Româncele sunt în topul eleganței la Parlamentul European. Vulnerabilitatea premierului Viorica Dăncilă, dezvăluită de Maria Grapini

Româncele sunt în topul eleganței la Parlamentul European. Vulnerabilitatea premierului Viorica Dăncilă, dezvăluită de Maria Grapini

Mandatul europarlamentarilor este pe final, iar în luna mai România urmează să trimită o nouă garnitură de politicieni la Bruxelles. Începând din toamnă, când s-a pus în discuție rezoluția împotriva României, europarlamentarii români s-au activat și au avut intervenții, atât în Comisia Europeană, cât și în Parlamentul European.

Unii au excelat în apărarea țării, alții în acuzații la adresa Guvernului de la București. Europarlamentara umanistă Maria Grapini nu a ratat nicio ocazie să bată cu pumnul în masă, uneori la propriu, și să ceară ca țara noastră să fi e tratată corect. De Sărbători, între pregătirea bucatelor și împodobitul bradului, eurodeputata Maria Grapini ne-a răspuns la multe întrebări.

 

- Evenimentul zilei: Am observat că sunteți una dintre cele mai elegante eurodeputate. Poate că și datorită domeniului de unde veniți. Ne puteți face un tablou al PE din acest punct de vedere, al eleganței vestimentare. Dar unul al eleganței verbale și de comportament?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Maria Grapini: În PE există o diversitate și în comportament și în vestimentație. Din punct de vedere al vestimentației, pot spune că eurodeputatele din România, Italia, Slovenia și Croația sunt cel mai elegant și adecvat îmbrăcate. Din punct de vedere al eleganței verbale, aceasta nu ține de țară, ține mai mult de individ, apartenența politică. Extremiștii sunt cei mai neeleganți verbal, dar, din păcate, avem și un român care se încadrează cu brio în neeleganța verbală, ba chiar putem spune la un comportament vulgar, agresiv (mă refer la Cristian Preda). Totuși, eleganța verbală am putut să o constat cel mai mult la colegii englezi din S&D.

- Când veniți în țară, presupus timp liber, sunteți în toate părțile, implicată în foarte multe activități. Care este secretul energiei debordante pe care o aveți?

- Multă lume mă întreabă de unde am atâta energie. Răspunsul este același: De la Dumnezeu. Cred că nu este suficient să-ți dea Dumnezeu putere și energie, este important să vrei să o folosești în folosul oamenilor. Pentru mine munca nu a fost niciodată o problemă. Mă motivează rezultatele, bucuria oamenilor. Cred că în politici publice trebuie să ajungă oameni sănătoși, cu putere mare de muncă și cu disponibilitate la efort.

 

Emotivă și fără experiență

- Ați fost colegă cu premierul Viorica Dăncilă. Ne puteți enumera câteva puncte tari și puncte slabe ale domniei sale?

- Cu Viorica Dăncilă am fost colegă aproape patru ani. Nu o cunoscusem înainte. Mi-a plăcut firea ei calmă, caldă. Ne-am împrietenit și am lucrat foarte bine împreună. Eu i-am spus să nu accepte nominalizarea atunci când s-a pus problema să fie numită Prim-ministru. Nu cred că s-a supărat pe mine. I-am spus că are o vulnerabilitate: nu mai fusese în administrația publică, ministru, și va fi greu să preia direct responsabilitate de Prim ministru. Când a decis să accepte i-am urat succes, dar știam la ce se va expune.

Puncte tari: nu este conflictuală, nu este orgolioasă și este meticuloasă.

Puncte slabe: este emotivă mult peste medie, are puțină experiență în conducere.

 

Brexit și migrație, probleme care trenează

- Cum vă veți implica în acțiunile pe care România le va avea în perioada președinției rotative a Consiliului UE?

- Eu m-am implicat deja în proiectul Președinției României. Am fost în grupul de lucru creat de guvern și am propus ca între obiectivele Președinției să fie și o mai bună conectivitate prin infrastructura rutieră și cale ferată (gândindu-mă la nevoia de investiții în România) și o mai bună coeziune între statele membre (gândindu-mă la eliminarea dublului standard). Apoi, în colaborare cu Ambasadorul Luminița Odobescu, am rezolvat un proiect de promovare a României prin cultură. Am reușit prin eforturi personale să transport la Bruxelles lucrări de artă românești (picturi și sculpturi ale artiștilor contemporani) și să decorăm sălile de reuniuni de la Reprezentanță și Consiliul doar cu lucrări românești.

