Evenimentul Zilei > Vremea > Cum va fi vremea în MAI, IUNIE și IULIE. De ce SURPRIZE vom avea parte
Cum va fi vremea în MAI, IUNIE și IULIE. De ce SURPRIZE vom avea parte

Cum va fi vremea în MAI, IUNIE și IULIE. De ce SURPRIZE vom avea parte

VREMEA. În general, valorile termice vor fi apropiate de normele perioadei în lunile mai și iunie, și mai ridicate în iulie, iar precipitațiile vor fi din ce în ce mai puține în sudul, estul și sud-estul țării, potrivit prognozei valabilă pentru intervalul mai - iulie 2017, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În mai, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de normele climatologice, cu excepția regiunilor nordice și centrale, unde se vor situa, local, sub aceste norme. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de primăvară este de 14,9 grade Celsius. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi de până la 18 grade Celsius în Banat, Crișana, Muntenia și Dobrogea, respectiv de până la 16 grade Celsius în Transilvania și Oltenia.
De asemenea, în mai, cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de media multianuală, în sud și sud-est, și vor putea fi excedentare în restul teritoriului. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna mai este stabilită la 66,5 litri/mp.

Pentru prima lună de vară, meteorologii estimează că temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 18,3 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Olteniei (între 15 și 19 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 22 de grade Celsius, se vor consemna în Muntenia și Dobrogea.

Cantitățile totale de precipitații vor avea, în iunie, o tendință spre deficit, pe arii extinse în regiunile sudice și estice și, local, în restul teritoriului, respectiv peste norma stabilită la 84,5 l/mp. 

În iulie, temperaturile medii vor fi cuprinse între 17 și 21 grade Celsius, în Oltenia, dar și de până la 24 de grade Celsius, în Muntenia și Dobrogea.
Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor de 77,8 l/mp, conform ANM. 

 

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News