Ce urmează după varianta Omicron. Specialiștii prezintă un nou scenariu

Ce urmează după varianta Omicron. Specialiștii prezintă un nou scenariu Sursa: Arhiva EVZ

Specialiștii în sănătatea lansează un avertisment sumbru pentru întreaga omenire. După ce s-a vehiculat că am putea scăpa de termenul de pandemie, se pare că lucrurile se schimbă. Varianta Omicron va fi urmată și de alte noi tulpini descoperite, susține șeful OMS. Totul depinde doar de comportamentul populației de pe întregul glob.

Pandemia provocată de virusul SARS-Cov-2 a produs mari schimbări majore la nivel mondial. Anul 2022 părea să fie unul mult mai lejer în ceea ce privește infectarea, însă specialiștii prezintă acum un nou scenariu. Este posibil ca pandemia să fie pusă sub control, însă percepțiile greșite ar putea duce la irosirea șanselor de reușită.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), susține că rata scăzută de vaccinare din unele state ar putea ajuta virusul să creeze noi tulpini ale coronavirusului.

Totuși, nici în situația opusă lucrurile nu arată faptul că virusul este ținut sub control. În cazul statelor cu rata ridicată de vaccinare și infectarea sub o formă mai lejeră creează „ideea falsă că pandemia s-a termina”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul OMS susține că țările cu o rată a vaccinării mică „creează condiții ideale pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului”. În acest context, oficialul a ținut să reamintească faptul că, până la jumătatea lui 2022, 116 țări riscă să nu atingă obiectivul global în ceea ce privește vaccinarea a 70% din populație.

OMS face apel la țările dezvoltate pentru a ține pandemia în frâu

Pentru a sprijini lupta împotriva virusului SARS-Cov-2, Tedros Adhanom Ghebreyesus solicită ajutor statelor dezvoltate. Este vorba de o donație de 16 miliarde de dolari pentru „Acceleratorul ACT”, un program care susține distribuirea vaccinurilor, testelor, tratamentelor sau altor instrumente necesare în lupta împotriva COVID-19.

„Dacă ţările cu venituri ridicate plătesc echitabil cota lor” de finanţare a dispozitivului ACT-A, acest program „poate ajuta ţările cu venituri mici şi medii să surmonteze ratele scăzute de vaccinare împotriva COVID-19, nivelul scăzut de testări şi penuria de medicamente”, a declarat Tedros.

Directorul general al OMS a cerut, de asemenea, și măsuri pentru ca țările în dezvoltare să beneficieze mai mult de vaccinurile ARN mesager (precum Pfizer și Moderna), care s-au dovedit în mod special eficiente în combaterea COVID-19.

În urmă cu aproximativ o lună, șeful Organizației Mondiale a avertizat populația, susținând că pandemia de coronavirus „nu s-a încheiat nici pe departe”. Declarațiile au fost făcute după ce mai multe țări au decis să relaxeze măsurile, în timp ce altele se confruntă cu un număr record de noi infectări. „Ideea că este o boală ușoară este înșelătoare”, a spus oficialul OMS.