Xi Jinping, un Mao digital care spionează telefoanele chinezilor

Xi Jinping, un Mao digital care spionează telefoanele chinezilor

Președintele Chinei își supraveghează poporul prin intermediul unei aplicații spion care oferă acces la datele utilizatorilor de telefoane

O aplicație a Partidului Comunist Chinez realizată pentru glorificarea secretarului său general și președinte al țării, Xi Jinping, permite spionarea telefoanelor a sute de milioane de utilizatori grație unui software secret, instalat fără cunoștința lor, dezvăluie un nou studiu american.

Aceasta ilustrează amploarea și sofisticarea tehnologiei metodelor de control puse în practică în cea mai populată țară din lume, scrie Le Figaro.

Aplicația Xuexi Quiangguo, adică „studiază marea națiune”, prezentată ca „educativă”, instalează automat „echivalentul unui software spion” (un backdoor) care intră în datele personale ale utilizatorilor de smartphone, dezvăluie Open Tech Fund, o organizație finanțată de Statele Unite, care militează pentru un Internet „deschis”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest software permite celor care au conceput aplicația să consulte mesagele utilizatorului, să-i urmărească site-urile pe care le vizitează, să-i înregistreze conversațiile activând un microfon sau chiar să preia controlul telefonului, potrivit unei anchete Open Tech Fund în parteneriat cu compania de cybersecuritate germană Cure53.

Suvernitatea cibernetică a partidului

Aplicația le oferă autorilor „privilegii de administrator” și de „super utilizator”, ceea ce „le dă puterea de a face totul, inclusiv descărcarea, distrugerea software-ului sau modificarea fișierelor și datelor”, au constatat specialiștii americani și germani.

„Este larmant”, a avertizat Open Tech Fund. „Această aplicație se înscrie într-o strategie mai largă a PartiduluiComunist Chinez de consolidare a controlului său ideologic asupra societății folosind domeniul digital”, a estimat organizația.

Această supraveghere este un semn distinctiv al președintelui Xi Jinping cafre a făcut din suveranitatea cibernetică o prioritate de la venirea sa la putere, în 2013.

„Pentru președintele Xi Jinping, domeniul digital este strategic. Accesul la mase de date ale indivizilor online oferă perspective de vis regimurilor autoritare”, a estimat Francois Godement, consilier la Institutul Montaigne, un think tank cu sediul la Paris.

Loialitatea față de comandantul suprem

Xuexi Quiangguo a fost aplicația cea mai descărcată în China, după lansarea sa, la începutul acestui an. Mai mult, ea este obligatorie pentru cei 90 de milioane de membri ai Partidului Comunist dar și pentru jurnaliștii aparținând media de stat și pentru un număr din ce în ce mai mare de cadre.

Deseori prezentată ca versiunea digitală a „Cărticelei Roșii” a lui Mao, aplicația Xuexi Quiangguo urmărește consolidarea loialității chinezilor față de Partid și față de Xi Jinping – care controlează total Biroul Politic al PCC.

Președintele care-și salută portretul

Aplicația, potrivit Beijing-ului, are valoare „pedagogică”, permițând cadrelor și cetățenilor să-și aprofundeze cunoștințele, citind articole și materiale video care-l glorifică pe Xi Jinping, cel mai autoritat președinte chinez după Mao Zedong.

Care și-a și salutat de altfel...propriul portret, la tribuna din piața Tiananmen, cu ocazia uriașei defilări militare de la 1 octombrie, cu ocazia aniversării a 70 de ani de regim comunist în China.

Marxism-leninism pentru jurnaliști

Jurnaliștii presei de stat trebuie să studieze aplicația din scoartă-n scoarță, altfel își pot pierde slujba.

De altfel, un prim lot de 10.000 de jurnaliști a fost convocat luna aceasta la un examen în scopul de a li se testa cunoștințele în materie de „marxism-leninism” și despre „gândirea politică a lui Xi”, pe baza unui test instalat în această aplicație.

Ideologia politică a lui Xi a fost înscrisă în Constituție și nici un alt lider, în afară de Mao, nu a mai beneficiat de această onoare în timpul mandatului (gândirea lui Deng Xiaoping a fost înscrisă după moartea sa), ceea ce-l ridică la Xi la nivelul părintelui Republicii Populare, deci o contestare a actualului lider de la Beijing ar avea efecte severe.

Marele zid al cenzurii

Dezvoltată în comun cu gigantul chinez al comerțului electronic Alibaba, „studiază marea națiune” permite și supravegherea altor aplicații, în special străine, pe care utilizatorul de smartphone le vizitează, din care numeroase sunt regulat interzise de „marele zid al cenzurii”, cum ar fi WhatsApp, Facebook Messenger, Skype sau chiar Airbnb.

Aplicații judecate „peroculoase”, mai ales în contextul febrei naționaliste exacerbate de criza din Hong Kong, accentuându-se presiunea asupra cadrelor, mereu amenințate de o ședință de autocritică.

Rapoarte zilnice

În fiecare zi, aplicația trimite automat un raport detaliat al activităților utilizatorului și colectează numeroase date personale, potrivit Cure53.

„În timp ce Partidul afirmă că această aplicație urmărește să-i ajute pe chinezi să-și studieze mai bine țara, cei ce au creat-o îi supraveghează îndeaproape pe la spate”, concluzionează raportul Open Tech Fund, un raport publicat într-un context al tensiunilor sino-americane în plină creștere.

Săptămâna trecută, Washington a impus sancțiuni împotriva a 29 de companii tehnologice chineze, denunțând participarea lor în supravegherea în masă a populațiilor turcofone din provincia Xinjiang.