- Care credeți că este domeniul în care România s-ar putea împotmoli? Avem de gestionat trei mari și complicate dosare: Brexit, Migrație și Bugetul Uniunii. Mai sunt și alegerile din mai.

- Mandatul României este mai scurt din cauza alegerilor. De aceea, ritmul va fi foarte alert. Sunt dosare grele: Brexit, Migrație, Buget, dar și pachetul pe mobilitate. Nu se va împotmoli România pentru că știe ce are de făcut. Nu trebuie să lăsăm să se pună în capul României insuccesul eventual al Brexitului sau al Migrației pentru că sunt probleme care trenează de mult și au trecut multe președinții rotative fără să le rezolve. Cu ce s-a remarcat Austria? Cu nimic!

 

Egali la masa negocierilot

- În legătură cu alegerile. Știu că ați decis să candidați pentru un nou mandat. Vedem o reorganizare a umaniștilor. Care este strategia partidului în condițiile în care scena este dominată de partidele mari, dar și de cele nou formate? USR, partidul lui Cioloș, Pro România și altele.

- Anul viitor vor fi alegeri. Partidul Umanist este în plină dezvoltare. Nu ne putem compara cu partidul lui Cioloș (nici nu știu care dintre ele și cum se cheamă) și nici cu ProRomânia. Partidul Umanist a fost fondat în 1991 și are o doctrină clară și necesară. Partidul domnului Cioloș nu are doctrină, este doar un vehicul personal al unui om care vrea să ajungă undeva. ProRomânia are doctrina revanșei, se luptă cu PSD.

Cetățenii, românii, vor oameni politici care lucrează pentru ei. Umaniștii asta fac. Eu, ca europarlamentar, m-am luptat să fim tratați cu respect, să rămânem un stat european, dar cu independență și suveranitate. Umaniștii doresc să nu mai avem în țară abuzuri, iar afară, în UE, să fim egali la masa negocierilor. Să nu mai fim tratați ca ruda săracă, ca cetățeni de mâna a doua.

Din 1991, umaniștii se luptă pentru construcția unei societăți echitabile, bazată pe o scară corectă a valorilor. Susținem capitalul autohton, IMM-urile, prin politici fiscale și administrative optime. Doar prin dezvoltarea locurilor de muncă bine plătite putem convinge românii plecați să se întoarcă acasă.

Dorim pensii și salarii echitabile, dar și o educație vocațională care să ducă la o forță de muncă bine calificată.

- Ați putea avea o relație amicală cu un adversar politic? Ați putea sabota un partener politic?

- Eu pot și am o relație amicală cu adversarii politici. Am mulți amici în toate grupurile politice din PE. Doar așa poți ajunge la compromisuri care să facă să poți implementa propriile inițiative. Nu am sabotat și nu voi sabota pe nimeni. Dar voi spune totdeauna care sunt minusurile adversarului, aducând argumente și alternative. Oamenii politici de calitate nu ridică garduri, ci deschid uși.

 

Europa cu două viteze și dublă măsură

- Evenimentul zilei: Sunteți de foarte mulți ani în politică. Deși ați avut o activitate intensă, abia acum, după intervențiile avute în Parlamentul European, Maria Grapini este mult mai vizibilă. Cu mai multe aprecieri decât critici. Ce anume v-a determinat să fiți atât de incisivă, directă și fermă?

- Maria Grapini: Când am intrat în politică brandul de femeie de afaceri era puternic și a persistat mult timp (fusesem în topurile femeilor de succes mai mulți ani, reprezentam mai multe ONG-uri la nivel național) și, după ce am intrat în politică, m-am ocupat tot de partea economică. Zece ani cât am fost vicepreședinta la nivel național la PUR/PC, am avut ca responsabilitate mediul economic: IMM-uri, capital autohton, politici fiscale. În 2012 am fost aleasă uninominal în Parlament și, în același timp, numită ministrul pentru IMM-uri.

 

600 de discursuri în plenul PE

- Într-una din intervențiile din plenul PE, ați fost foarte directă cu conducerea forului comunitar și ați spus că Europa nu mai poate merge așa. La ce v-ați referit și care este pericolul?

