Procurorul general bulgar: nu există infracțiuni ale lui Boiko Borisov
- Cristi Dorombach
- 9 martie 2021, 07:42
În procesul fotografiilor și videoclipurilor din dormitorul premierului, au fost întreprinse absolut toate acțiunile posibile și necesare și ancheta a fost oprită din cauza nedivulgării făptuitorului, a scris procuratura. În ceea ce privește verificarea înregistrărilor audio, procuratura a informat PE că o analiză aprofundată a constatat că nu există dovezi ale unor infracțiuni.
S-a lucrat temeinic la procesele și verificările legate de premierul bulgar Boiko Borisov, au fost întreprinse toate acțiunile posibile și necesare. Acesta este răspunsul procurorului general al Bulgariei, Ivan Gheșev, la ultima serie de întrebări a eurodeputaților din Grupul pentru Monitorizarea Democrației, Statului de Drept și Drepturilor Fundamentale, relatează ziarul SEGA. O serie de întrebări-cheie legate de încercarea eșuată de adoptare a unei noi Constituții, atribuțiile uriașe ale procurorului general, ancheta în procesul cunoscut sub numele de „Barcelonagate”, înregistrările audio cu premierul Boiko Borisov și fotografiile din dormitorul său, au fost puse de către Grupul pentru Monitorizarea Democrație, Statului de Drept și Drepturilor Fundamentale din Parlamentul European. Întrebările au fost adresate direct și personal în unele dintre cazurile scandaloase de anul trecut. Grupul face parte din Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, dar nu vorbește în numele acelei comisii și are sarcina de a efectua cercetări, investigații și colectare de informații. Pe 8 ianuarie, aceasta a trimis în total 14 întrebări către autoritățile bulgare, care au fost adresate ministrului justiției, procurorului general și adjuncților acestuia.
Procurorul general nu poate dezvălui informații despre procedurile preliminare fără permisiunea procurorului supraveghetor.
Răspunsurile explică faptul că nici procurorul general nu poate dezvălui informații despre procedurile preliminare fără permisiunea procurorului supraveghetor. Cu toate acestea, este clar că procesul „Barcelonagate” este practic în impas. Parchetul susține că nu există informații noi față de cele date eurodeputaților în septembrie 2020. Atunci, aceasta a explicat că după un semnal de la Mișcarea civilă BOEȚ către procurorul general, Parchetul specializat a început un dosar privind un articol din ziarul spaniol „El Periodico”. Explicațiile au fost preluate de la persoanele indicate în semnal (inclusiv de la premierul Boiko Borisov), au fost atribuite revizuiri fiscale și verificări ale persoanelor fizice și juridice.
În procesul fotografiilor și videoclipurilor din dormitorul premierului, au fost întreprinse absolut toate acțiunile posibile și necesare și ancheta a fost oprită din cauza nedivulgării făptuitorului, a scris procuratura. În ceea ce privește verificarea înregistrărilor audio, procuratura a informat PE că o analiză aprofundată a constatat că nu există dovezi ale unor infracțiuni.
Atribuția de a se pronunța asupra unui act concret al procurorului pe linia supravegherii legalității este utilizată numai în cazuri excepționale, explică Gheșev. Parchetul dă un exemplu despre cum, în 2019, procurorul general (pe atunci Sotir Țațarov - nota editorului) a anulat sistarea unei anchete în doar 8 din 36 de cazuri. Și în 2020 (acum Ivan Gheșev) din 28 de cazuri, procurorul general a respectat doar 9, și nu a dat instrucțiuni scrise privind acțiunile anchetelor. Există multe garanții legale că atribuțiile procurorului general nu sunt absolute, a adăugat Gheșev.
Plan de punere în aplicare a măsurilor de depășire a provocărilor subliniate în raportul CE privind statul de drept în Bulgaria
Guvernul explică Parlamentului European că a adoptat un plan de punere în aplicare a măsurilor de depășire a provocărilor subliniate în raportul CE privind statul de drept în Bulgaria. Au fost prevăzute măsuri pentru „creșterea eficienței anchetelor privind infracțiunile de corupție și obținerea unor rezultate mai solide în ceea ce privește condamnările finale în acest domeniu”. De asemenea, se laudă cu modificările din Codul de Procedură Penală, pe care le-a introdus un procuror special care să se ocupe exclusiv de anchetarea celui general și a adjuncților acestuia. Guvernul a răspuns, de asemenea, că informațiile privind proprietatea și finanțarea mass-media au fost publicate într-un registru public păstrat de Ministerul Culturii. Ministerul acționează ca un depozitar al declarațiilor depuse. „Asigurarea publicității nu este legată de efectuarea analizelor, iar Ministerul Culturii nu poate furniza o listă a mijloacelor de informare în masă care sunt susținute integral sau parțial din fonduri de la UE”, se arată în răspunsuri.
Bulgaria nu renunță la pașapoartele de aur
Legat de pașapoartele de aur pe care Bulgaria le oferă în continuare, în pofida riscului de proceduri penale, în răspunsuri se arată că țara nu intenționează să renunțe cu adevărat la acesta și legea a fost modificată pentru un control mai bun. „Propunerile de eliminare completă a posibilității de dobândire a cetățeniei bulgare prin naturalizare de către persoanele care au făcut investiții în Bulgaria nu au fost discutate. Scopul este obținerea unui echilibru și, pe de o parte, dorim să dăm un semnal clar Comisiei Europeane că vom pune capăt practicilor proaste de obținere a cetățeniei în schimbul investițiilor, în special al celor care nu sunt susținute. Din păcate, am asistat la astfel de practici rele de-a lungul ultimilor ani. Pe de altă parte, dorim, dacă este posibil, să ajungem la un consens, să nu limităm oportunitatea pentru investiții în țară, deoarece ne confruntăm în prezent cu o criză fără precedent atât în sănătate, cât și o criză financiară și economică. De aceea, vrem să vedem dacă am putea obține un asemenea echilibru, încercând să aprofundăm posibilitatea de primire a dreptului de ședere al străinilor în schimbul investițiilor, cu un control mult mai puternic din partea organelor cu competențe în domeniu”, spun autoritățile.
Traducere: Rador