Votul prin corespondenţă, din nou pe masa Comisiei parlamentare de Cod Electoral

Votul prin corespondenţă, din nou pe masa Comisiei parlamentare de Cod Electoral

Comisia de Cod electoral se va întruni luni într-o nouă şedinţă, când urmează să analizeze întrebările transmise de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la votul prin corespondenţă.

Membrii Comisiei pentru Cod electoral au decis, miercuri, ca grupurile parlamentare să analizeze, până lunea viitoare, când comisia se va reuni din nou în şedinţă, întrebările transmise de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la votul prin corespondenţă. 

"Am primit un set de şase întrebări din partea AEP, sunt întrebări fireşti din partea instituţiei. (...) Luni le vom prezenta în cadrul comisiei, după care AEP poate intra în linie dreaptă în aşa fel încât, într-un termen rezonabil, stabilit tot împreună cu Autoritatea, să avem proiectul de lege pe care să lucrăm", spunea pe 7 octombrie preşedintele Comisiei de Cod electoral, Gabriel Vlase. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri că AEP ar fi trebuit să elaboreze proiectul până pe data de 2 octombrie, "aşa cum a promis". 

"Eu nu am înţeles de ce AEP nu a putut face proiectul de lege până pe 2 octombrie, aşa cum a promis, şi vin cu acest set de întrebări. A venit şi când era domnul preşedinte Mihai Voicu şi mi se pare lipsă de respect la adresa parlamentarismului. (...) La aceste întrebări trebuia să le prezentaţi parlamentarilor care sunt variantele", a spus Zgonea. 

El a arătat că AEP are experţi care ar trebui să ştie cum arată legislaţia în domeniu din alte state membre şi să ajute Parlamentul la elaborarea proiectului. 

AEP a retransmis, pe 7 octombrie, membrilor comisiei şase întrebări legate de tipurile de procese electorale la care se poate vota prin corespondenţă sau ce categorii de alegători pot vota prin corespondenţă în funcţie de tipul de proces electoral, potrivit Agerpres. 

Autoritatea Electorală Permanentă a mai cerut lămuriri în privinţa momentului în care are loc înregistrarea alegătorilor români care doresc să voteze prin corespondenţă, care este data limită pentru recepţionarea voturilor exprimate prin corespondenţă de către Birourile electorale competente, dacă au dreptul alegătorii care s-au înregistrat ca votanţi prin corespondenţă să opteze pentru a vota la o secţie de votare dacă se răzgândesc şi dacă au dreptul alegătorii care şi-au expediat voturile către Biroul electoral competent să opteze pentru a vota la o secţie de votare, urmând ca votul exprimat prin corespondenţă să nu fie luat în considerare.