Vremea la extreme. După caniculă, Sfânta Maria ne aduce furtuni și ploi
- Daniela Șerb
- 14 august 2014, 00:00
Din această seară, vremea începe să se răcorească semnificativ. Prognoza indică pentru finalul săptămânii temperaturi mai mici cu 10 grade Celsius, în medie, față de cele de acum și cantități însemnate de precipitații.
Canicula cedează locul ploilor și furtunilor chiar de sărbătoarea Sfintei Marii. Meteorologii avertizează că vremea va deveni instabilă încă din noaptea de joi spre vineri, mai ales în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Moldovei, precum și în vestul Olteniei.
În aceste zone, ploile torențiale nu vor lipsi, la fel și descărcările electrice și vijeliile. Pe arii restrânse, cantitățile de precipitații vor atinge 30 de litri pe metru pătrat. Izolat, va cădea grindina.
În sud, vremea se răcește de sâmbătă
VINERI. „De vineri, 15 august, în regiunile de sud-vest, vest, centru și nord, valorile termice diurne vor scădea semnificativ”, explică Oana Catrina, meteorologul de serviciu de la Administrația Națională de Meteorologie. Astfel, dacă astăzi temperaturile prognozate sunt de 34 de grade Celsius în Maramureș, pentru mâine, valorile sunt cu 10 grade mai mici, la fel și în alte regiuni.
În sud și sud-est vremea va rămâne tot caniculară însă. Astfel, în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, indicele temperatură-umezeală va depăși pragul minim al disconfortului termic de 80 de unități. Cerul va fi variabil noaptea și nu sunt excluse descărcările electrice.
SÂMBĂTĂ, instabilitatea atmosferică se va extinde și în sud-estul țării. Vor avea loc descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor depăși 25 de litri pe metru pătrat, izolat chiar 35 de litri pe metru pătrat. Temperaturile diurne în această regiune vor scădea de la 34-37 de grade Celsius vineri, la 30-35 de grade Celsius.
DUMINICĂ, vremea se răcește în toată țara. În sud-est sunt prognozate temperaturi și mai mici, de 23-27 de grade Celsius, averse pe arii extinse din sud-est și centru și, local, în restul teritoriului. Cantitățile de apă vor fi semnificative la munte și în sud-est unde pot ajunge până la 25 de litri pe metru pătrat.
Vreme bună săptămâna viitoare
LUNI va fi tot rece, pentru ca, de marți, vremea să se încălzească iar, ajungând la normalul acestei perioade. Tot de marți scăpăm și de ploi, mai dau asigurări meteorologii.
De ce se schimbă clima în emisfera nordică
Fenomenele climatice extreme din timpul verii sunt din ce în ce mai frecvente și par să stagneze mai mult timp în emisfera nordică, arată un studiu realizat de experții de la Institutul de cercetare a impactului schimbărilor climatice din Potsdam, Germania.
Valurile de căldură și ploile din timpul verii au devenit mai frecvente în emisfera nordică în acest secol, aparent pentru că fenomenele climatice extreme pot fi blocate în același loc timp de mai multe săptămâni, în condițiile încălzirii globale, relevă studiul citat de Reuters.
„Noi încălzim atmosfera emițând dioxid de carbon din combustibili fosili, dar frecvența valurilor de căldură devastatoare în regiuni precum Europa sau SUA pare disproporționată”, a declarat autorul principal al studiului, Dim Coumou.
Publicat în Proceedings of the National Academy of Science, studiul menționează șapte exemple de fenomene extreme din anul 2000, față de trei în anii 1990 și patru în 1980.