WikiLeaks: Arabia Saudită, sursă de finanţare pentru terorişti şi de ameninţare pentru Irak
- Adam Popescu
- 6 decembrie 2010, 14:36
Arabia Saudită, aliatul apropiat al Statelor Unite, este una dintre sursele de finanţare pentru organizaţiile teroriste din toată lumea, inclusiv al-Qaeda, spune Hillary Clinton într-o telegramă dezvăluită de WikiLeaks. Tot Arabia Saudită este văzută de oficiali de la Bagdad drept principala sursă de ameninţare la adresa stabilităţii şi coeziunii Irakului.
Secretarul american de Stat, Hillary Clinton a avertizat anul trecut, într-o depeşă diplomatică dezvăluită de WikiLeaks, că donatorii din Arabia Saudită sunt cea mai semnificativă sursă de finanţare pentru grupările teroriste sunite din întreaga lume.
Clinton a precizat că este greu să îi convingă pe oficialii saudiţi să trateze finanţarea terorismului ca pe o activitate ce trebuie combătută cu prioritate, dar că în ultima vreme au existat unele progrese.
În telegrama trimisă în decembrie 2009 Clinton le-a cerut diplomaţilor să îşi dubleze eforturile pentru a stopa fondurile care ajung la militanţii care ameninţă stabilitatea în Pakistan sau Afganistan.
Fondurile care au ajuns la al-Qaeda, la talibani, la gruparea pakistaneză Lashkar-e-Taiba dar şi la organizaţia Hamas din surse saudite se ridică la milioane de dolari în fiecare an, spune Clinton. Trei alte ţări arabe sunt listate drept surse pentru militanţi- Qatar, Kuwait şi Emiratele Arabe Unite. Criticile aduse acestor ţări sunt făcute în general în spatele uşilor închise, scrie The Guardian. Prin comparaţie, ţări precum Pakistanul au fost deseori condamnate pentru lipsa de eficienţă în lupta cu terorismul.
Riad, o ameninţare la adresa Irakului O altă telegramă, trimisă de diplomaţii americani de la Bagdad în septembrie 2009 analizează poziţia unor oficiali guvernamentali care susţin că cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii şi a coeziunii Irakului este Arabia Saudită, şi nu Iranul, căruia ei, irakienii, îi pot face faţă. Este o diferenţă între poziţia Bagdadului şi cea a Washingtonului, care spune că Iranul are cea mai nocivă influenţă asupra Irakului. Problemele Arabiei Saudite, spun irakienii, sunt atitudinea anti-şiită şi temerea lor cum că o conducere şiită a Irakului ar întări influenţa regională a Iranului. Interferenţele Iranului, care susţine grupările şiite, după cum se plânge premierul de la Bagdad într-o altă telegramă, completează tabloul irakian: un stat fragil afectat de luptele pentru influenţă ale puternicilor săi vecini.
"Contactele irakiene cred că scopul saudiţilor (şi al celor mai multe state sunite arabe) este acela de a creşte influenţa sunită, de a dilua dominaţia şiită şi a de a promova formarea unui guvern irakian slab şi fracturat", scrie ambasadorul american la Bagdad din acel moment, Cristopher Hill.
Hill însuşi raportează că saudiţii au folosit resurse financiare considerabile pentru a susţine aspiraţiile politice ale grupărilor sunite, pentru a exercita influenţă asupra acestora şi pentru a contracara grupările şiite. Analiza din depeşa americană îşi găseşte sprijin în realitate chiar în aceste moment, când la Bagdad, grupările şiite şi sunite, sprijinite de Iran, respectiv Arabia Saudită, se mai ceartă încă pentru formarea noului guvern, la şapte luni de la alegeri.