Warren Buffett, campionul Bursei

Warren Buffett, campionul Bursei

Cu o avere estimata la 52 de miliarde de dolari care l-a propulsat pe locul doi in prestigiosul top "Forbes", Warren Buffett urmeaza in afaceri doua principii clare: sa nu piarda niciodata bani si sa nu uite prima regula.

Director executiv la Berkshire Hathaway, Warren Buffett este cunoscut ca fiind cel mai mare investitor la Bursa al tuturor timpurilor. Berkshire inglobeaza peste 50 de companii si detinea, la sfarsitul anului trecut, actiuni la Burse in valoare de 61,5 miliarde de dolari. Pozitia companiei sale s-a consolidat dupa ce si-a adaugat in portofoliu 4,3% din actiunile corporatiei McDonald's.

„Capodopera” Berkshire

Spre deosebire de speculantii bursieri, orientati spre profituri pe termen scurt, Buffett a investit sume mari pe termen lung. De exemplu, pretul actiunilor Coca-Cola, pe care Buffett le-a achizitionat in 1988, a crescut de sapte ori in urmatorii cinci ani. „Probabil ca despre Berkshire se vorbeste cel mai mult pentru ca este compania inteleasa cel mai putin”, spune Alice Schroeder analist financiar, citata de „Business Week”.

In viziunea lui Buffett, el nu construieste altceva decat o capodopera. „Berkshire este lucrarea mea, asa ca ar trebui sa arate asa cum vreau. Este compania pe care am vrut s-o creez. Ma reprezinta”, spune el, citat de aceeasi publicatie. Buffett este renumit pentru principiile sale conservatoare in ceea ce priveste investitiile.

El continua sa prefere investitiile sigure. Buffett nu a investit in companii care produc tehnologii de ultima generatie pentru simplul fapt ca nu crede ca poate cineva prezice cat de mult va castiga in urmatorii ani. „Nu pot sa mi-o fac singur. Daca nu stiu, nu investesc”, mai spune acesta.

Viata de om modest

In ciuda averii sale impresionante, Buffett este renumit in intreaga lume pentru stilul sau de viata cumpatat. Despre el, care se autocaracterizeaza ca fiind ignorant, se spune ca nu foloseste telefonul mobil, nu are un computer in birou si isi conduce singur masina. El este un jucator impatimit de bridge si acorda pana la 12 ore pe saptamana acestui joc. Unul dintre partenerii sai obisnuiti de joc este nimeni altul decat Bill Gates.

De aproape 50 de ani locuieste in aceeasi casa, din Omaha, pe care a cumparat-o cu 31.000 de dolari. Estimata in 2003 la 700.000 de dolari, Warren a contestat decizia si a sustinut ca valoarea casei sale se ridica la doar 500.000 de dolari.

Nici in ceea ce priveste masinile lucrurile nu stau altfel. Fost posesor al unui Lincoln Town Car Signature Series din 2001, care avea o placuta de inmatriculare pe care era inscriptionat cuvantul „thrifty” (econom), Buffett conduce acum un Cadillac DTS.

Spre deosebire de directorii executivi ai marilor institutii financiare americane, care primesc 50 de milioane de dolari numai ca prima de Craciun, Warren Buffett are un salariu anual de doar 100.000 de dolari. In varsta de 77 de ani, el a anuntat anul trecut ca doreste sa angajeze unul sau mai multi directori de investitii, care sa-i administreze afacerile de la Berkshire.

Criteriul de plata al managerilor nu este insa unul standard. Astfel, ei sunt remunerati avand ca principiu nu valoarea generala a Berkshire, ci meritele pe care le dovedesc. „Le dau un salariu redus, urmand ca apoi sa fie platiti in functie de performanta investitiilor”, a declarat Buffett, citat de AFP.

Singura slabiciune a lui Buffett par sa fie avioanele. Dupa ce, ani intregi, miliardarul a considerat o risipa achizitionarea unor aparate de zbor pentru corporatie, el a cumparat, in cele din urma, un avion, pe care l-a denumit „The Indefensible” (nejustificat).

Suflet generos

In urma cu un an, miliardarul american a uimit o lume intreaga atunci cand a declarat ca intentioneaza sa doneze, pana la sfarsitul vietii, 99a din averea sa in scopuri caritabile. Numai anul trecut, Buffett a donat 37 de miliarde de dolari fundatiei conduse de Bill si Melinda Gates.

Desi, initial, dorea sa doneze banii pe care ii detine dupa moartea sa catre fundatia fostei sale sotii, Susan, Warren Buffett a revenit asupra deciziei dupa ce aceasta a decedat in urma cu trei ani. El a declarat intr-un interviu acordat revistei „Fortune”: „Susan era cu doi ani mai tanara decat mine si, de obicei, femeile traiesc mai mult decat barbatii. Intotdeauna am crezut ca ea va fi cea care va mosteni actiunile de la Berkshire si ca se va ocupa de distribuirea averii noastre in societate”.

