Lecțiile „Pandemiei uitate”! „Purtați mască sau mergeți la închisoare!”

Lecțiile „Pandemiei uitate”! „Purtați mască sau mergeți la închisoare!”

Multe dintre măsurile luate la nivel mondial pentru blocarea răspândirii virusului SARS-Cov-2  nu sunt noi. Au fost puse în aplicare și în 1918, în timpul pandemiei de „gripă spaniolă”.

Exemplele sunt nenumărate, după cum putem citi în ziarele americane din epocă.  Benzi desenate, anunțuri de interes public în ziare (Public Service Announcement-PSA) și anunțuri postate pe mijloacele de transport în comun îi îndemnau pe americani să urmeze indicațiile date de autorități pentru a nu  răspândi virusul.

Multe dintre recomandări le cunoatem: purtați măști; nu tușiți și nu  strănutați în apropierea cuiva: evitați evenimentele cu mulți oameni,când este posibil. Și, mai ales, nu scuipați.

“În Philadelphia, anunțurile de pe mijloacele de transport în comun avertizau: „Scuipatul răspândește moartea”. În New York, oficialii au aplicat ordonanțe care îi încurajau pe locuitori  să tușească și să strănute numai în batistă (o practică care s-a impus după pandemie). Departamentul de sănătate al orașului chiar i-a sfătuit pe oameni să nu se sărute „decât printr-o batistă”.

În alte țări din Occident, unele orașe au adoptat ordonanțe privind măștile, iar oficialii au susținut că purtarea acestora este o datorie patriotică.  În octombrie 1918, ziarul San Francisco Chronicle a publicat un anunț de interes public în care scria: „Bărbatul, femeia și copilul care nu poartă  o mască sunt periculoși” În California s-a trecut chiar și la  amenințări: „Purtați o mască sau mergeți la închisoare”.

Amintiri despre ravagiile gripei spaniole

Gripa care bântuie România e urmașa „Gripei Spaniole”, pandemia care a retezat 50 de milioane de vieți omenești

Un anunț de interes public semnat de primar, consiliul de sănătate al San Francisco, Crucea Roșie americană și alte câteva departamente și organizații îi îndemna pe locuitorii orașului: „Purtați o mască și salvați-vă viața!”

Cei mai mulți au ascultat recomand.ările „Sediul Crucii Roșii din San Francisco a pus la dispoziția publicului 5.000 de măști la ora 11:00, 22 octombrie. Până la prânz nu mai era niciuna disponibilă”,  scria istoricul Alfred W. Crosby în cartea sa „America Forgotten Pandemic: The Influenza of 1918” (Pandemia uitată a Americii. Gripa din 1918). A doua zi, la prânz, la sediul Crucii Roșii s-au distribuit 40.000 de măști"

Mai mult, ziarele dădeau instrucțiuni despre cum oricine își poate face propria mască acasă. Crosby scrie că ăn San Francisco numărul de îmbolnăviri a scăzut la începutul lunii noiembrie. Un nou vârf, înregistrat în ianuarie 1919, a determinat orașul să emită un al doilea ordin privind purtarea măștilor, dar, de data aceasta, locuitorii n-au mai fost la fel de obedienți.

Alte ziare din SUA au publicat un desen cu un bărbat avertizând: „Tusea și strănutul răspândesc bolile. Sunt la fel de periculoase ca gazele otrăvitoare”. Au fost și publicații care au scris despre necesitatea de a aerisi permaent camerele.  „Când aglomerația este inevitabilă, de pildă în mijloacele de transport în comun, trebuie să aveți grijă să păstrați să nu inhalați direct aerul expirat de o altă persoană. Este deosebit de important să vă feriți de persoanele care tușește sau strănută fără să-și acopere gura și nasul".

Ne puteți urmări și pe Google News