Wall Street Journal: Curtea Constituţională validează suspendarea preşedintelui României

Wall Street Journal: Curtea Constituţională validează suspendarea preşedintelui României

Publicaţia americană Wall Street Journal scrie, azi, în varianta online, despre deciziile Curţii Constituţionale din România şi aminteşte criticile pe plan intern şi internaţional la adresa măsurilor luate de guvernul condus de Victor Ponta.

Este vorba despre măsurile luate înainte de votul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, printre care: schimbarea Avocatului Poporului şi a legii referendumului, pentru demiterea mai facilă a preşedintelui.

Sursa citată aminteşte declaraţia făcută, ieri, de purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, care a folosit "un limbaj puternic" pentru a condamna procesul de suspendate, spunând că este "inacceptabil ca un stat din Uniunea Europeană să încalce principiile fundamentale ale statului de drept".  Ponta a replicat că poporul român, nu cancelarul german Angela Merkel sau alţi lideri europeni, va decide dacă Băsescu trebui să mai fie sau nu preşedinte. El a spus că românii vor vota în 29 iulie, "şi speră că vocea lor va fi respectată". Avertisment din partea CE

WSJ aminteşte şi reacţia Comisiei Europene, care a avertizat, vineri, că este îngrijorată de acţiunile lui Ponta, care "par să reducă din puterile efective ale unei instituţii independente, cum este Curtea Constituţională" şi a cerut României să respecte "principiile şi valorile europene". În acelaşi timp, şi autorităţile de la Washington au cerut Bucureştiului să respecte "statul de drept şi idealurile democratice".

Ne puteți urmări și pe Google News

UE se teme acum ca democraţia să nu aibă de pierdut în România, ţara care s-a alăturat Uniunii în 2007, având în vedere luptele, ce au durat aproape un an, între Bruxelles şi Ungaria tocmai pe acest gen de teme, legate de independenţa justiţiei şi libertatea presei, precizează sursa citată.

Astfel de dispute asupra standardelor politice au reprezentat o diversiune nedorită pentru liderii europeni, care sunt acum preocupaţi şi se zbat pentru ieşirea din criza economică. Şi toate aceste conflicte din România au condus la îngrijorări şi plângeri că UE nu are instrumente adecvate pentru a opri statele să piardă câştigurile obţinute cu greu pe calea democraţiei, mai remarcă jurnalistul de la Wall Street Journal.