Evenimentul Zilei > International > Zaev se bazează pe Borisov și așteaptă o soluție în disputa cu Bulgaria
Zaev se bazează pe Borisov și așteaptă o soluție în disputa cu Bulgaria

Zaev se bazează pe Borisov și așteaptă o soluție în disputa cu Bulgaria

Bulgaria și Macedonia de Nord vor găsi o soluție la dispute până în iunie, a declarat premierul macedonean Zoran Zaev.

Zaev se bazează pe Borisov și așteaptă o soluție în disputa cu Bulgaria. Potrivit lui Zaev, omologul său bulgar Boiko Borisov va fi unul dintre principalii participanți la găsirea unei soluții între cele două țări dacă va fi reales prim-ministru al Bulgariei. Motivul optimismului lui Zaev este legat de comentariile de ieri ale lui Borisov, care s-a întâlnit cu ministrul macedonean de externe, Bujar Osmani. Borisov a spus că „toate contradicțiile ar trebui eliminate” în numele obiectivului geostrategic al aderării Macedoniei de Nord la UE.

Cu toate acestea, declarația sa a fost mai degrabă un deziderat întrucât în acest moment nu există semnale că Sofia și Skopje sunt pe cale de a reglementa criza. „Când vine vorba de îndeplinirea criteriilor pentru începerea negocierilor, noi suntem un exemplu că le-am îndeplinit. Faptul că acest lucru nu s-a întâmplat a provocat un sentiment neplăcut în rândul tuturor în Macedonia de Nord.

Cu toate acestea, eu rămân optimist și sunt convins că împreună cu Bulgaria vom găsi o soluție până în iunie anul acesta. De asemenea, avem așteptări indubitabile ca Bruxelles-ul va promova o soluție la această problemă și va demonstra că nu va permite ca probleme ale istoriei să fie un obstacol în calea interesului UE pentru extindere și pentru viitorul țării noastre”, a spus Zaev într-un interviu acordat publicaţiei Luxemburg Wort.

Autoritățile macedonene au comentat anterior că nu s-au făcut progrese în soluționarea disputelor bilaterale dintre cele două țări și că vor trebui să aștepte să treacă alegerile din Bulgaria. Potrivit lui Zaev, „veto-ul Bulgariei pentru începerea negocierilor cu UE a fost un gest ingrat”.

„Este adevărat că este ingrat faptul că vecina noastră Bulgaria ne-a impus veto în decembrie 2020. Scopul principal este de a rezolva diferențele istorice în interpretările dintre Skopje și Sofia. Trebuie să spun că UE nu ar exista niciodată, cu un astfel de comportament. Europenii se uită spre viitor, nu spre trecut”, a spus Zaev.

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat după ce Bulgaria a dezaprobat cadrul de negociere al Skopje cu UE și s-a trezit astfel în poziția incomodă de a bloca Macedonia de Nord. Prim-ministrul Boiko Borisov s-a abținut de la comentarii mai dure pe această temă, dar i-a oferit subiectul vicepremierului și liderului VMRO Krasimir Karakachanov, care a provocat constant Skopje, în timp ce cele două țări se afundă în scandaluri tot mai mari.

În același timp, comisia istorică bilaterală s-a blocat, iar ședința de guvern planificată prin Acordul de vecinătate din 2017 a fost amânată din cauza lipsei de acord între cele două țări.

Traducerea: Mirela Petrescu