Wisconsin: republicanii au adoptat legea anti-sindicate

Wisconsin: republicanii au adoptat legea anti-sindicate

O lege care reduce semnificativ puterea sindicatelor şi măreşte contribuţiile sociale ale angajaţilor din sectorul public a fost adoptată ieri de senatul statului Wisconsin, dominat de republicani, în ciuda opoziţiei democraţilor şi a protestelor organizate în ultimele săptămâni de zeci de mii de cetăţeni nemulţumiţi. Criticii spun că este vorba despre cea mai dură lege împotriva sindicatelor şi că drepturile civile ale cetăţenilor sunt încălcate.

Cei 14 senatori democraţi din Wisconsin s-au refugiat în Illinois pentru a împiedica obţinerea cvorumului şi adoptarea proiectului legislativ propus de guvernatorul republican al statului Wisconsin, Scott Walker. Republicanii, în număr de 19, au eliminat însă prevederile financiare din textul legislativ şi au ocolit astfel solicitarea privind prezenţa la vot a 20 de senatori. Legea a fost adoptată în final cu 18 voturi pentru şi unul împotrivă, potrivit CNN.

Actul legislativ urmează să fie supus azi votului în camera inferioară a legislativului din Wisconsin, unde va trece fără probleme, după care va merge la semnat la guvernatorul Walker.

Legea, care îi vizează pe angajaţii din sectorul public, va elimina cea mai mare parte a drepturilor privind negocierea colectivă, cu excepţia chestiunilor salariale. Altă prevedere solicită sindicatelor să organizeze anual voturi de certificare. În plus, legea pune capăt deducerii automate a cotizaţiei sindicale din salariul angajatului.

Acelaşi act legislativ, care are rolul declarat de a reduce deficitul bugetar al statului, va mări simţitor contribuţiile pentru pensie şi pentru asigurările de sănătate ale angajaţilor din sectorul public, cu excepţia poliţiştilor şi a pompierilor. Angajaţii din sectorul public au subliniat că sunt gata să accepte concesiile financiare, dar au respins prevederile care reduc drepturile sindicatelor. Guvernatorul republican a insistat însă că drepturile colective de negociere stau în calea reformelor.

Mandatul republican  

Planul propus de Walker ar economisi, subliniază republicanii, în jur de 300 de milioane de dolari. Republicanii spun că victoria obţinută la alegerile parţiale din toamna anului trecut le oferă un mandat clar pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Mai mult, ei insistă că alternativa la actualul proiect legislativ ar fi concedierea a 10.000 de persoane.   

În ultimele săptămâni, zeci de mii de persoane au ieşit pentru a protesta faţă de proiectul legislativ republican. Mici demonstrații de susținere a legii au fost organizate, în replică, de grupările conservatoare Patrioţii Tea Party şi Americani pentru Prosperitate. Criticii spun că legislaţia este parte a unei strategii republicane ce vizează slăbirea sindicatelor  - o sursă de sprijin pentru democraţi – înaintea alegerilor prezidenţiale din 2012. „În 30 de minute, 18 senatori au anulat 50 de ani de drepturi civile în Wisconsin. Lipsa lor de respect pentru oamenii din Wisconsin şi pentru drepturile lor este o insultă care nu va fi uitată niciodată”, a declarat Mark Miller, liderul senatorilor democraţi.

Dezbaterea din Wisconsin s-a transformat rapid într-una naţională şi a tensionat şi mai mult confruntarea politică dintre republicani şi democraţi. O lege asemănătoare împotriva sindicatelor a fost adoptată între timp în Ohio, iar alte state intenţionează să urmeze exemplul.  

Un sondaj dat publicităţii săptămâna trecută a arătat că majoritatea americanilor (60%) se opun eliminării drepturilor colective de negociere ale angajaţilor din sectorul public. Acelaşi sondaj (New York Times/CBS) a arătat că 56% dintre respondenţi se opun reducerii salariilor şi beneficiilor angajaţilor publici.

Ne puteți urmări și pe Google News