EuroFabrique Cluj 2023. Conferințe și dezbateri despre identitatea și viitorul Europei

EuroFabrique Cluj 2023. Conferințe și dezbateri despre identitatea și viitorul EuropeiRăpirea Europei sau întrebări legate de obiectivele societății globalizate, tema centrală la EuroFabrique Cluj 2023. Sursa Foto: Institutul Francez din Cluj-Napoca

EuroFabrique Cluj este un spațiu de coeziune și un laborator de proiecte educaționale și artistice. Inițiativa își propune să încurajeze producțiile culturale interdisciplinare și participative, prin intermediul a numeroase conferințe.

Proiectul înființează la Cluj-Napoca la Mushuroi Creative Hub (Piața 1 mai nr 4-5, Cluj-Napoca), un spațiu de interacțiune. Acesta reunește 170 de studenți și profesori din diferite domenii artistice din România, Franța, Germania, Italia, Letonia, Portugalia, Republica Moldova și Ucraina. Participanții vor putea să asiste la dezbateri și conferințe.

Vor fi prezente la conferințe personalități importante ale scenei culturale și artistice europene

Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Institutul Francez din România și Mushuroi Creative Hub în colaborare cu ANdÉA – Asociația Națională a Școlilor de Artă și Design din Franța organizează în perioada 5 – 10 decembrie 2023 EuroFabrique Cluj, a doua ediție a proiectului inițiat în 2022 la Grand Palais Ephèmere de RMN-Grand Palais, École des Arts Décoratifs Paris și ANdÉA în cadrul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.

Scopul EuroFabrique Cluj este de a stimula creativitatea în diferite contexte de colaborare. De asemenea, se dorește creșterea calității acțiunii artistice, a cercetării și a colaborării interdisciplinare.

Au fost invitate 19 instituții de învățământ superior cu profil artistic. Acestea vor colabora în cadrul a patru microproiecte creative cu impact cultural, educațional și social.

EuroFabrique reunește studenți și profesori de la cinci universități de artă din România. Acestora li se alătură șapte școli de artă din Franța și șapte universități din alte țări europene. Ei se reunesc în echipe multinaționale pentru a reflecta asupra identității noastre europene și a imagina Europa de mâine.

Conferințe și dezbateri la EuroFabrique Cluj 2023

Vor fi organizate mese rotunde, conferințe și sesiuni de mentorat

Implementarea unor metode pedagogice alternative la nivel educațional-artistic și organizarea de mese rotunde, conferințe, sesiuni de mentorat în cadrul acestui atelier de creativitate colaborativă problematizează un spectru larg de cunoaștere prin participarea la eveniment a unor personalități și intelectuali de prestigiu internațional.

Răpirea Europei este tema care reiterează mitul european. Această temă pune în egală măsură sub semnul întrebării obiectivele societății noastre globalizate. Problemele actuale, cum ar fi migrația și schimbările climatice, precum și iminentele crize economice, sanitare, sociale și politice, au repercusiuni imediate și conduc la stări succesive de insecuritate.

În același timp, acestea ne motivează să ne reconsiderăm valorile:

„Prin intermediul EuroFabrique Cluj ne imaginăm situații și fapte, formulăm predicții și abordăm provocări în mediile sensibile în care coexistăm. Suntem deschiși către natură și viață, susținuți de tradiție și de noile tehnologii. Intenția este de a recupera, metaforic, ideea de coeziune a identităților culturale. Vrem să construim un limbaj plurivalent al comunității europene. Diversitatea acestui limbaj rezidă în bogăția posibilităților de a imagina multiplele fațete ale unui viitor european comun, stabil”, se arată în comunicat.

Institutul francez din Cluj-Napoca organizează un program profesional

În paralel cu atelierul, Institutul francez din România Cluj-Napoca organizează un program profesional dedicat studenților. Acesta are loc cu sprijinul Institutului Francez Paris.

Axate pe aspecte legate de mobilitate și rezidențele europene care oferă oportunități tinerilor artiști, o serie de mese rotunde le vor permite studenților să afle mai multe despre perspectivele lor profesionale în Europa. De asemenea, în programul evenimentului o serie de prelegeri și mese rotunde vor fi susținute la invitația Clusterului de Industrii Creative Transilvania de o serie de personalități marcante ale scenei de artă contemporană din România care vor face cunoscute participanților detalii importante din mecanismele de funcționare ale acesteia.

În data de 8 decembrie 2023, cu ocazia Preview Day, peste 20 de curatori, directori de centre de artă și critici de artă europeni sunt invitați să se implice în sesiuni de mentorat cu studenții participanți. Reprezentanții sponsorilor, ai mass media și invitații speciali sunt așteptați să participe la deschiderea oficială a evenimentului de la ora 10.00 și la diferite tururi ghidate.

Publicul larg este invitat să participe în data de 9 decembrie 2023 la EuroFabrique Open Day. Se vor organiza tururi ghidate ale proiectelor artistice. Acestea au loc în intervalul orar 12.00 – 18.00.

Închiderea oficială a evenimentului este programată pentru intervalul 16.00 – 18.00.