Antony Bkinken, convorbire telefonică cu Seghei Lavrov. Oficialul american cere Rusiei eliberarea jurnaliștilor arestați sub suspiciunea de spionaj

Antony Bkinken, convorbire telefonică cu Seghei Lavrov. Oficialul american cere Rusiei eliberarea jurnaliștilor arestați sub suspiciunea de spionaj Ministrul ruse de Externe. Sursa foto: Arhiva EVZ

Antony Blinken a avut duminică, 2 aprilie, o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. În acest context, secretarul de stat american a cerut Rusiei eliberarea jurnaliștilor arestați sub suspiciunea de spionaj, printre care Evan Gershkovich.

Purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a subliniat că oficialul american i-a cerut lui Serghei Lavrov „eliberarea imediată” a celor arestați, exprimându-și totodată „marea îngrijorare a SUA în legătură cu detenţia inacceptabilă a unui jurnalist american de către Rusia”.

SUA cere Rusiei eliberarea jurnaliștilor americani arestați

Este vorba despre jurnalistul cotidianului „The Wall Street Journal”, Evan Gershkovich, reținut de FSB sub acuzația de spionat în favoarea Statelor Unite. El a fost arestat pentru o perioadă de două luni. El va fi închis cel mai probabil în închisoarea Lefortovo din capitală, un centru de detenţie preventivă al FSB. Închisoarea din centrul Moscovei, datând din secolul al XIX-lea, este renumită că în perioada sovietică deţinea prizonieri politici.

De asemenea, Antony Blinken a cerut eliberarea din arest și a jurnalistului american Paul Whelan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnalistul american susține că este nevinovat

După ce joi dimineață Kremlinul a anunțat deschiderea unui dosar penal pe numele lui Evan Gershkovich sub suspiciunea de spionaj, autoritățile au spus și că l-au „prins în flagrant delict”.

Jurnalistul s-a declarat nevinovat, în timp ce angajatorul său, cotidianul Wall Street Journal, la care lucrează de mai mult de un an, a spus că cazul penal intentat împotriva unui jurnalist străin în Rusia post-sovietică, se bazează pe o acuzaţie falsă.

Dacă va fi găsit vinovat de spionaj, jurnalistul american riscă să stea în închisoare 20 de ani, potrivit legislației ruse în vigoare, potrivit ziare.com.

La rândul său, Joe Biden a cerut Rusiei vineri să-l elibereze pe reporterul american. „Dăți-i drumul”, a spus Biden în timp ce părăsea Casa Albă pentru a călători în Mississippi, devastat de furtuni. Întrebat dacă va expulza diplomații ruși după reținerea lui Gershkovich, Biden a spus: „Nu acesta este planul în acest moment”.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, a calificat joi acuzațiile de spionaj drept „ridicole” și a spus că nu există dovezi care să susțină afirmația Rusiei.