- Din 2014 de când am fost aleasă membră în PE, am lucrat în același ritm, cu aceeași ambiție și intransigență. Discursurile mele în PE (cca. 600) au avut ca scop reprezentarea intereselor țării cu DEMNITATE, ONOARE și CURAJ. Am cerut tratamentul egal, renunțarea la Europa cu două viteze, la stigmatizarea cetățenilor și a unor țări, respectarea Tratatului și a Regulamentului Schengen.

Am pledat pentru o Piață internă echitabilă, politici pentru dezvoltarea IMM-urilor și pentru respectarea drepturilor cetățenilor fără a-i considera pe unii de mâna a doua!

Am interpelat toți președinții de state și șefii de guverne, pe toți comisarii și pe președinții Comisiei și a Consiliului, prezenți în Plenară.

- Ați vorbit despre corupția din celelalte țări, în special statele care se erijează în judecătorii celorlalți. La ce v-ați referit?

- Mulțumesc românilor care au fost interesați de ce fac și spun și pentru că în 2017 m-au votat ca fiind europarlamentarul care-i reprezintă cel mai bine. Între multele mele intervenții am cerut Comisiei, Consiliului, Șefilor de state să reseteze Europa! Să oprească dezintegrarea Europei! Viitorul Europei depinde de deciziile liderilor europeni și acelea trebuie să fie diferite de cele de până acum! Tratatul semnat de toate statele membre prevede clar, care este scopul Uniunii și, din păcat, scopul nu a fost încă atins. Nu avem încă o coeziune socială, avem încă multe disparități regionale, din punct de vedere al calității vieții, avem o piață internă fragmentată și neunitară (Schengen și Non Schengen, Zona Euro și Non Euro). Dar ceea ce este foarte grav este că a crescut insecuritatea în spațiul european. Nu putem continua cu o Europă împărțită în țări bune și țări rele, cetățeni buni și cetățeni de mâna a doua! Viitorul proiectului european depinde de schimbarea viziunii liderilor europeni. Cetățenii trebuie să fie foarte atenți ce lideri își aleg! Altfel există pericolul dezintegrării Europei, care ar fi un scenariu nefericit! Avem nevoie de o Europă unită în spațiul global.

- În ciuda politicii promovate de UE și a declarațiilor de complezență, se observă că statele sunt tratate diferențiat. Ați simțit că România este în grupul rudelor sărace, poate cea mai săracă?

- Am vorbit de dubla măsură când este vorba de corupție și stat de drept. Nu vreau să se înțeleagă că apăr corupții și fenomenul de corupție din țara noastră. Dar să se vorbească despre corupție doar în România, chiar de către liderii unor țări care sunt implicate în cele mai mari acte de corupție recent descoperite (Franța, Germania, Danemarca, Olanda, Austria etc) este cât de poate de clar dubla măsură! Liderii acestor state ne dau lecții, iar la ei în casă mustește corupția. De aceea am propus eliminarea MCVului, o invenție care nu este prevăzută în tratat (din păcate cerută de România prin ministrul justiției de la vremea negocierii aderării – Macovei) și introducerea unui sistem de supraveghere a funcționării justiției și a tranzacțiilor financiare, la nivelul întregii piețe interne a UE – pentru toate statele. Pentru mine este de neadmis ca România să fie tratată ca țară de mâna a doua, încălcându-se Tratatul și Regulamentul Schengen, subsidiaritatea și Constituția.

 

Prima din 32

- Care este cel mai de succes proiect în PE, pe care ați reușit să-l duceți la bun sfârșit? Și unul în care ați eșuat.

- Proiectele mele în PE au fost pe trei planuri: unul a fost cel al amend amentelor în cadrul celor trei comisii din care fac parte, dar și la alte comisii. Am încheiat, după patru ani și jumătate, pe primul loc între cei 32 de eurodeputați, cu peste 2400 de amendamente. Al doilea plan a fost promovarea României – am organizat multe acțiuni de promovare ale valorilor românești culturale, dar și economice. Și al treilea plan a fost cel de informare a cetățenilor și a întreprinzătorilor cu problemele europene. Am negociat o variantă optimă a noului Regulament „Uniune vamală” în calitate de Raportor al PE, dar am reușit și să impun un amendament la bugetul pe 2019. în care am suplimentat finanțarea IMM-urilor cu circa 900 milioane de euro. Nu cred că pot vorbi de proiecte eșuate, dar aș putea spune că nu am reușit să impunem în fața Consiliului modificările Regulamentelor pe mobilitate, variantă care ar avantaja România. Ne luptăm încă, dar este greu pentru că în Consiliu s-a format o majoritate a statelor din vest la care s-au adăugat și câteva din est și au votat amendamente periculoase, care pot scoate din piața transportului internațional transportatorii din țările din est.

