Vouchere de vacanţă 2022. Ce se întâmplă cu tichetele care nu au fost consumate până în august. „Toată lumea pierde”

Vouchere de vacanţă 2022. Ce se întâmplă cu tichetele care nu au fost consumate până în august. „Toată lumea pierde” Sursa Foto: Arhiva EVZ

Românii care nu și-au folosit voucherele de vacanță în această vară au început să le vândă pe internet. Cu toate astea, ei riscă amenzi uriașe.

Vânzarea voucherelor de vacanță a devenit pentru români o nouă modalitate de a face bani. Deși e ilegal, zeci de persoane își dau tichetele pe internet, în schimbul unor sume de bani pe măsură. Și mulți proprietari de hoteluri ignoră riscurile și acceptă turiștii cu vouchere de la alte persoane. Ministerul Turismului a anunțat controale în luna august și sancțiuni.

Autoritățile au precizat că românii care nu respectă legea se pot alege cu o amendă de aproape 30.000 de lei, dar ei nu au fost speriați de asta și au continuat vânzarea. Pentru angajații hotelurilor, sancțiunea maximă e la jumătate.

„Imaginația românului nu cunoaște margini. Pe lângă amendă, riscă cu licența respectivă. Avem o situație din care nu câștigă nimeni, toată lumea pierde. Chiar dacă mai multe persoane merg pe aceeași valoare a unui voucher, obligatoriu între ele trebuie să fie și titularul”, spune Dumitru Luca, președinte ANAT.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste vouchere au ca scop să sprijine turismul intern, dar românii își doresc să le utilizeze în Bulgaria și Grecia sau să se îmbogățească. Ministerul Turismului e instituția care ar trebui să verifice că tichetele de vacanță sunt folosite conform legii.

Sursă foto: Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com

Ce fac românii cu voucherele de vacanță

Tichetele de vacanţă sunt soluţia unor concedii mai ieftine pentru milioane de bugetari români. Din cauza prețurilor, ei au ajuns să nu mai beneficieze de acest ajutor și să le vândă pentru bani în plus. În teorie voucherele de vacanţă sunt nominale şi netransmisibile, dar bugetarii nu sunt interesați de această regulă.

„La început tichetele de vacanță se emiteau pe hârtie. Mai puteau încerca câte unii să le folosească pe alt nume. Acum nu se mai poate. Există carduri personale, e ca un card bancar și plata se face cu cititoarele de la POS într-un mod destul de securizat. Destul de, dar nu cât ar fi nevoie. Nici cardurile nu reuşesc să oprească traficul de tichete de vacanţă”, spune Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.

Reprezentanții ministerului rămân martori la cum este încălcată legea. „Este regretabil faptul că avem astfel de derapaje în rândul beneficiarilor de vouchere de vacanță, cu atât mai mult că aceștia lucrează în instituțiile publice. Încalcă Codul Penal, pentru că face un fel de fals de identitate”, declară şi Tudorița Lungu, din Ministerul Turismului, potrivit Observator.