Multă lume mănâncă zacuscă în perioada posturilor, însă, puțini sunt aceia care știu că aceasta conține un ingredient interzis, ce nu poate fi consumat decât în anumite zile din Postul Paștelui, unul dintre cele mai aspre din an.
Zacusca este preferată în aceste perioade din an, deoarece ea conține exclusiv legume. Numai că, nu este chiar așa. În zilele de sâmbătă și duminică, atunci când se săvârșește Sfânta Liturghie, există dezlegări la anumite alimente, prin urmare, doar atunci o putem consuma.
Ingredientul care face ca zacusca să nu fie de post
Este vorba de ulei. Uleiul face parte din alimentația noastră zilnică, însă credincioșii care țin post trebuie să-l evite. Astfel, pe timpul Postului Sfintelor Paști, cel mai aspru post al Bisericii Ortodoxe, acesta poate fi consumat, în principal, doar în zilele de sâmbătă și duminică. Așadar, zacusca este considerată un aliment ce nu poate fi consumat în Postul Paștelui.
Acest ingredient poate fi consumat, după cum am spus, doar în zilele de sâmbătă și duminică, după Sfânta Liturghie, precum și în zilele care apar în Calendarul Ortodox cu o „cruce roșie” sau o „cruce neagră”, iar asta dacă nu pică în prima sau ultima săptămână a Postului Mare, care sunt săptămâni de ajunare și post aspru. Postul Paștelui presupune dezlegare la untdelemn, adică la ulei, vin și, mai rar, la pește.
Dezlegare la vin vom avea în ziua de joi, în săptămâna a cincea a postului, după ce miercuri se citește în întregime Canonul Sfântului Andrei Criteanul, și în Joia Mare, când s-a petrecut Cina cea de Taină.
Dacă vrem să mâncăm pește, trebuie să știm că acesta poate fi consumat numai de două ori în această perioadă, mai specific în ziua de 25 martie, când se prăznuiește Buna Vestire și în a șasea duminică, a Floriilor, când se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim, potrivit Adevărul.
Ce trebuie să faci în Postul Paștelui
În primele două zile, adică luni și marți din prima săptămână, celor care țin post li se recomandă post complet sau doar până seara, atunci când se poate consuma puțină pâine și se poate bea și apă. De asemenea, în primele trei zile, luni, marți și miercuri, și ultimele două zile ale postului, vineri și sâmbătă, din Săptămâna Patimilor se procedează la fel.
În zilele de sâmbătă și duminică, de două ori pe zi, se consumă legume fierte cu untdelemn și puțin vin.