 

Despre Guvern și despre sine

- Care credeți că sunt cele mai bune și cele mai rele măsuri ale Coaliției PSDALDE?

- Cele mai bune măsuri ale Coaliției de guvernare sunt cele legate de creșterea calități vieții oamenilor. Nu puteam continua cu austeritatea care a dus la plecarea milioanelor de români! Cele mai proaste măsuri sunt: neaplicare măsurilor de îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii de transport, educaționale și sanitare.

 

„Am intrat în politică din revoltă”

- Evenimentul zilei: De ce ați intrat în politică?

- Maria Grapini: Am intrat în politică din revoltă. 15 ani după Revoluție nu am făcut politică. M-am concentrat pe dezvoltarea unei afaceri private. Mi-am iubit și îmi iubesc profesia de inginer textilist și în acest domeniu am avut ambiția să dezvolt o afacere fără a avea contracte cu statul, fără a face vreun compromis. Și am reușit, în 15 ani, să construiesc un grup de firme (două țesătorii și o fabrică de confecții). Am refuzat toate ofertele politice din partea partidelor. Dar revolta acumulată și neputința de a rezolva problemele IMM-urilor din postura de întreprinzător și Președinta Patronatului Național din Textile, de Președinte al Asociației Femeilor Antreprenor din România m-au determinat să spun da Partidului Umanist, singurul care are o doctrină ce se potrivește cu propria mea viziune. Într-o democrație contează foarte mult ca cetățenii să înțeleagă că au o putere imensă, dar și o responsabilitate în aceeași măsură. Alegerea celor care decid, care reprezintă cetățenii, trebuie să fie pe criteriul valorii și al patriotismului. Dacă cei care știu, pot și au și caracter nu se implică în politică, cetățenii sunt nevoiți să aleagă dintre cei care candidează. Cum să se îmbunătățească calitatea oamenilor politici?

- Cine vă sprijină cel mai mult?

- În politică am fost susținută permanent de colegii de partid, prieteni și familie. Dar totdeauna am avut mai multe voturi decât membrii de partid. Sunt mulți simpatizanți ai umanismului. Este nevoie, mai mult ca oricând, să existe un partid de centru, cu politici economice, dar și sociale, dar și cu un grad înalt de patriotism care să reprezinte cetățenii români în Parlamentul European, dar și în Parlamentul României. Mulți români au înțeles că eu am intrat în politică nu pentru a-mi face o afacere, pentru că o aveam, nici pentru bani, pentru că-i aveam. Am intrat în politică pentru a face politică pentru oameni!

- Care este lucrul pe care l-ați făcut și acum, dacă ați avea posibilitatea, nu l-ați mai face?

- Dacă aș da timpul înapoi, aș face același lucru. Poate aș intra mai repede în politică!

- Dacă există o întrebare pe care am omis-o, vă rog să răspundeți la ea. Și dacă aveți un răspuns la o întrebare pe care nimeni nu se gândește să o pună.

- Întrebarea nepusă: Care este cea mai mare dorință pe care o am în politică? Să înțeleagă oamenii ce fac, de ce fac și cum fac! De politicile publice trebuie să beneficieze toți cetățenii, fără discriminare. Din păcate, educația politică nu este la un nivel care să ducă la cele mai bune decizii ale cetățenilor când aleg. Sunt multe informații false în spațiul public și asta derutează. O întrebare nepusă în zeci de mii de interviuri pe care le-am dat în 29 de ani, fie ca femeie de afaceri, Președinta unor organizații, ministru sau europarlamentar: De ce mă lupt pentru obiective generale? Răspuns: Pentru că eu cred că nu poate fi nimeni fericit într-o țară nefericită, sănătos într-o țară bolnavă, sigur într-o țară nesigură. Dacă se rezolvă obiectivele generale ale unei țări, dacă se fac politici naționale bune, efectele pozitive se întorc și la nivel de individ. Sunt un om care-și iubește țara și dacă iubești oamenii, te implici! Le doresc românilor sănătate, o viață liniștită, mai multă iubire și mai multă unitate.