Yamato și Musahi, cele mai mari nave de luptă ale tuturor timpurilor scufundate fără glorie (FOTO)
- Mihnea-Petru Pârvu
- 18 ianuarie 2016, 15:38
Uriașul cuirasat japonez Yamato, avea un deplasament de 65.000 de tone, la fel ca nava sa soră Musashi. Mândria Kriegsmarine, cuirasatele germane Bismarck și Tirpitz, care au activat, în aceeași perioadă, dar în Atlantic, aveau un deplasament de „doar” 41.700 tone. Nici uriașele nave germane și nici cele japoneze n-au apucat să fie folosite în luptă, decât prea puțin
Cuirasatul japonez Yamato (n.r. - 大和, în alfabetul japonez) a fost un cuirasat din clasa Yamato care a servit Marina Imperială Japoneză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ea și nava soră a ei, Musashi, au fost navele de luptă cele mai grele și mai puternic înarmate construite vreodată pe Terra, cu un deplasament de 72.800 de tone la sarcină maximă și înarmate cu nouă tunuri principale de 46 cm.
Greșeala amiralilor niponi
Lansându-se, oficial, la o săptămână după atacul de la Pearl Harbor la sfârșitul anului 1941, Yamato a fost conceput pentru a contracara numeric superioara și vasta flotă de cuirasate din Statele Unite, principalul rival al Japoniei din Pacific. De-a lungul anului 1942 ea a servit drept navă amiral a Flotei Combinate Japoneze. Greșeală mare a amiralilor japonezi, întrucât nu poți ține ca nava de comandament un cuirasat care ar fi putut întoarce soarta războiului din Pacific. În iunie 1942 amiralul Isoroku Yamamoto îndepărtă flota de la conducerea ei în timpul dezastruoasei Bătălii de la Midway și Musashi, nava ei soră, a preluat funcția de navă amiral a Flotei Combinate la începutul anului 1943. Astfel, Yamato și-a petrecut restul de ani și o mare parte din 1944 circulând către bazele navale majore japoneze din Truk și Kure, ca răspuns la amenințările americane. Deși ea a fost prezentă la Bătălia din Marea Filipinelor în iunie 1944, Yamato nu a jucat nici-un rol în luptă. Singura dată când ea a tras cu tunurile ei principale în țintele teritoriului inamic a fost în octombrie 1944, când a fost trimisă să atace forțele americane invadatoare Filipine în timpul Bătăliei din Golful Leyte.
Scufundată în bătălia pentru Okinawa
În anul 1944, echilibrul de forțe navale din Pacific s-a întors decisiv împotriva Japoniei și, până la începutul anului 1945, flota japoneză a fost mult mai sărăcită și amenințată de lipsa combustibilului în insulele de japoneze, limitând posibilitatea de mișcare a flotei. În aprilie 1945, într-o încercare disperată de a încetini înaintarea aliată, Yamato a fost trimis într-o călătorie cu sens unic la Okinawa , unde i s-a ordonat să apere insula de invazia americane și să lupte până la distrugere. Deplasarea sa a fost deranjată și încetinită la sud de insula Kyushu de submarine și avioane americane și, la șapte aprilie, a fost atacată și scufundată de bombardiere și bombardiere torpiloare cu pierderea celor mai mulți dintre membrii echipajului ei.
Musashi descoperită, în largul Filipinelor
Nici Musahi, sora lui Yamato, nu a avut o soartă mai glorioasă. Dar cel puțin aceasta a luptat efectiv cu flota americană fiind scufundată, în apropierea arhipeleagului filipinez, în 1944. Acum un an, Paul Allen, co-fondatorul Microsoft, a declarat că a descoperit epava celui mai puternic cuirasat construit vreodată, o nava japoneză scufundată în 1944 de US Navy in largul Filipinelor.
Miliardarul a postat pe contul sau de Twitter și pe site-ul sau fotografii oficiale și o înregistrare video cu Musashi, inclusiv una cu prova pe care se afla crizantema sigiliului nipon. „Epava cuirasatul Musashi scufundat în 1944 în timpul celui de-al doilea Razboi Mondial este localizată”, a scris Paul Allen pe Twitter, în martie anul trecut, într-un mesaj reluat de zeci de mii de ori de ori. Nava se odihnește la un kilometru adâncime pe fundul marii Sibuyan, în centrul arhipelagului filipinez, teatrul unei dintre marile batalii navale ale razboiului din Pacific, în 1944. Musahi a fost reperat de un robot îmbarcat pe Octopus, iahtul miliardarului consacrat explorarii și cercetarii stiintifice. „Fie ca echipajul Musashi să se odihnească în pace, 1.023 de vieți s-au pierdut în bombardamentul navei de americani, în 24 octombrie 1944”, a reamintit Paul Allen pe Twitter. Aceasta descoperire, a pus capăt la opt ani de cercetări în marea Sibuyan.
CARACTERISTICILE CUIRASATULUI Yamato:
Anul construcției: 1937-1940
echipaj: 2500-2800 persoane
Armament greu: 9 tunuri mari de 460 mm/3 turele
Lungime totală: 263,2 m
Lățime: 38,9 m
Pescaj/adâncime chilă: 10,3 m
Viteză de croazieră: 27 noduri (aproximativ 50 km/h)
Motorizare: 4 turbine de aburi, 4 elice
Putere: 150.000 CP (110MW)
Rază de acțiune: 13.334 km cu o viteză de 30km/h
Avioane: 6 hidroavioane tip F1 M2 PETE sau
Radar: tip 21 KAI 3 /25 - 30 KW/
Rază radar: 120 Km grup de avioane sau 70 Km un avion
(Diferențele între Yamato și nava sa geamănă, Musahi, sunt insesizabile)