la maximum. Zgomotul motoarelor bulversează liniştea, iar salvamontiştii şi jandarmii sunt nevoiţi să riposteze, pentru a evita accidentarea schiorilor. Şi în staţiunea turistică Straja distracţia a fost maximă. Toate pârtiile sunt accesibile, iar stratul de zăpadă depăşeşte 100 de centimetri.

Păltinişul renăscut


Telescaunul de la Păltiniş a
făcut faţă cu greu afluxului mare de turişti. S-a stat la coadă şi preţ de 40 de minute doar pentru a face o coborâre pe schiuri din vârful pârtiei de 1.700 de metri. „Nu este foarte comod să aştepţi, dar merită, pentru că zăpada e numai bună pentru schiat. Inconvenientul este că nu poţi face prea multe coborâri dacă e prea aglomerat, dar e mult mai bine decât în alte părţi“, a spus Marius Notar, din Râmnicu-Vâlcea. Închirierea unui echipament de schi se poate face pentru 25 de lei pe zi. Cine doreşte poate primi şi lecţii de schi, la un tarif de 25 de lei pentru o şedinţă de o oră şi jumătate.

Pârtii întreţinute cu tunul de zăpadă

Peste 40 de pensiuni au fost
deschise în ultima vreme în staţiunea sibiană. Posibilităţile de cazare sunt mult mai numeroase, iar preţurile sunt şi ele variate, între 20 şi 100 de lei de persoană pe zi, sau de la 100 de euro în sus pentru închirierea vilelor de vacanţă. Pentru cei care aleg să meargă de la Sibiu la Păltiniş cu autobuzul, preţul unui bilet este de 9 lei. Pârtiile de la Sinaia şi Buşteni au fost şi ele foarte aglomerate în ultimele două zile ale săptămânii trecute. Stratul de zăpadă care măsoară până la 60 de centimetri a adus pe pârtie turişti de toate vârstele. Cu sania, cu schiurile sau cu snowboardul, toată lumea s-a bucurat de vremea bună de la munte. Chiar dacă în ultima vreme nu a mai nins, stratul de zăpadă este menţinut în continuare de tunurile de zăpadă artificială.
(Au colaborat Marius Mitrache, Dragoş Popescu, Răzvan Bunea)

GHEAŢĂ ŞI PIETRE


Pârtii cu probleme la Predeal


Turiştii nu s-au mai năpustit către
Predeal, deşi unii amatori de schi sau săniuş şi-au mai încercat norocul. Sâmbătă, zi „de vârf“ în mod obişnuit, doar pârtia de săniuţe amintea de aglomeraţia de Sărbători. Puţini schiori s-au declarat mulţumiţi de starea pârtiilor. În afară de pârtia Cocoş, recomandată de toată lumea, restul aveau porţiuni destul de mari de gheaţă, de pietre şi de zăpadă nebătută. „Stratul de zăpadă are maximum 20 de centimetri pe pârtii, dar dacă încălzirea vremii se menţine, va scădea şi mai mult în această săptămână“, a declarat şeful Salvamont Predeal, Mihai Marina.
(Andrei Paul)

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: