Vremea. Alertă la nivel național! Pragul critic va fi depășit. Urmează zile de foc

Vremea. Alertă la nivel național! Pragul critic va fi depășit. Urmează zile de foc

ANM a emis prognoza meteo pentru luni, 6 iulie. Potrivit meteorologilor, vremea va fi cãlduroasã în cea mai mare parte a ţãrii, canicularã în regiunile sud-estice, cu un disconfort termic ridicat.

Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi va depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi, pe arii extinse în Muntenia, în cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Olteniei şi al Moldovei.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 şi 36 de grade. În sud-vestul, centrul şi sud-estul ţãrii, precum şi în zonele de deal şi de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã temporar accentuatã, ce se va manifesta prin averse, descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului, vijelii şi grindinã.

În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala local, cel mai probabil în regiunile vestice şi nordice, mai ales pe parcursul nopţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitãţile de apã vor depãşi pe arii restrânse 15...20 l/mp şi izolat 30...40 l/mp. Temperaturile minime se vor încadra între 11 şi 25 de grade. Presiunea atmosferică va scădea.

De altfel, ANM a anunțat că luna iulie este cea mai călduroasă lună a anului, temperatura aerului fiind mai mare faţă de iunie, în timp ce gradul de instabilitate este mai redus în majoritatea zonelor ţării, conform caracterizării climatice a acestei perioade.

Din datele înregistrate în perioada 1961 - 2019 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, temperatura medie lunară multianuală depăşeşte 22 de grade Celsius în Câmpia Română şi în Dobrogea, iar în estul şi centrul Moldovei, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Câmpia Vestică, în dealurile din Banat şi Crişana şi în Culoarul Mureşului valorile au fost cuprinse între 20 şi 22 grade Celsius.

Specialiştii ANM susţin că în luna iulie asupra părţii de sud-est a Europei acţionează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei şi, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African. "Ca o consecienţă directă a acestor modificări în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creştere cu 1-3 grade Celsius faţă de luna iunie", au explicat specialiștii ANM.