Vremea schimbatoare zapaceste organismul

Vremea schimbatoare zapaceste organismul

Trecerile repetate de la cald la rece ii fac pe oameni irascibili, intoleranti, lipsiti de energie si le dau peste cap randamentul.

Luna aceasta, vremea a fost destul de capricioasa, cu minime termice-record si averse, dar si valuri de caldura. Meteorologii spun ca aceste fenomene pot fi legate de schimbarile climatice inregistrate la nivel global si ca vom avea parte din ce in ce mai des de variatii termice si schimbari bruste ale vremii.

Astfel, pe 3 mai, la Miercurea Ciuc s-au inregistrat cele mai scazute minime ale lunii din ultimii zece ani: -7,7 grade C, pentru ca in a doua saptamana a lunii sa avem parte de temperaturi cu 9 grade C mai mari decat valorile normale. In sudul tarii, valul de caldura de saptamana trecuta a urcat mercurul din termometre pana la valori de 34 grade C.

In schimb, in ultimele zile, vremea a devenit instabila, cu ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului si, pe arii restranse, chiar si grindina.

„Aceste fenomene si alternante intre perioade mai calde si altele mai reci sunt aproape normale pentru anotimpurile de tranzitie, cand circulatiile din atmosfera sunt mai intense”, explica meteorologul de serviciu de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Urmeaza o vara fierbinte Specialistii spun insa ca valul de canicula ce-a afectat Romania saptamana trecuta poate fi considerat un efect al schimbarilor climatice. „Manifestarile vremii din ultimele saptamani pot fi puse in legatura cu schimbarile ce au loc la nivel global. Dar asta nu inseamna ca de fiecare data cand avem o zi mai calda o putem lega de schimbarile climatice. Mai degraba severitatea fenomenelor poate fi asociata cu acestea”, adauga specialistul. In plus, meteorologii se asteapta ca temperaturile din aceasta vara sa fie mult mai ridicate decat in mod normal.

„De asemenea, pot aparea si variatii termice importante pe perioade scurte: cateva zile calduroase, urmate de altele cu temperaturi mai scazute”, spune climatologul Roxana Bojariu. Pe de alta parte, medicii atrag atentia asupra efectelor negative pe care le resimte organismul uman din cauza variatiilor bruste de temperatura si a instabilitatii atmosferice.

PROGNOZA Caldura, ploi, vant puternic si fulgere Pana la sfarsitul saptamanii vom avea parte de o vreme instabila, dar calda, avertizeaza meteorologii de la ANM. Astazi, cantitatile de apa pot depasi 20 l/mp in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si la munte. Maine, va ploua in averse in Oltenia, Muntenia, Transilvania, Moldova si la munte. Minimele vor fi intre 10 si 20 grade C, iar maximele - intre 23 si 33 grade C.

Vineri, in toata tara vor fi averse, insotite de descarcari electrice, vant puternic si conditii de grindina, iar in weekend ploile se vor muta in jumatatea de vest. Minimele vor fi intre 8 si 18 grade C, iar maximele - intre 24 si 30 grade C.

CONSECINTE Salturile de temperatura obliga corpul la o adaptare continua

Instabilitatea atmosferica determina dezechilibre afective si de comportament. Din cauza variatiilor bruste de temperatura apar astenia, starile de confuzie, senzatia de somnolenta sau, din contra, iritabilitatea si intoleranta fata de cei din jur. Medicii psihiatri spun ca aceste dezechilibre psihice se manifesta si in plan fizic, prin aparitia durerilor de cap si ametelilor, cauzate de variatiile de tensiune.

Pentru a trece mai usor peste aceste probleme cauzate de schimbarile vremii, este foarte important sa va hidratati. Indiferent ca este cald sau rece, creierul are nevoie de lichide pentru a functiona bine.

Conexiunile nervoase vor fi mai lente

Schimbarile bruste de temperatura cresc numarul anxiosilor, dar si pe cel al persoanelor cu insomnii, a observat psihiatrul Mihai Gheorghe de la Facultatea de Medicina din Bucuresti. „Din cauza efortului de adaptare pe care trebuie sa il faca organismul, scade pragul de toleranta. Unele persoane devin mai nervoase, altele incep sa sufere de insomnii”, explica medicul psihiatru.

El a observat inclusiv o diferentiere pe sexe a comportamentelor determinate de instabilitatea atmosferica. „Femeile au tendinta sa devina mai irascibile, barbatii incep sa aiba probleme cu somnul”, adauga Mihai Gheorghe. Pentru ca organismul functioneaza fortat, conexiunile nervoase vor fi mai lente, abilitatile de memorare si calcul vor avea de suferit, iar grija pentru detaliu va fi mai mica din cauza tulburarilor de concentrare.

„Creierul este nevoit permanent sa reseteze toate constantele organismului”, explica medicul internist Doru Cristian Gavrila. Cercetatorul in neurostiinte Radu Braga, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti, vorbeste despre aparitia unor stari accentuate de astenie.

„Pentru ca organismul este creat astfel incat sa le faca pe toate la timpul lor, este posibil sa dea comenzi defensive atunci cand au loc schimbari bruste de temperatura. Acestea se manifesta in general printr-o lipsa de energie”, detaliaza specialistul.

Ameteli si dureri de cap

Organismul pierde echilibrul si pentru ca centrii termoreglarii din hipotalamus (n.r. - un centru foarte important din creier, responsabil pentru unele reflexe complexe comportamentale si emotionale) sufera tulburari. Specialistul a observat ca oamenii pot experimenta reactii asemanatoare meningitei, cum sunt durerile intense de cap ori cele in ceafa.

Nu sunt excluse ametelile, lipsa poftei de mancare ori modificarile in frecventa respiratiilor. In plus, vorbirea va fi mai lenta. „In lipsa unei hidratari corecte, mucoasele se usuca. De aceea este important sa va hidratati corect, indiferent ca afara este cald ori rece”, va sfatuieste medicul internist.

Printre bolnavii cei mai afectati de trecerile de la rece la cald se numara cei cu afectiuni cardiovasculare. „Bataile inimii sunt neregulate, iar tensiunea poate sa scada brusc, sa creasca ori sa oscileze. Cel mai rau este daca temperatura de afara depaseste 35 de grade Celsius. Pot avea loc hemoragii cerebrale din cauza dilatarii excesive a vaselor de sange”, adauga medicul internist Doru Cristian Gavrila.

SFATURI Beti multa apa, putina cafea si dormiti bine > hidratati-va bine, minimum doi litri de lichide pe zi

> chiar daca sunteti ocupati la birou, nu va impuneti sa nu beti apa pentru a evita pauzele la toaleta; o cana plina cu apa trebuie sa stea mereu pe masa

> este de preferat sa beti apa plata, nu sucuri indulcite ori bauturi pe baza de cofeina

> reduceti numarul cafelelor (este suficient daca beti una pe zi)

> nu plecati nemancati de acasa (un bol cu cereale, ouale fierte sau un sandvis va pot ajuta sa fiti energici pana in jurul pranzului, cand trebuie sa luati o a doua masa)

> incercati sa dormiti minimum sapte-opt ore pe noapte (puteti pacali creierul, daca il obisnuiti cu rutina, de aceea este bine sa va culcati si sa va treziti in jurul aceleiasi ore)

Ne puteți urmări și pe Google News