Gripa care bântuie România e urmașa „Gripei Spaniole”, pandemia care a retezat 50 de milioane de vieți omenești

Gripa care bântuie România e urmașa „Gripei Spaniole”, pandemia care a retezat 50 de milioane de vieți omenești

Circa 50 de milioane de oameni au murit și o treime din populația lumii a făcut gripă între anii 1918 și 1920. Cercetătorii susțin că virusurile de azi sunt practic mutații ale celui din urmă cu 100 de ani! Epidemia de gripă face ravagii acum în America de Nord, țări din Africa și din Europa, printre care și România, unde s-au înregistrat deja trei decese

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile anunță, săptămânal, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute, printre care și gripa. Ultima dată, au fost anunțate 74.953 de cazuri, doar că, dintre toate acestea, doar 50 au fost confirmate cu gripă. Asta nu înseamnă însă că, în România, în ultima săptămână, au fost doar 50 de cazuri de gripă. Nu! Nici n-ar avea cum, din moment ce doar la Institutul Matei Balș din Capitală au fost înregistrate în ultimele zile 30 de cazuri de gripă. „Sunt cazuri de gripă, nu grave, dar gripă, cu tulpini A și B. Doar că partea periculoasă a sezonului abia acum începe”, avertiza, într-un articol pentru EVZ, publicat ieri, Monica Luminos, șefa Secției de Pediatrie de la „Matei Balș”. Atunci, dacă sunt mult mai multe cazuri, de ce nu apar ele înregistrate în statisticile oficiale? Răspunsul l-am primit de la dr Valeria Herdea, medic de familie:

„Nu avem cum să știm cu exactitate câte cazuri de gripă sunt. Ca să confirmi un caz se recoltează un exudat faringian care trebuie testat. Cu acesta, părinții trebuie să meargă să efectueze analiza, dar cum ea costă 150 de lei, bani care nu sunt decontați de Casa Națională de Sănătate, puțini părinți o mai fac. Cum să înregistrezi, atunci, cazurile de gripă?”.

„Mama” tuturor pandemiilor

Ne puteți urmări și pe Google News

De remarcat că, în această perioadă, ca și în anii trecuți, România nu este singura țară lovită de gripă. America de Nord, anumite țări din Africa și Europa luptă cu aceeași boală. Un studiu realizat în 2006, pentru History, de Jeffery K. Taubenberger și David M. Morens, în care se vorbește despre temuta „gripă spaniolă”, propune o ipoteză pe cât de plauzibilă, pe atât de interesantă:

„Impactul «gripei spaniole» de acum 100 de ani se simte și acum, pentru că toate pandemiile cu virusuri de tip A care i-au urmat au fost cauzate de descendenții virusului din 1918, inclusiv H1N1 și cele asociate lui H2N2 și H3N2 (tulpina care amenință în prezent și România)”. Concluzia cercetătorilor este limpede: (…) Asta face din «gripa spaniolă » mama tuturor pandemiilor”.

Cel mai temut ucigaș

Pandemia de gripă spaniolă din perioada 1918-1920 a fost cea mai devastatoare din istoria omenirii. Se estimează că circa o treime din populația planetei a fost infestată și a manifestat simptome clinice ale bolii - în jur de 500 de milioane de oameni. Rata mortalității a fost mai mare de 2,5%, în condițiile în care pandemiile înregistrate până atunci abia ajungeau la rate de 0,1%. Numărul total al morților a fost estimat la circa 50 de milioane de persoane.

Spania, Kansas sau Asia?

 În ceea ce privește originea gripei spaniole sunt vehiculate trei ipoteze. Prima ar fi că gripa a izbucnit în Spania și că a fost răspândită pe mapamond de soldații care s-au întors acasă după ce luptaseră în Primul Război Mondial. A doua variantă ar fi că primul caz de gripă spaniolă a apărut în Haskell County, Kansas, într-o bază a armatei americane, în martie 1918. Acolo, la câteva ore după ce un soldat se prezentase la infirmerie cu simptome clare de gripă, alte câteva zeci cădeau la pat, iar până la sfârșitul săptămânii, peste 500 de oameni erau bolnavi.

Există însă și cercetători care cred că virusul ar fi pornit cu un an înainte din provincia Shanxi, din China. Agumentul lor e că toate pandemiile gripale de până atunci porneau din Asia. Ei susțin că virusul a fost adus în America de Nord și Anglia de cei 96.000 de muncitorii chinezi care au muncit în Franța și Anglia.

Actuala epidemie s-a extins pe tot globul

În prezent, în SUA și Anglia, dar și în alte țări din Europa, situația cauzată de gripă e gravă. De vină e virusul AH3N2. În SUA, sunt sute de morți, din peste 200.000 de bolnavi o treime sunt copii, iar în statul Alabama, începând de luni, a fost decretată stare de urgență. În Anglia, numărul deceselor se apropie vertiginos de 150, cu zeci de mii, noi, pe săptămână.

Virusul AH3N2, încă o pandemie

Nu e prima dată când tulpina de virus gripal AH3N2 face ravagii pe glob. În 1968, la Hong Kong, a izbucnit una dintre cele mai grave pandemii de gripă. Au murit, atunci, peste milion de oameni! Virusul a fost atât de contagios încât în doar două săptămâni a infectat 500.000 de persoane. Au fost afectate și Vietnam, Singapore, India, Australia, Europa, Statele Unite ale Americii, Japonia, Africa și America de Sud.

Bolnavul se îneca în propriile fluide

Primul val de cazuri de „gripă spaniolă” a fost unul relativ ușor. Cazurile erau de genul „trei zile de febră ușoară”, după care scăpai nevătămat. Lucrurile s-au complicat, însă, în lunile de vară, când au apărut cazurile cu febră mare (care nu ceda) și care prezentau și alte simptome: tuse puternică și greață. Apoi pe obrajii pacienților apăreau pete maronii, iar pacientul respira din ce în ce mai greu. Din cauza privării de oxigen și pe măsură ce plămânii li se umpleau cu lichid, buzele bolnavilor și, ulterior, toată fața, se albăstrea. Moartea survenea, practic, atunci când bolnavul se îneca în propriile fluide. Tot acest lanț era extrem de rapid: de la primul semn, moartea survenea și în două zile!