Zacusca de vinete este un preparat tradițional românesc extrem de îndrăgit. În această perioadă, multe gospodine o prepară pentru iarnă. Rețeta este una simplă și ușor de făcut, însă există câteva secrete pentru a avea gustul autentic, al celei făcute de bunici.
Zacusca de vinete este una dintre vedetele sezonului. În luna septembrie, gospodinele pregătesc diverse preparate pentru iarnă, printre care și zacusca. Această rețetă este simplă și ocupă un loc de cinste în cultura românească.
Există mai multe rețete de zacuscă de vinete, însă cea mai comună are vinete, gogoșari sau ardei, ceapă și bulion de roșii. Alte gospodine pun și morcov, dovleac sau fasole. Indiferent care rețetă o alegi, este important ca ingredientele să fie alese cu grijă. Vedeta rețetei este vânăta. Este recomandat ca aceasta să fie netedă, lucioasă și de un negru intens. Este indicat să le alegi pe cele coapte, cu pulpa moale. Ferește-te de vinetele cu pete sau zgârieturi.
Gogoșarii sunt cei care dau dulceață în zacusca de vinete. Alege-i pe cei fermi, bine copți, de culoare roșu-intens. Ferește-te de cei cu pete, lovituri sau semne de stricăciune.
Ingrediente pentru zacusca de vinete
Ingrediente pentru trei kilograme de vinete:
- 3 kg de vinete
- 2,5 kg gogoșari
- 1 kg de ceapă
- 400 grame bulion de roșii (pastă de tomate)
- 500 ml ulei de floarea soarelui
- 3-4 foi de dafin (opțional)
- 1-2 morcovi rași (opțional)
- 1 linguriță zahăr (opțional)
- 1 linguriță de sare, sau după gust
- 1 linguriță de piper negru măcinat sau 1 linguriță de piper boabe, sau după gust.
Ingrediente pentru rețeta de zacuscă de vinete, pentru cinci kilograme:
- 5 kg de vinete proaspete
- 4 kg de gogoșari
- 1,5 kg de ceapă
- 600 - 650 grame bulion de roșii de consistența potrivită (nu pastă)
- 500 ml ulei de floarea soarelui
- 3-4 frunze de dafin (opțional)
- 1-2 morcovi rași (opțional)
- 1 linguriță de sare, sau după gust
- 1/2 lingură zahăr (opțional)
- 1 liguriță de piper negru măcinat sau 1 linguriță de piper boabe, sau după gust.
Ingrediente pentru 10 kilograme:
- 10 kg vinete
- 7-8 kg gogoșari
- 3 kg ceapă
- 2 litri bulion de roșii de consistența potrivită (nu pastă)
- 1,5 litri ulei
- 500 grame morcovi rași (opțional)
- 1 lingură zahăr (opțional)
- sare, după gust
- piper boabe, după gust.
Mod de preparare
Procesul de preparare este destul de lung, însă nu este o rețetă complicată. Începe prin a coace vinetele și gogoșarii. Acest proces se poate face la grătar sau la cuptor. Indiferent de modul în care alegi să o faci, lasă legumele până când pielea acestora devine neagră. După ce ai copt vinetele și gogoșarii, curăță-i de coajă și semințe.
Următorul pas al rețetei de zacuscă de vinete este tocarea legumelor. Unele gospodine ales dă le dea prin răzătoare sau robot, în timp de altele aleg să le toace mărunt cu ajutorul cuțitului.
Ceapa se pune într-o oală mare în care a fost pus uleiul la încins. Se lasă până când devine translucidă. Adăugați apoi morcovii și amestecați bine. Se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând să nu se prindă. Când s-a muiat morcovul, adăugați vinetele și gogoșarii.
Când legumele au fiert, puneți bulionul, zahărul, sarea și piperul. Frunzele de dafin se adaugă la final, lăsându-le să infuzeze în amestec. Se pot adăuga condimente pentru a ajusta gustul.
Lasă zacusca de vinete să fiarbă la foc mic pentru aproximativ jumătate de ore. Amestecă din când în când pentru a nu se lipi se fundul oalei. La sfârșit, zacusca ar trebui să prezinte o textură uniformă și cremoasă. Se mai potrivește gustul cu sare și piper.
Conservarea și depozitarea borcanelor
Borcanele se sterilizează înainte de apune zacusca de vinete în ele. Ele se pun la cuptorul preîncălzit la 100 de grade pentru 15 minute sau se fierb într-o oală mare cu apă.
Zacusca de vinete se pune fierbinte în borcane. Pentru a preveni crăparea borcanelor, se pun pe o suprafață metalică. Se lasă spațiu de aproximativ un centimetru la partea superioară, iar capacele se închid ermetic. Pentru a garanta conversarea pe tot parcursul iernii, borcanele umplute se sterilizează.
Se introduce tava cu borcanele de zacuscă în cuptorul preîncălzit la 100 de grade. O lăsați să se încălzească timp de 30 de minute, apoi opriți cuptorul și lăsați borcanele să se răcească de tot înăuntru. După ce s-au răcit complet, le transferați în cămara de depozitare. Ele trebuie păstrate într-un loc răcoros și întunecat. Poate fi o cămară, un beci sau orice alt loc în casa ta care îndeplinește aceste condiții.
Zacuscă de vinete dietetică
Acest preparat poate fi și puțin mai sănătos. Procesul de coacere și fierbere transformă ingredientele într-un produs cu valoare nutrițională ridicată. Legumele sunt bogate în fibre și au un conținut caloric scăzut. Coacerea lor ne ajută să obținem un preparat sănătos, adecvat și pentru persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil.
Totuși există o problemă. Zacusca de vinete are un conținut mare de ulei. Pentru o dietă mai sănătoasă, reduceți cantitatea de ulei sau folosiți o alternativă mai sănătoasă. Este posibil să reduci această cantitate la aproximativ 400 - 500 ml și să compensezi prin utilizarea unui bulion de roșii mai dens.
Pentru o zacuscă de vinete mai dietetică, poți opta pentru o listă de ingrediente mai bogate. Adaugă morcovi, ciuperci sau dovlecei. Acestea nu numai că vor adăuga mai mult volum și nutrienți, dar vor și sărace în calorii. Esențial este faptul că legumele nu ar trebui prăjite în vederea pregătirii zacuscăi, ci coapte pe grătar, conform metodei tradiționale.