Vor mânca românii greieri, lăcustele și viermi de făină? Petre Daea: „Doamne, unde am ajuns”
- Antonia Hendrik
- 19 august 2022, 09:08
Statele membre europene au aprobat recent ca hrană greierii de casă, viermii galbeni de făină și lăcustele, numite „alimente noi”, care se pot fi introduce deja pe piață. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, dă asigurări că aceste alimente nu vor înlocui hrana tradițională a românilor.
Acestea pot fi vândute sub formă congelată, uscată și sub formă de pulbere. Această hotărâre la nivel european va permite multora să comercializeze insectele ca alternativă la mâncarea tradițională a europenilor. Și este totul, Comisia Europeană a spus că există nouă cereri de aprobare pentru altfel de insecte.
Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dă asigurări că greierele, lăcusta și viermele de făină nu vor înlocui alimentele de bază cu care românii fost crescuți și obișnuiți până acum. Ministrul a reacționat imediat după ce Comisia Europeană a aprobat cele trei insecte pentru a fi consumate în blocul comunitar.
Petre Daea a anunţat că nu se pune problema ca românii să fie nevoiți mănânce aşa ceva
Petre Daea a dat asigurări că în România nu se pune problema de a consuma o astfel de alimentație. Ministrul Agriculturii a negat vehement acest lucru.
„Sigur că putem interpreta în fel și chip. Trebuie să ne gândim că românii care se uită la televizor se închină de multe ori și își spun „Doamne, unde am ajuns”. Căutăm greierii pe care îi strigam sau îi vedeam într-un loc sau altul.
Căutăm lăcuste care în norul pe care îl prind în zborul lor se așază pe culturi și mănâncă ce găsesc și acum iată că sunt soluția salvatoare pentru hrană”, a mai declarat ministrul Agriculturii într-o emisiune TV.
Ministrul Agriculturii: Să lăsăm greierii acolo unde sunt ei
Ministrul Petre Daea a ținut să explice de ce nu este de acord cu astfel de hrană: „E vorba de a înțelege ce suntem noi, ca oameni”.
„Nu, nu există lucrul acesta. Soluția salvatoare pentru noi este și va rămâne lucratul pământului, rodul acestuia, prin ceea ce știm fiecare dintre noi, cultivându-l și folosindu-l apoi pentru hrană.
Direcția e să cultivăm terenuri, să creștem animale, să păstrăm tradițiile, să mâncăm ce am mâncat dintotdeauna și să lăsăm greierii acolo unde sunt ei, nu să-i punem pe farfurie.
Când vezi o insectă că se așază pe haina ta, o arunci. Nu e vorba de a mă opune cuiva. E vorba de a înțelege ce suntem noi, ca oameni, și să ne respectăm”, a declarat Petre Daea la România Tv.