Wall Street Journal: Dacă Băsescu e demis, leul pică şi mai tare. CE spun "rechinii" care pariază pe greşelile guvernului
- Raluca Florescu
- 11 iulie 2012, 15:31
Investitorii speculativi îşi vor închide plasamentele în moneda naţională dacă preşedintele Traian Băsescu va fi demis la referendum, din cauza adâncirii instabilităţii politice. După greşelile făcute până acum de guvernul condus de Victor Ponta, investitorii au început să parieze pe faptul că executivul va pierde şi mai mult din credibilitate, spun jurnaliştii Wall Street Journal.
Criza politică din Romania a adus leul la noi minime istorice. Moneda a depăşit luni minimul istoric atins vineri, când parlamentul a votat suspendarea preşedintelui pe motiv că acesta şi-ar fi depăşit atribuţiile atunci când a anunţat scăderi de salarii şi alte măsuri de austeritate în 2010, scrie prestigioasul ziar american.
Apoi, nemulţumirea creată de reducerea cheltuielilor bugetare a condus la instabilitate politică, aşa că anul acesta două guverne au fost deja demise.
Neliniştea provocată în ultimul timp de noul guvern îi face pe analişti să se întrebe dacă liderii români au voinţa politică să menţină acordul de doi ani cu FMI. Un eşec în acest sens ar putea avea drept efect retragerea împrumutului de tip preventiv din partea FMI, o măsură care ar putea zdruncina încrederea investitorilor străini în România, care a fost salvată printr-un împrumut de la FMI şi UE în 2009, mai scrie WSJ.
Un asemenea risc va ţine leul sub presiune în perioada următoare, mai ales că pe 29 iulie va fi organizat referendumul pentru eventuala demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Marţi, pe piaţa interbancară leul s-a apropiat din nou de minimul absolut atins în raport cu euro.
"Cred că vom vedea mai multe închideri de poziţii pe leu din cauza referendumului, care ar putea conduce la demiterea preşedintelui", a spus Wike Groenenberg, directorul de strategie pe zona CEEMEA în cadrul Citigroup.
Investitorii au temeri similare. Bryan Carter, manager al fondului de investiţii Acadian Asset Management care administrează active de 44,5 miliarde de dolari, spune că firma sa a deschis poziţii short pe leu, pariind deci că moneda se va deprecia în continuare.
Titlurile de stat româneşti au fost lovite chiar şi mai tare. Indicele J.P. Morgan, JPM +0.85%, al datoriei denominate în valută a scăzut cu mai mult de 2% de joia trecută, în timp ce moneda a scăzut cu circa 1%. Carter spune că investitorii mizează pe faptul că guvernul va pierde în continuare credibilitate.
Cu toate acestea, scriu jurnaliştii de la Wall Street Journal, există câteva măsuri pe care le poate lua BNR, care de regulă menţine un control strict asupra monedei, şi care ar implica inclusiv intervenţii de vânzare de valută pe piaţa monetară. Dar analiştii spun că leul se poate deprecia puternic înainte de intervenţia BNR, iar instituţia nu poate decât frâna declinul leului.
Peter Attard Montalto, analist în cadrul Nomura, spune că slăbirea monedei ar putea determina BNR să crească dobânda cheie.