Un depozit imens de pământuri rare a fost descoperit în inima unui vulcan străvechi

Un depozit imens de pământuri rare a fost descoperit în inima unui vulcan străvechi

Depozitul de pământuri rare, cunoscut sub numele de Complexul de Carbonatită Fenn, este situat la sud-vest de Oslo, lângă lacul Norsjo, conform mining. com.

Europa și-a asigurat aprovizionarea cu pământuri rare

Potrivit companiei miniere Rare Earths, în inima unui vulcan străvechi din Norvegia se află cel mai mare depozit de elemente de pământuri rare din Europa. Conform estimărilor companiei miniere depozitul ar conține aproximativ 8,8 megatone de oxizi de pământuri rare. Dintre acestea, se estimează că aproximativ 1,5 megatone vor sunt elemente magnetice din pământuri rare, utilizate în turbinele eoliene și mașinile electrice.

„Estimarea resurselor evidențiază potențialul acestui zăcământ, care care poate sta la baza unui lanț valoric sigur al pământurilor rare în Europa”, a declarat CEO-ul Rare Earths, Alf Reystad, într-un comunicat.

Depozitul, cunoscut sub numele de Complexul de Carbonatită Fenn, este situat la sud-vest de Oslo, lângă lacul Norsjo. Cu aproximativ 580 de milioane de ani în urmă, acest complex era coșul unui vulcan activ. Vârful vulcanului, dispărut de mult, s-a erodat, expunând la suprafață acest coș vulcanic plin de magmă, cu un diametru de aproximativ 2 kilometri. Magma s-a solidificat în carbonatit, care este o rocă plină de minerale care conține anumite forme de molecule de carbonat. Potrivit Rare Earths, această magmă odată topită conține acum elemente de pământuri rare importante din punct de vedere economic, cum ar fi neodim - un element metalic folosit pentru fabricarea magneților - și praseodimiu, care este, de asemenea, utilizat în magneți, sau în alte produse, cum ar fi motoarele de avioane.

REN deține un permis de explorare care acoperă aproximativ 90% din complexul de carbonatit Fen.

„Compania colaborează cu Montanuniversität Leoben din Austria pentru a dezvolta zăcământul cu cea mai durabilă tehnologie de prelucrare a minelor și a mineralelor din lume, minimizând amprenta asupra mediului de la mină la magnet”, a declarat CEO-ul Rare Earths Norway

China va pierde monopolul în domeniu

Interesul principal legat de exploatarea zăcământului este legat de partea superioară a coșului vulcanic cu magmă solidificată. Acest segment este cuprins între zona de călcare (circa 15 metri deasupra nivelului mării) și un nivel situat la o adâncime de până la 468 de metri sub nivelul mării. Dar, potrivit raportului companiei, zăcămintele merg cel mai probabil până la o adâncime de aproximativ 1.000 m sub nivelul mării.

Relief norvegian

Foto: mining.com

Compania intenționează să continue forajul exploratoriu și, de asemenea, va construi o fabrică experimentală pentru procesarea minereului de elemente de pământ rare, în apropierea zacământului.

Conform unui raport din 2023 al Institutului Oxford pentru Cercetare Energetică, aproximativ 70% din oferta mondială de pământuri rare provine din China, iar 90% dintre toate pământurile rare sunt procesate acolo.

Cu toate acestea, cele 17 elemente, care sunt esențiale pentru tehnologii precum ecranele tactile și bateriile, sunt de fapt larg răspândite. Țările din întreaga lume caută să-și asigure securitatea propriilor lanțuri interne de aprovizionare pentru aceste minerale.

În SUA, de exemplu, cercetătorii studiază minele de cărbune în care exploatarea este deja în desfășurare pentru a vedea dacă metalele din pământuri rare ar putea deveni următorul produs al acelor mine.

Geologii mai menționează că în Antartica există un vulcan activ emite aur în atmosferă, în fiecare zi. Experții estimează „emisiile de aur” zilnice la 6.000 de dolari.

De asemenea, The New York Post scrie că Muntele Erebus din Antartica este cunoscut pentru că aruncă zilnic în atmosferă emisii care conțin aproximativ 80 de grame de aur cristalizat.

Ne puteți urmări și pe Google News