WhatsApp riscă o amendă de 50 de milioane de euro

WhatsApp riscă o amendă de 50 de milioane de euro

Sancțiunea preconizată ar fi una dintre cele mai mari, în conformitate cu regulile de protecție a datelor din spațiul UE.

WhatsApp riscă o amendă grasă pentru încălcarea regulilor de protecție a datelor, scrie Politico, citând trei surse independente.

Suma până la care poate merge sancțiunea pentru aplicația de mesagerie aparținând Facebook este de 50 de milioane de euro.

Aceasta ar fi una dintre amenzile cele mai mari dictate vreodată în baza legilor de protecție a datelor, intrate în vigoare în 2018.

Plouă cu amenzi peste Big Tech

Potrivit unui proiect realizat de Irlanda, WhattsApp riscă o amendă cuprinsă între 30 și 50 de milioane de euro. Aplicației i s-ar putea cere și să modifice modul în care manipulează datele utilizatorilor. Aceasta este acuzată că nu și-a informat corect utilizatorii din UE despre faptul că face schimb de date cu Facebook.

Autoritatea franceză de reglementare a condamnat deja Google la o amendă de 50 de milioane de euro pentru încălcări ale vieții private.

Comisia irlandeză de protecție a datelor a amendat recent Twitter cu 450.000 de euro.

Sancționarea cu multe milioane a WhatsApp reprezintă propunerea Dublinului. Aceasta a fost trimisă la mai multe alte agenții europene pentru evaluare.

O decizie finală în privința mărimii amenzii și a modificărilor pe care WhatsApp va trebui să le accepte nu este așteptat mai repede de un an.

În noiembrie, Facebook a alocat 77,5 milioane de euro pentru o probabilă amendă legată de încălcarea protecției datelor împotriva WhatsApp.

Spre deosebire de Instagram, mesageria este o entitate juridică distinctă în Irlanda și are propria contabilitate.

Agenția irlandeză de protecție a datelor desfășoară o anchetă pentru a determina dacă WhatsApp are dreptul să dea Facebook datele utilizatorilor săi.

Exod spre alte platforme

Aplicația de mesagerie se confruntă cu o reacție mondială de dezaprobare din partea utilizatorilor. În paralel, se înregistrează un exod spre alte aplicații similare, considerate mai sigure. Precum Signal sau Telegram.

Johannes Caspar, șeful agenției de protecție a datelor din Hamburg, a declarat pentru Politico:

„WhatsApp are un număr uriaș de utilizatori. Trebuie să fie clar că mecanismul de consimțire pe care îl folosesc trebuie să fie legal. Iar consimțământul să fie informat și acordat în mod liber de către utilizatori.”