Vulcanul Momotombo este în fază eruptivă. Acesta ar putea erupe după o pauză de 8 ani

Vulcanul Momotombo este în fază eruptivă. Acesta ar putea erupe după o pauză de 8 ani Sursa foto: Facebook/ Vulcanul Momotombo, Nicaragua

O fotografie realizată de un astronaut în 2018 arată vulcanul activ Momotombo din Nicaragua ce a emis un nor de gaze toxice la doar câțiva ani de la ultima sa erupție. Momotombo este un stratovulcan activ care se află pe malul nordic al lacului Managua, în vestul Nicaraguei.

Stereografii ce au supravegheat regiunea au numit vulcanul „Teroarea fumegândă" în 1902, potrivit Observatorului Pământului al NASA. Acesta este un vulcan relativ tânăr, având 4.500 de ani. Acesta are o înălțime de 1.270 de metri, conform Programului de vulcanism global al Smithsonian Institution.

Vulcanul Momotombo, din nou activ

Momotombo a avut mai multe erupții majore în ultimii 500 de ani. În 1610, s-a produs o erupție masivă ce a declanșat un cutremur care a distrus orașul León, aflat în apropiere și controlat de spanioli. Ulterior, locuitorii orașului s-au mutat și au construit versiunea modernă a León. Acesta este în prezent al doilea oraș ca mărime din Nicaragua. Ruinele orașului vechi sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Vulcanul se află în prezent într-o fază eruptivă. Acesta a avut izbucniri majore în noiembrie 2015 și februarie 2016. Până atunci, vulcanul nu a mai erupt din 1905. Cu toate acestea, nu a existat nicio activitate semnificativă la vulcan din 2021, potrivit Programului Global de Vulcanism.

Ne puteți urmări și pe Google News

În fotografie, Momotombo pare să scoată un nor din vârful său. Acesta conține un amestec de vapori de apă și gaze toxice, precum hidrogen sulfurat urât mirositor, care a colorat vârful vulcanului în galben de-a lungul a mii de ani. Vulcanul scoate frecvent acești nori în anii dinaintea și după o erupție. Totuși, în ultimii ani s-a observat o încetare a activității vulcanului, notează livescience.com.

Cum este zona din jurul vulcanului?

În imagine, la baza muntelui se află două câmpuri întunecate de lavă. Acestea s-au format de la rocile topite de pe canalele de lavă din timpul erupțiilor anterioare ale vulcanului, potrivit Observatorului Pământului al NASA.

Momotombo face parte din arcul vulcanic al Americii Centrale. Acesta din urmă se întinde de-a lungul coastei de vest a continentului, din Mexic până în Panama. În mijlocul lacului Managua, se mai află un stratovulcan numit Momotombito de 350 de metri înălțime. Acesta s-a format în același timp cu „fratele mai mare”, Momotombo.

Zona din jurul Momotombo este plină de mici deschideri, cunoscute sub numele de fumarole, prin care gazul vulcanic și aburul se ridică prin suprafața Pământului. Ca urmare, cea mai mare parte a zonei înconjurătoare a fost transformată în 1983 într-o centrală geotermală, care generează electricitate din această activitate subterană.