Vreme rece, în Republica Moldova, și în ultima zi a săptămânii. Când vor crește temperaturile

Vreme rece, în Republica Moldova, și în ultima zi a săptămânii. Când vor crește temperaturile Prognoza meteo, Sursa foto: Dreamstime.com

Vreme rece și în ultima zi a acestei săptămâni, în Republica Moldova. În majoritatea regiunilor țării, termometrele vor indica doar temperaturi cu valori negative.

În Republica Moldova, va fi iarnă în toată puterea cuvântului, și astăzi, 14 ianuarie. Meteorologii au anunțat că mercurul din termometre nu va urca, în multe zone, mai sus de -1 grad, urmând că atingă o minimă de -11 grade Celsius. Vântul va sufla slab, spre moderat, în majoritatea regiunilor țării.

Cerul va fi înnorat în mare parte a zilei și vor exista șanse de precipitații sub formă de ninsoare, au mai precizat specialiștii. Luni se va încălzi, față de ziua de astăzi. Temperaturile vor varia între valorile de 3 grade - 3 grade Celsius.

La Chișinău vor fi între -1 și -6 grade, la Bălți, temperaturile vor oscila între -2 și -8 grade Celsius, la Ungheni, între 1 grad și -11 grade, iar la Orhei, între 0 și -6 grade.

Ne puteți urmări și pe Google News

Temperaturi scăzute, în Republica Moldova, și duminică

În Basarabia, temperaturile scăzute din ultima perioadă au dus la formarea de țurțuri la nivelul streșinilor imobilelor, pe acoperișurile blocurilor și la nivelul balcoanelor. Autoritățile locale atrag atenția că administratorii blocurilor de locuit, dar și a altor edificii, care nu curăță acoperișul de țurțuri și zăpadă, riscă să achite amenzi pentru că pun viața pietonilor în pericol.

Altfel, la nivel continental, Un fenomen ciudat a pus stăpânire pe Europa. Acest poate fi declanșat de combinația dintre o atmosferă poluată, umiditate atmosferică ridicată și temperaturi foarte scăzute.

Fenomenul bizar întâlnit în Europa

Fenomenul zăpada de bere a pus stăpânire pe Marea Britanie, dar și pe unele țări din nordul Europei situate în apropierea zonelor industriale. Un studiu arată că acest fenomen ciudat ar putea ajunge și în România.

Studiul publicat în decembrie 2023 în „Royal Meteorological Society” arată faptul această zăpadă nu este una naturală, ci antropică. Căpada de bere este un fenomen meteorologic legat de activitatea umană, în special de activitatea industrială, care eliberează o gamă largă de gaze în atmosferă și provoacă căderi de zăpadă în avalul vântului.

Acest tip de zăpadă poate să cadă și în zilele secetoase, așa cum s-a întâmplat pe 23 ianuarie 2023 în comitatul Surrey, nu departe de Londra. El consideră că viscolul s-a produs din cauza concentrațiilor mari de poluare a aerului de origine industrială. Astfel de evenimente pot să apară din cauza agregării particulelor de apă în suspensie și a particulelor mici de poluare.