Vreme cu temperaturi obișnuite pentru această perioadă a anului, în Republica Moldova
- Nicolae Comănescu
- 29 ianuarie 2024, 07:14
Vreme calmă, fără excese, în Republica Moldova. Meteorologii au anunțat că temperaturile se vor încadra în nota normalului acestei perioade a anului.
În Republica Moldova, săptămâna începe cu o vreme rece, cu temperaturi scăzute, după cum au anunțat meteorologii. Luni, 29 ianuarie, maxima va fi în jurul mediei de 3 grad Celsius, în timp ce minima ajunge și până la -6 grade.
Vreme specifică de iarnă, normală pentru această perioadă a anului, în Republica Moldova
În mare parte a zilei, în majoritatea regiunilor țării, cerul va prezenta înnorări accentuate, vântul va sufla slab până la moderat. Șansele de precipitații sunt neînsemnate, conform specialiștilor. Marți, temperaturile vor crește ușor, astfel că maxima înregistrată va atinge valoare de +3 și +4 grade Celsius.
Astăzi, cel mai cald va fi la Briceni și Rîbnița, unde se vor consemna câte 3 grade. În rest, la Chișinău, Bălți, Ștefan-Vodă și Cahul vor fi maxime ce nu vor depăși valoare de 2 grade Celsius.
Cum va fi vremea în România, în această săptămână
În România, în această săptămână, vremea va fi în general frumoasă, iar regimul termic se va apropia de normalul perioadei. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 şi 8 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -12 şi 0 grade, cu cele mai scăzute în depresiuni. Spre finalul acestei luni regimul termic va fi în creștere de la o zi la alta, astfel încât la începutul lunii februarie vom avea o atmosferă de primăvară în majoritatea zonelor din țară. Prin sud, sud-vest și în sud-est valorile termice vor trece de 12...15 grade Celsius. Evoluția termică va fi influențată de un transport de aer tropical dinspre vestul și sud-vestul Europei.
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Munților Apuseni și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, dar și deficitar în regiunile extracarptice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, au anunțat meteorologii.