Votul prin corespondență, în Republica Moldova, nu poate încuraja frauda electorală. Explicațiile unui deputat PAS

Votul prin corespondență, în Republica Moldova, nu poate încuraja frauda electorală. Explicațiile unui deputat PAS Pe buletinele de vot sunt înscrise 12 alianțe și partide și 4 candidați. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Votul prin corespondență, la alegerile ce se vor desfășura, în acest an, în Republica Moldova, nu aduce un risc de fraudare. Despre acest subiect a vorbit Vitali Gavrouc, deputat PAS. Politicianul a participat la dezbaterea „Votul prin corespondență: pro și contra”, organizată de Agenția de presă IPN.

La crearea proiectului de lege privind implementarea votului prin corespondență și a mecanismelor de implementare a acestuia, de mare folos este experiența altor state. Acum Republica Moldova trebuie doar să analizeze bine și să adapteze procesele electorale.

An electoral fundamental pentru Republica Moldova

„Este o experiență destul de vastă și, în mare parte, acele carențe care se consideră că vor influența alegerile deja au fost identificate și s-au găsit soluții. Aceleași argumente neinspirate noi le auzim din dezbatere în dezbatere, dar nu auzim soluții. Ceea ce am făcut noi e că am venit cu anumite soluții pe care deja le-au implementat țările în care s-au folosit aceste procedee. Referitor la trimiterile poștale: sunt reglementări destul de clar explicate, care au fost folosite și nu au afectat integritatea votului sau procesul electoral. Ceea ce ține de anumite posibile fraude, iarăși, nu a fost enunțat niciun risc concret”, a declarat Vitali Gavrouc.

Deputatul este de părere că a venit timpul ca politicienii să învețe să-și respecte cetățenii aflați peste hotare în egală măsură și să înțeleagă că trăiesc ei în țări cu democrații consolidate și deja au reușit să înțeleagă cum funcționează o democrație veritabilă. „Există o conștiință, o frică de lege. Chiar în Statele Unite, orice crime legate de procesul electoral sunt crime penale. Și eu cred că asta se referă inclusiv la procesele care țin de alegerile din Republica Moldova. Orice bănuială rezonabilă că un cetățean în Statele Unite ar fi fraudat alegerile din Republica Moldova, pe teritoriul SUA, este o bănuială de ordin penal”, a declarat Gavrouc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politicianul a mai precizatcă acești cetățeni merg mai departe și chiar cer deja votul electronic. „Ei sunt cetățeni care utilizează tehnologii, cetățenii aceștia ne cer inclusiv votul electronic. Vreau să avem un discurs foarte respectuos și să nu manipulăm opinia publică cu anumite chestii scoase din context”.

sursa: ipn.md.