Xi Jinping l-a crezut pe Trump NEBUN și SLAB. Acum pierde RĂZBOIUL

Xi Jinping l-a crezut pe Trump NEBUN și SLAB. Acum pierde RĂZBOIUL

Escaladarea războiului comercial cu Statele Unite provoacă disensiuni mari în sânul conducerii Partidului Comunist chinez.

Președintele Xi Jinping deține încă o putere foarte mare, însă o neobișnuită sporire a criticilor la adresa regimului său, în legătură cu politica sa economică și cu modul în care guvernul gestionează conflictul comercial cu administrația Trump a dezvăluit fisuri adânci la vârful conducerii partdiului de guvernământ, scrie Reuters citând nu mai puțin de patru surse apropiate guvernului de la Beijing.

O nemulțumire tot mai mare se face simțită la cel mai înalt nivel al regimului, aceasta afectându-l inclusiv pe un apropiat al lui Xi, ideologul său șef și consilierul său strategic Wang Huning.

Wang, un universitar eminent și influent, ale cărui opinii au fost privilegiate în anumite medii ale partidului, este și el atacat, inclusiv de Xi, pentru concepțiile sale primitive în legătură cu modul în care ar trebui exercitată puterea. Wang este autorul programului „Visul Chinei”, care proclamă suveranitatea Chinei în lume, rolul ei de națiune puternică. Un fel de „Make China Great Again”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Chinei îl acuză pe Wang pentru că a imprimat o linie prea naționalistă, ceea ce nu a făcut decât să irite și mai mult Statele Unite, arată sursele citate de Reuters.

Guvernul chinez estimează că că perspectivele țării sunt din ce în ce mai sumbre, după deteriorarea relațiilor dintre Beijing și Washington, a declarat pentru Reuters un consilier politic al guvernului, sub acoperirea anonimatului.

Acest sentiment este împărtășit de multe dintre figurile importante de la vârful conducerii Chinei.

„Numeroși economiști și intelectuali sunt îngrijorați de politicile de război comercial ale Chinei”, a declarat pentru agenție și un profesor universitar dintr-un think tank chinez, de asemenea sub acoperirea anonimatului. „Punctul de vedere general este că politica Chinei a fost prea dură și că liderii au apreciat în mod evident greșit situația.”

Acest punct de vedere contrastează flagrant cu ideile pe care universitarii chinezi le pexprimau la începutul anului, care elogiau capacitatea Chinei de a rezista conflictului comercial și susțineau că Donald Trump este cel care manifestă slăbiciuni.

China credea că în luna mai a pus capăt războiului comercial cu Statele Unite, însă a fost șocată când administrația Trump nu a considerat înțelegerea suficient de avantajoasă și a plusat.

„Escaladarea lucrurilor de la conflict comercial la război comercial i-a determinat pe oameni să reconsidere situația”, a declarat consilierul politic. Situația proastă în care a ajuns acum țara a fost cauzată de „exagerarea puterii Chinei de către anumite instituții și anumiți universitari chinezi”.

Un oficial de la Beijing, apropiat al sistemului de propagandă chinez, a declarat: „În războiul comercial, ideea propagandei (chineze) a fost că Trump este nebun”.