Vremurile în care China făcea concesii SUA s-au încheiat. Începe noul Război Rece?

Vremurile în care China făcea concesii SUA s-au încheiat. Începe noul Război Rece?

Presiunea extrem de puternică la care președintele american Donald Trump supune China pe multiple fronturi a declanșat o schimbare de amploare a politicii Beijingului. Pierderea marilor avantaje (în primul rând economice) de care s-a bucurat în ultimele decenii din partea Occidentului, determină Beijingul să renunțe la concesiile de formă făcuteîn ultimele decenii și să se întoarcă la o politică de confruntare cu Statele Unite.

Patrick Buchanan, fost consultant al președinților Richard Nixon, Gerald Ford și Ronald Reagan are o teorie extrem de interesantă în acest sens. „Xi Jiping pare brusc dornic de o confruntare cu Statele Unite pentru supremația pe termen lung în Asia-Pacific și în întreaga lume”, susține ziaristul american  pe site-ul său buchanan.org.Conform lui Buchanan, această dorință de confruntare a Beijingului se vede foarte clar din intransigența de care comuniștii chinezi vor să dea dovadă în ceea ce privește situația din Hong Kong.

„La conclavul Partidului Comunist din luna mai, China a anunțat că preia controlul securității în Hong Kong. De acum înainte, răzvrătirea, încercările secesioniste, subminarea autorității și „amestecul străin” în oraș vor fi strivite”.

De aceeași părere sunt și ziariștii de la The New Yor Times. „Mișcarea Chinei de a anula o parte din autonomia Hong Kong-ului nu a fost decisă într-un impuls de moment. A fost un act deliberat, cântărit luni de zile ", scrie reporterul Steven Lee Myers, care adaugă: „S-au evaluat  riscurile pe plan  internațional și s-a ajuns la presupunerea rezonabilă că nu va exista un preț geopolitic semnificativ de plătit”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-adevăr, momentul pare potrivit. Lumea întreagă luptă cu pandemia, iar Statele Unite întâmpină mari probleme. 100.000 de americani au murit, iar economia e în cea mai proastă situație din ultimul secol.

Drept urmare, scrie The New York Times, „China a făcut o serie de pași agresivi în ultimele săptămâni pentru a-și arăta piterea  economică, diplomatică și militară în toată regiunea”.

Dovezi că Beijingul a renunțat la mănuși vin din toate părțile. „Garda de coastă a Chinei a scufundat o barcă de pescuit în apele disputate din largul Vietnamului... Beijingul a denunțat reinvestirea președintei Taiwanului, Tsai Ing-wen, și a renunțat la cuvântul pașnic din apelul său anual la unificare cu această insulă.

Mai mult, trupele chineze s-au făcut văzute, din nou, de-a lungul frontierei disputate cu India din Himalaya.

"Evident, SUA ar putea  să solicite sancțiuni împotriva Chinei, dacă Beijingul va zdrobi rezistența din Hong Kong. Dar oare câți dintre aliații  SUA ar susține astfel de sancțiuni, dacă ne gândim că Australia, Coreea de Sud, Japonia și Taiwan au China, și nu SUA, drept cel mai mare partener comercial”.