Evenimentul ZileiEconomieExclusiv. Facturile iernii ne dau frisoane! Suntem țara cea mai lovită din Europa. „Prețurile vor fi de 5 ori mai mari”. VIDEO

Exclusiv. Facturile iernii ne dau frisoane! Suntem țara cea mai lovită din Europa. „Prețurile vor fi de 5 ori mai mari”. VIDEO

VIDEO
Facturile acestei ierni la întreținere, la gaze și la electricitate stârnesc panica printre români. Spre deosebire de majoritatea țărilor europene, România - al doilea producător european - nu și-a negociat bine prețurile la gaze. Practic plătim cea mai scumpă unitate de energie din Europa.

Invitatul podcastului EV Play de vineri, fostul senator liberal Dian Popescu a răspuns provocării jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea de a încerca să explice motivele multiple care au generat această criză de proporții.

Dian Popescu: Celelalte țări au negociat la prețuri foarte bune

Statul român nu și-a făcut prea bine treaba, pe de-o parte, iar pe de altă parte multinaționalele din domeniu nu sunt foarte bine controlate de același stat, a punctat expertul. Acesta consideră că decidenții au eșuat în încercarea de a obține prețuri bune de la furnizorii internaționali, în condițiile în care statul român e al doilea producător de energie din Europa. Însă, specifică expertul, cauzele datează de câțiva ani și țin de o politică energetică deficitară.

A fost și prostie și hoție în politica energetică a României. Avem 80% din necesarul energetic pe teritoriul României. Piețele sunt interconectate. Celelalte țări au negociat la prețuri foarte bune. Trebuia să oblige și alți mari furnizori din piață să-și înmagazineze gazele. Poți să-i obligi, dar anul ăsta nu au mai fost obligați„.

Premierul să își ia urgent consilieri, altfel Ministerul Energiei îl va duce de nas

Dian Popescu nu crede că doar ANRE este responsabilă de viitoarea explozie a facturilor. Acesta i-a recomandat premierului Nicolae Ciucă să-și formeze cât mai repede o echipă. Dacă primul ministru nu își ia urgent consilieri profesioniști, Ministerul Energiei îl va duce de nas. Criza e indusă de companiile statului român. Premierul Ciucă și Ministerul Energiei trebuie să intervină”.

Deși este al doilea producător european de energie, România plătește foarte scump facturile. Sursa: Arhiva EVZ

Pe de altă parte, Dian Popescu a subliniat că există și o componentă politică a actualei crize. Atât PNL cât și PSD se feresc să preia portofoliul Ministerului Energie, pe car e îl aseamănă unui călcâi al lui Ahile. PSD a început să-și dea oamenii pregătiți la o parte.

Alertă: Prețurile la gaze vor fi de 5 ori mai mari

Politicianul a avertizat că cetățeanul de rând va resimți efectele acestor scumpiri din două mari direcții, cea a plății facturilor, respectiv scumpirii tuturor mărfurilor și serviciilor. Jurnalistul Dan Andronic a remarcat că, fără îndoială, statul vrea să acopere deficitul bugetar  pe seama românilor. E o formă de a lua bani din buzunarele oamenilor pentru a finanța deficitul. Prețurile la gaze vor fi de 5 ori mai mare de la anul, a mai avertizat Dian Popescu.

Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro

Accesează: