Evenimentul Zilei > Actualitate > Zahărul dă dependenţă. VEZI ce boli ascunde pofta de dulce
Zahărul dă dependenţă. VEZI ce boli ascunde pofta de dulce

Zahărul dă dependenţă. VEZI ce boli ascunde pofta de dulce

Pofta intensă de dulce ascunde disfuncţii tiroidiene, infecţii intestinale şi dereglări hormonale, scrie dailymail.co.uk.

Cu cât mănânci mai mult, cu atât ai mai mânca. Cercetătorii de la prestigioasa universitate Yale au arătat că scăderea dramatică a glucozei din sânge „prosteşte” creierul şi declanşează o poftă compulsivă de zahăr.
Consumul excesiv de dulciuri poate duce la obezitate, diabet şi alte boli metabolice, dar şi pofta în sine poate ascunde anumite boli, spun medicii. Iată care sunt cele mai frecvente:
Disfuncţii tiroidiene
Lucrezi mai mult de 40 de ore pe săptămână şi te simţi obosit mai mereu? Rezolvi problema cu o cafea dimineaţa şi multe dulciuri pe parcursul zilei? De vină ar putea fi problemele glandei tiroide.
În loc să bei cafea, care scade drastic energia şi agravează pofta de dulciuri, bea mai multă apă, „taie” fast-food-ul şi orientează-te spre cereale, pâine şi paste integrale, care menţin energia pentru o perioadă mai lungă de timp.
Infecţii cu paraziţi
Nu trece o zi fără să tânjeşti după mai multe felii de pâine sau după o prăjitură? Te confrunţi des cu infecţii cu fungi (Cum ar fi piciorul atletului) sau cu balonare, diaree şi constipaţie? Ai urmat un tratament cu antibiotice sau steroizi mai mult timp?
Poate fi vorba de o infecţie cu bacterii sau paraziţi, care cer permanent zahăr ca să se multiplice. Stresul şi tratamentul cu steroizi şi antibiotice slăbeşte imunitatea, favorizând apariţia infecţiior de tot felul.
În loc de dulciuri, treci pe lactate, bogate în probiotice, care reglează flora intestinală şi reface stocul de bacterii „bune”.
Excesul de adrenalină
Eşti extrem de iritat când ţie- foame? Eşti stresat des? Te simţi ameţit când te ridici brusc? Dacă mai şi urinezi des şi resimţi o stare permanentă de sete, poţi suferi de exces de adrenalină.
Când suntem sub presiune, glandele suprarenale eliberează adrenalină pentru a face faţă stresului. Stresul permanent face ca însă ca aceste glande să devină lente şi să ceară permanent zahăr ca să funcţioneze bine. Efectele vor fi însă de scurtă durată.
Soluţia este să mâncaţi mai multe proteine (nuci, carne slabă, ouă, lactate) şi să evitaţi perioadele tensionate pe cât posibil.
Premenopauză
Ai peste 38 de ani, treci rapid de la o stare de spirit la alta, ciclul menstrual este neregulat şi ai un libidou scăzut? Toate aceste semne te pot avertiza că o să intri în curând la menopauză.
Cu cât nivelul de estrogen şi progesteron scade, cu atât femeile dezvoltă rezistenţă la insulină, ceea ce înseamnă o nevoie crescută de zahăr. Dereglările hormonale care au loc în această perioadă fac ca organismul să încerce să suplinească acest gol şi să crească nivelul de serotonină cu ajutorul dulciurilor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: