Votul prin corespondență în Republica Moldova. Ce a decis Parlamentul de la Chișinău

Votul prin corespondență în Republica Moldova. Ce a decis Parlamentul de la Chișinău

Eveniment important în Republica Moldova, într-un an electoral extrem de important pentru viitorul țării vecine.

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada a fost votat de Parlament în prima lectură. Autorii proiectului au anunțat că, în lectura a doua, numărul statelor unde va fi implementat acest mecanism ar putea fi majorat.

După aproximativ patru ore de discuții aprinse, proiectul de lege a fost votat de 56 de deputați. Conform acestui proiect, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare.

Decizie foarte importantă pentru alegerile din Republica Moldova

De asemenea, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. „Am pregătit amendamente pentru lectura a doua, astfel încât să lărgim numărul de țări. Aici suntem deschiși pentru discuții. (...) Ceea ce nu înțeleg oamenii cu mentalitate sovietică este că ei văd doar partea introducerii buletinului de vot în urnă. Ei nu au înțeles niciodată ce înseamnă un proces electoral transparent”, a afirmat deputatul PAS, Vitali Gavrouc.

Opoziția, prelungire a intereselor rusești în Moldova, a criticat proiectul. BCS și deputații din fostul Partid „Șor” au cerut excluderea acestuia de pe ordinea de zi.

„Acest proiect încalcă dreptul universal al cetățenilor de a participa la alegeri în condiții egale. Nimeni nu poate fi privilegiat, nimeni nu poate fi discriminat în timpul alegerilor”, a spus Vlad Batrâncea.

Cui aparține proiectul de lege

Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență aparține unui grup de deputați din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate. La elaborarea documentului au participat membri ai Comisiei Electorale Centrale și ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și experți în domeniu și reprezentanți ai instituției prezidențiale, care au fost delegați într-un grup de lucru și au analizat oportunitatea pilotării respectivului mecanism.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

La alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență, conform jurnaliștilor de la jurnal.md.

Ne puteți urmări și pe Google News