Vrem moneda euro în 2014

Vrem moneda euro în 2014

România trebuie să lupte pentru a reuşi să adopte moneda euro nu mai târziu de 2014, susţine preşedintele României, Traian Băsescu.

Prezent, ieri, la un seminar pe tema aplicării în România a obiectivelor Strategiei Lisabona, şeful statului a declarat că „o ţintă majoră a României este adoptarea euro ca monedă. Trebuie să ne asumăm explicit anul 2014. Aceasta, însă, este o ţintă realistă numai dacă vom manifesta responsabilitate politică în gestionarea cheltuielilor publice şi dacă vom introduce mecanisme coerente de planificare şi execuţie bugetară multianuală“.

Traian Băsescu a mai spus că aplicarea Strategiei Lisabona este foarte importantă pentru viitorul ţării, însă românii ştiu foarte puţine despre acest document. „Când vorbim despre Strategia Lisabona, vorbim despre cum să avem mai multe locuri de muncă, despre preţuri stabile şi inflaţie mică, vorbim despre un mediu economic în care economiile populaţ iei pot fi investite cu succes, vorbim despre faptul că vom fi în stare să producem energia necesară şi să o consumăm mai eficient, că fiecare va fi în stare să-şi plătească factura pentru energia consumată, despre cum să nu ne mai sufoce birocraţia, vorbim despre ceea ce trebuie să facem pentru a avea oameni politici şi funcţionari publici mai competenţ i şi mai cinstiţi“, a rezumat şeful statului obiectivele strategiei.

Pe de altă parte, comisarul european Leonard Orban consideră că obiectivul introducerii monedei europene în 2014 va fi greu de atins fără politici fiscale şi bugetare mai eficiente. Comisia Europeană consideră că, pentru realizarea acestui scop, România trebuie să crească productivitatea muncii, investiţiile în resursele umane, în cercetare-dezvoltareinovare şi în infrastructură.

PE AGENDA LISABONA

Cercetarea şi IMM-urile

Strategia de la Lisabona, cunoscută şi sub denumirea de Agenda de la Lisabona, este un document adoptat de Consiliul European în anul 2000, pentru o perioadă de zece ani, ce vizează transformarea economiei Uniunii Europene în cea mai dinamică şi mai competitivă din lume. Planul de acţiuni ale României pe 2008 pentru realizarea obiectivelor Agendei de la Lisabona se află în dezbatere publică. Planul vizează creşterea investiţiilor în cercetare şi inovare, investiţiile în sectorul IMM, flexibilizarea pieţei muncii şi o politică energetică în raport cu schimbările climatice.

Ne puteți urmări și pe Google News