Dupa ce Buffett s-a separat, in 1977, de Susan, cu care are trei copii, cei doi au continuat sa ramana casatoriti si sa fie apropiati pana la moartea acesteia. Economul miliardar nu a avut nicio intentie de a le lasa averea copiilor, considerand acest lucru mai degraba o povara decat o binecuvantare pentru ei.

„Vreau sa le dau copiilor mei indeajuns incat sa simt ca pot face tot ceea ce-si doresc, dar nu atat de mult incat sa nu poata face nimic”, a declarat miliardarul pentru aceeasi publicatie. La 76 de ani, Buffett s-a recasatorit cu Astrid Menks, cu care traieste de la separarea de prima sotie.

REGULI Stilul managerial al lui Warren Buffett

Atunci cand miliardarul american este interesat de o afacere, el ii impune proprietarului urmatoarele lucruri:

> Nu se implica in conducerea companiei.

> Este responsabil de angajarea si recompensarea directorilor.

> Capitalul alocat afacerii va avea atasat o suma-limita.

BIOGRAFIE

„Oracolul din Omaha” detine 52 de miliarde de dolari

> Investitor, filantrop si om de afaceri american.

> S-a nascut pe 30 august 1930, in Ohama, Nebraska, Statele Unite.

> A cumparat primele actiuni cand avea doar 11 ani, prin intermediul unei case de brokeraj la care lucra tatal sau.

> 1947 - a absolvit Liceul „Woodrow Wilson” din Washington.

> A studiat finantele la „The Warten School”, Universitatea din Pennsylvania, dar s-a transferat la Universitatea din Nebraska, unde a absolvit in 1950.

> 1951 -  a urmat un master in economie la Universitatea din Columbia. Aici l-a intalnit pe influentul investitor Benjamin Graham.

> 1951-1954 a fost agent de vanzari la Buffet-Falk&Co, Omaha.

> 1954-1956, analist de securitate la Graham-Newman Corp, New York.

> 1956-1969 deschide prima sa companie de investitii Buffett Asociates Ltd. Principalul domeniu de activitate al companiei sunt asigurarile de dezastru si pe proprietati, urmate de administrarea de fonduri de investitii.

> Din 1970 pana in prezent este presedinte la Berkshire Hathaway, Omaha.

> Filantrop generos, Buffett a donat mai mult de 12 milioane de dolari anual Fundatiei „Buffett”.

> 1952 - Buffett s-a casatorit cu Susan Thompson, cu care are trei copii: Susie, Howard si Peter. Cuplul s-a despartit in 1977, desi au ramas casatoriti pana in 2004, cand a murit Susan.

> La 76 de ani, Buffett s-a insurat cu Astrid Menks, cea cu care traieste de la separarea de prima sotie.

PROFIL

Portretul pe scurt

> Filantrop. „Cred ca Warren va ramane in istorie nu numai ca unul dintre cei mai mari investitori, ci si drept unul dintre cei mai mari investitori in acte de caritate” - Bill Gates, cel mai bogat om din lume.

> Experimentat. „Warren a inteles ca a pune bazele si a conduce o fundatie este complicat. Fundatiile sunt industrii in sine, cu produse si piata a muncii, precum si cu o mare birocratie interna. Warren nu s-a implicat niciodata in asa ceva. El este un vizionar, un jucator la noroc, un om cu o perceptie si o atentie intense, dar, in mod sigur, nu un tip elementar” - Jim Freeman, „opinion-columnist.com”.

> Sustinut. „Warren Buffett, asemeni celor mai multi dintre marii investitori din lume, a fost mult timp un fan al industriei presei scrise. El detine Buffalo News in New York si 18a din actiunile Washinghton Post Co., care publica cel mai mare ziar de pe piata americana” - David Pauly, „Bloomberg”.

> Model. „Asta este ceea ce tatal meu a crezut intotdeauna a fi una dintre cele mai mari si importante probleme. Simt ca, fiind copilul lui, este important sa duc la bun sfarsit dorintele lui. Sunt banii lui” - Susie Buffett, una dintre fiicele sale, despre implicarea tatalui ei in activitati filantropice.

> Acuzat. „Filantropia lui Warren Buffett urmareste sa ucida copiii nenascuti, nu sa vindece maladiile copilariei, sa-i elimine pe saraci si nu saracia, sa distruga lumea in curs de dezvoltare, nu sa ajute evolutia” - Parintele Thomas J. Euteneuer, presedintele Fundatiei internationale „Human Life”.

Ne puteți urmări și pe Google News