WC-uri tip container, cu apă caldă, pentru școlile din mediul rural, în județul Constanța

WC-uri tip container, cu apă caldă, pentru școlile din mediul rural, în județul Constanța

Mai multe școli și grădinițe din județul Constanța, cu WC-uri uscate în curte, vor fi dotate cu grupuri sanitare tip container, copiii beneficiind astfel de cabine și chiuvete cu apă caldă. Proiectul, aprobat de Consiliul Județean Constanța, va fi concretizat, cel mai probabil, la începutul anunului școlar 2019-2020.

Proiectul privind dotarea unor școli și grădinițe din județul Constanța, care au WC-uri uscate în curte, cu grupuri sanitare tip container aparține consilierului județean PNL, Marian Crușoveanu. El s-a consultat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța rezultând un număr de șase grădinițe și șapte școli care au nevoie de aceste dotări. Valoarea totală aprobată de consilierii județeni este de 460.000 de lei, fondurile urmând să fie alocate din sumele defalcate din TVA, din cota de 20% pentru echilibrarea bugetelor primăriilor. Ar mai fi școli cu WC uscat în curte, mai ales în sudul județului Constanța, însă primăriile de aici au accesat  fonduri europene pentru refacerea școlilor.

“Școlile care au rămas sunt cele care, la ora asta, nu au depuse proiecte. Sunt la Adamclisi, Amzacea, Independența, Crucea, Deleni, Dobromir, Aliman, Ion Corvin și Corbu. Pentru grădinițe, un container costă 30.000 de lei, iar pentru școli, 40.000 de lei. Sunt șase grădinițe și șapte școli. Pentru grădiniță, un container este prevăzut cu două toalete pentru fete, două pentru băieți, două chiuvete, două intrări separate, boiler de apă caldă. Iar pentru școli un container va avea șase cabine” a explicat, pentru EVZ, Marian Crușoveanu.

 

După ce primăriile vor primi banii de la CJ Constanța se vor ocupa de procedurile de achiziție. Firma desemnată va efectua și lucrările de montaj. Adică cel care va veni cu containerul trebuie să asigure racordul la apă sau la fosa septică. Tot primăria se va ocupa și cu serviciile de vidanjare care pot fi efectuate de două ori pe an. “Ca și finalitate eu văd în primăvară, iar ca funcționalitate, la începutul anului școlar 2019. Depinde foarte mult de primari pentru că ei se ocupă de organizarea procedurilor de achiziție”, potrivit consilierului județean Marian Crușoveanu.

Dănuț Cernat, reprezentant al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți-Invățământ Preuniversitar, consideră că dotarea școlilor și grădințelor de la țară cu grupuri sanitare care să asigure copiilor condiții normale “Este totuși un pas înainte”, față de situația actuală. “Un asemenea container implică, totuși, un racord la apă, care poate este în anumite localități, dar  nu peste tot este presiune permanentă. Fosa aia septică mi-e că o să stea plină, cam mult plină. Cum stau și toaletele ecologice prin mai multe locuri. Să vedem și cum se va concretizează acest proiect, a comentat, pentru EVZ, Dănuț Cernat.

 

Ne puteți urmări și pe Google News