„Wall Street Journal” cere expulzarea ambasadorului rus şi a jurnaliştilor ruşi din Statele Unite

„Wall Street Journal” cere expulzarea ambasadorului rus şi a jurnaliştilor ruşi din Statele UniteSursa foto: Administratia Prezidentiala

"Wall Street Journal" (WSJ) a cerut expulzarea ambasadorului şi a jurnaliştilor ruşi aflaţi la post în Statele Unite, după arestarea unuia din jurnaliştii săi în Rusia, bănuit de spionaj.

"Să expulzăm ambasadorul rus din Statele Unite, ca şi pe jurnaliştii ruşi care lucrează aici ar fi cel mai mic lucru", afirmă cotidianul internaţional american după o cerere a comitetului de redacţie al WSJ, într-un editorial publicat în noaptera de joi, 30 martie, spre vineri, 31 martie.

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut vineri Moscovei "să-l lase să plece" pe Evan Gershkovich, în faţa unor jurnalişti care îi solicitau o reacţie, în vreme ce democratul învârsta de 80 de ani se pregătea să plece de la Casa Albă într-o călătorie în sudul Statelor Unite.

"Momentul ales pentru arestare seamănă cu o provocare calculată pentru a deranja Statele Unite şi a intimida presa straină care lucrează astăzi în Rusia", a adăugat "Wall Street Journal". Kremlinul a avertizat joi Washingtonul contra oricărei forme de represalii vizând media ruseşti care lucrează în Statele Unite după arestarea unui jurnalist american prins, potrivit Moscovei, "în flagrant delict" de spionaj.

"În ce priveşte cererea de expulzare a tuturor jurnaliştilor ruşi, ziarul (WSJ, n. red.) poate spune asta, dar asta nu ar trebui să se întâmple.

Pur şi simplu nu există niciun motiv pentru asta", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în faţa jurnaliştilor. El a adăugat că jurnalistul american "a fost prins în flagrant delict (de spionaj)" şi deci "situaţia este clară". Evan Gershkovich, reporter rusofon în vârstă de 31 de ani şi recunoscut pentru rigoarea sa, a fost arestat la Ekaterinburg, în Ural, pentru bănuieli de "spionaj".

În aşteptarea unui eventual proces

El a negat acuzaţiile aduse contra lui la o audiere în faţa unui tribunal din Moscova, potrivit agenţiei de presă de stat ruse TASS. Jurnalistul american a fost pus în arest preventiv până pe 29 mai, o măsură care poate fi prelungită în aşteptarea unui eventual proces. Potrivit TASS, cazul este clasat "secret", ceea ce limitează publicarea unor informaţii pe această temă. Singurele detalii disponibile în acest stadiu: FSB a anunţat că "a dejucat o activitate ilegală" arestându-l pe Evan Gershkovich la Ekaterinburg, la o dată neprecizată, notează lefigaro.fr

Arestarea sa are loc într-un context de represiune întărită în Rusia împotriva presei, de la ofensiva contra Ucrainei, care a tensionat puternic relaţiile dintre Moscova şi Washington. Casa Albă a denunţat o arestare "inacceptabilă" şi purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre, a calificat drept "ridicolă" acuzaţia de spionaj, în vreme ce şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a declarat "extrem de îngrijorat". Uniunea Europeană, prin vocea şefului diplomaţiei, Josep Borrell, "condamnă" arestarea lui Evan Gershkovich de către Rusia, într-un tweet care denunţă "dispreţul sistematic" al Moscovei pentru libertatea presei.

 

(Traducere Rador)