Vor să-şi facă singuri blocul lăsat neterminat

Vor să-şi facă singuri blocul lăsat neterminat

Mai multe familii din Cluj care au plătit avans pentru apartamente nefinalizate din cauza crizei s-au unit şi i-au cerut instanţei de judecată permisiunea de a continua lucrările de construcţii din fonduri proprii.

Firma care trebuia să finalizeze blocul, Brokart Construct SRL, patronată de un amator al jocurilor de noroc, Eduard Gal, a intrat în acest an în faliment şi a lăsat 39 de familii, care au plătit în total peste 850.000 de euro, cu ochii în soare.

Trebuia să fie gata în 2008

Dan Elecfi este din Cluj- Napoca şi i-a plătit lui Eduard Gal, patronul Brokart Construct, 40.500 de euro pentru un apartament cu două camere de 56 de metri pătraţi.

„Am întocmit contracul cu firma lui Gal în 2008. Apartamentul trebuia să fie finalizat în decembrie 2008. În contract era şi o clauză care-i permitea constructorului să amâne cu 90 de zile termenul de predare a apartamentului. Timpul a trecut, el ne tot promitea că va termina ba în martie, ba în aprilie şi tot aşa. Acum am auzit că a intrat în faliment”, spune Elecfi.

Ovidiu Petean a luat din bancă peste 33.000 de euro pentru a putea achita apartamentul cumpărat de la Brokart Construct. „Pentru următorul termen am cerut instanţei de judecată să ne permită să ne asociem pentru a putea finaliza construcţia. Am găsit şi înţelegere din partea băncii, care a acordat un împrumut firmei Brokart în sumă de 1.610.000 de euro. Suntem nemulţumiţi că judecătorii ne acordă termene lungi, vine din nou iarna şi tare mă tem că nu putem face nimic”, spune Ovidiu Petean.

Înţelegerea dintre proprietarii apartamentelor nefinalizate şi banca creditoare se referă la posibilitatea ca apartamentele să fie finalizate din banii proprietarilor. „Din 68 de apartamente, doar 41 sunt vându te către persoane fizice. Acum, am ajuns să lucrez ca să plătesc o rată de 500 de euro pentru creditul imobiliar pe care l-am luat.

Propunerea noastră e să finalizăm toate apartamentele, iar restul de 27 care nu au fost vândute să fie vândute de banca creditoare şi să fie recuperat creditul. Am plătit bani şi am calculat că mai trebuie să pun vreo 7.000 de euro ca să pot finaliza apartamentul”, mai spune Ovidiu Petean.

80.000 de euro la cazinou

În cazul firmei Brokart Construct SRL, care a intrat în faliment, a fost numit un lichidator judiciar, Rosana Bica. Acesta a întocmit lista cu datoriile pe care Eduard Gal le are faţă de bancă, proprietari şi alte instituţii de stat: 4,6 milioane de lei faţă de proprietarii de apartamente, plus datorii către bănci şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj.În total, e vorba de 10,9 milioane de lei.

Patronul firmei, Eduard Gal, a declarat că a cerut insolvenţa deoarece, din februarie 2010, ar fi trebuit să plătească ratele la creditul bancar. „Acum totul depinde de judecători”, a conchis el. Eduard Gal a fost protagonistul unui scandal între jucători şi conducerea cazinoului situat în Complexul Sigma Center din Cluj-Napoca.

El a reclamat că marele premiu, un autoturism BMW de 30.000 de euro, a fost înlocuit cu unul mai ieftin. Împătimit al jocurilor de noroc, Gal susţinea atunci că a jucat peste 80.000 de euro la tombola de la cazinoul cu pricina.

Ne puteți urmări și pe Google News