Washingtonul anunță un summit mondial pe tema COVID-19. "Trebuie să fim pregăti pentru viitoare amenințări legate de sănătate"
- Emma Cristescu
- 20 aprilie 2022, 16:07
Statele Unite și organizațiile G7 și G 20 au anunțat că vor organiza un summit mondial în care vor aborda tema pandemiei de coronavirus. Întâlnirea va avea loc pe 12 mai.
Această întâlnire, care se va desfășura virtual, va fi coprezidată de Statele Unite, Germania, care se află în prezent la conducerea G7, Indonezia, aflată la conducerea G20, Senegal, care conduce Uniunea Africană și Belize, aflată la conducerea Caricom (țări din Caraibe).
"Summitul va spori eforturile noastre colective pentru a pune capăt fazei acute a epidemiei de COVID-19 și a ne pregăti pentru viitoare amenințări legate de sănătate", au arătat aceste țări într-un comunicat comun publicat de Washington.
Va fi al doilea summit mondial pe tema pandemiei de coronavirus, care a ucis peste șase milioane de persoane în lume și a bulversat economia mondială, de când a început să se răspândească, în decembrie 2019. Președintele american, Joe Biden, a organizat un summit similar pe 22 septembrie 2021, în timpul căruia a pledat pentru creșterea vaccinării în lume.
Şi astăzi, deși rata mortalității din cauza Covid a scăzut net în lume, răspândirea virusului, în special prin varianta sa Omicron, împiedică mai multe țări să ridice restricțiile, începând cu China, unde milioane de persoane sunt în continuare izolate.
Guvernul american, și cele ale țărilor implicate în acest summit, vor de asemenea să mențină sentimentul de urgență față de epidemie. "Înaintea summitului din 12 mai facem apel la liderii planetei, la membrii societății civile, la organizațiile neguvernamentale și la sectorul privat să-și ia noi angajamente și să găsească soluții pentru a vaccina populația mondială, a salva vieți și a construi o mai bună securitate sanitară peste tot în lume", adaugă acest comunicat comun.
Noi catastrofe sanitare
"Emergența și răspândirea unor noi variante, ca Omicron, au întărit necesitatea unei strategii destinate să controleze COVID-19", a adăugat el.
Şi cu toate că varianta Omicron este mai puțin periculoasă, deși mai contagioasă, țările aflate la originea acestui summit estimează că este indispensabil să se facă totul pentru a împiedica noi catastrofe sanitare să ia lumea prin surprindere.
"Noi știm că trebuie să ne pregătim acum să construim, să stabilizăm și să finanțăm capacitatea globală de care avem nevoie, nu numai față de variante ale COVID-19, dar și față de alte crize sanitare", avertizează ei. Maladia COVID-19 este departe de a fi endemică și poate provoca încă "mari epidemii", au arătat joi oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății.
"Ne aflăm în continuare în mijlocul unei pandemii, ne-ar plăcea tuturor să nu fie așa, dar nu suntem într-un stadiu endemic", a declarat responsabila pentru lupta contra Covid la OMS, Maria Van Kerkhove, potrivit Le Vif. (RADOR)